Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'Megane I phI' .

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
    • Samochody osobowe
    • Samochody dostawcze
  • Giełda
    • Sprzedam
    • Kupię / Poszukuję
    • Dodaj ogłoszenie
  • Elektroniczna książka pojazdu
    • Opinie i uwagi do działania moje.megane.com.pl
  • Działanie Forum
    • Działanie Forum
  • English section
    • General discussion
  • Wielkopolska Tematy

Blogi

  • Oficjalny blog Administratora megane.com.pl
  • Części samochodowe - sklep.megane.com.pl
  • Renault Megane Classic - problem z odpaleniem
  • RobakBlog
  • P_r_z_e_m_o - Blog
  • macko19758eBlog
  • Polska motoryzacja
  • jaro45Blog
  • slawek23Blog
  • slawek23Blog
  • Motoryzacyjny Video Blog
  • janek8324Blog
  • wr609Blog
  • albertBlog
  • wasilewpBlog
  • bartos3618Blog
  • michalewskiBlog
  • 1fabianBlog
  • bartthezBlog
  • P_r_z_e_m_oBlog
  • gojgienBlog
  • spider1Blog
  • pawlopawloBlog
  • jurus38Blog
  • krolik352Blog
  • Prywatny Blog Krzycha
  • xbayerekxBlog
  • 1979JaroBlog
  • Paker2000Blog
  • Marcinescu Blog
  • Iwona79Blog
  • kuca4Blog
  • vorph Blog
  • Renault 5 89 rok wysokie obroty
  • P483Blog
  • pimpekBlog
  • ola1234Blog
  • hary89Blog
  • psa1972Blog
  • robson15Blog
  • robson15Blog
  • krzysztofn-75Blog
  • krzysztofn-75Blog
  • Jojstick1Blog
  • klimiBlog
  • diablontkoBlog
  • jaslimkainfo
  • Iron Falcon Blog
  • wiesiekfranBlog
  • GekuBlog
  • Skrzynia JC5053
  • pepe5959Blog
  • marek1704Blog
  • malyWT54Blog
  • Blog o moich pasjach
  • motosljakBlog
  • przyczyna861Blog
  • Megi-blog
  • qwsxza12Blog
  • gregory18Blog
  • czeslaw555Blog
  • prozackBlog
  • moja Megi
  • Renault Megane 2 1.6-obroty silnika
  • orlikBlog
  • szczep111Blog
  • mtzptrwskBlog
  • Soboniak
  • dekuBlog
  • pafciooMegane blog
  • Bodziok2Blog
  • Blog o podróżowaniu
  • alexlanBlog
  • SPRZĘGŁO SCENIC II
  • Kącik kosmiczny

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

  1. Witam, w megance od przynajmniej 99r założone są takie felgi, czy wiecie jaki to model lub coś więcej o nich? Mają rozmiar 13"
  2. Witam przychodzę z pytaniem mojego zabytku który może otrzyma żółte tablice gdzie znajduje się czujnik temperatury paliwa w pompie załączam zdjęcie zaporzyczone ale pompa ta sama.
  3. witam. Mam problem.Jestem posiadaczem reanult megane z 2003 roku i ostatnio mam problem z szyba od kierowcy gdyz w trakcie jazdy sama sie otwiera i zamyka a kiedy sam chce ja zamknac to nie moge .Czy styki przy włączniku moga byc zasniedziałe.Ok miiesiaca temu troche deszczówki mi tam wleciało.jak rozkręcic te przełączniki i je wyciagnąć [ Dodano: 2009-06-13, 19:09 ] ok.woda była na kostce przy zawiasach na drzwiach.sprężone powietrze pomogło i wydmuchało wodę
  4. Witam, nie wiem do końca w jaki sposób mogę znaleźć podobny temat, więc zakładam niestety nowy. Do dziś myślałem, że hałas w aucie to wina wydechu i opon, ale spotkałem się z taką sytuacją, że jak jadę prosto, to wraz z większą prędkością coraz głośniej słychać samochód. Na samym początku myślałem, że to opony tak trą o jezdnię, bo mam nowe i hałas dostaje się do środka, do momentu, gdy nie jechałem po łuku w prawo. Nagle w samochodzie nie było nad wyraz głośnego szumu, bo siła ciężkości przeniosła się na lewą stronę i prawa strona została odciążona. Mniej więcej z nasłuchiwania wyszło, że to hałas dobiega z tylnego-prawego koła. I mam pytanie, czy ktoś już może spotkał się z taką sytuacją i czy to może być wina łożyska? Dźwięk brzmi mniej więcej jak szum opony.
  5. Witam, mam poważny problem z felgami aluminiowymi. Z góry uprzedzam, że nie chodzi o otwór centrujący. Sytuacja wygląda tak, że średnica otworu na śrubę w feldze jest za mała! Każda nakładka/klucz, który wsadzę - trze o otwór i się blokuje - nawet kluczem pneumatycznym jest je ciężko odkręcić. Boję się trochę sytuacji, że opona pęknie, a tu nie będzie jak odkręcić i jedyną opcją będzie laweta. Planuję wymienić felgi, na 16", ale pasowałoby mi sprzedać aktualne(wraz z oponami, bo nowiutkie - całoroczne pod te felgi). Nie chcę nikomu sprzedawać swojego problemu, więc: Czy jest jakaś opcja, żeby wyfrezować otwory na śruby, żeby zwiększyć ich średnicę? Czy felgi są raczej skazane na złom?
  6. Witam, jak w temacie poszukuje instrukcji obsługi radia identycznego jak na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam
  7. Witam, napotkałem na problem, który pewnie pojawił się dużo wcześniej. Otóż wymieniałem dziś kable, zakładałem też złączki hermetyczne na przewody od wtrysków. Problem polega na tym, że nie pali jeden cylinder na benzynie. Auto brzmi jak helikopter, gdy zaczynam gazować. Mam również instalację gazową pierwszej generacji, wtryskami steruje emulator od lpg. Podejrzewam, że coś nie styka na kablach od emulatora, ale nie do końca. Jak przełączę na LPG, to działają wszystkie cylindry i auto jeździ normalnie. Na benzynie bez znaczenia czy ciepły czy zimny telepie, wcześniej problem polegał na tym, że na benzynie jak się przejechało 100m, to nagle odcinało paliwo, po puszczeniu gazu i wciśnięciu jeszcze raz paliwo było i znowu w pewnym momencie przerywało. Trochę już nie wiem co może być problemem, bo wymieniłem już połowę kabli od ECU do czujników i od komputera LPG (ucinałem przy kostce i lutowałem nowy przewód). Puszczałem nowe zasilanie do podzespołów od akumulatora i poprawiałem również kable od masy, na LPG się poprawiło, na benzynie bez poprawy.
  8. Cześć wszystkim zwracam się do was z pytaniem co może być problemem przepalającego bezpiecznika sprawa wygląda następująco w moim sceniku na początku zatarła się pompa wymieniłem ją na inną z tego modelu wszystko okey auto jeździ ale po przejechaniu około 50km od wymiany przycisnąłem go do odcięcia pompy i wtedy się zaczęło pierwsze przepaliło bezpiecznik od m in obrotomierza świec żarowych i samej pompy wymieniłem pojechałem znów kawałek się przewieźć znowu przepaliło do tego jeszcze zaczęły obroty falować wcześniej po wymianie pompy nie było z tym problemu sprawdziłem kable wydaje się że żaden nie ma zwarcia i dalej nie mam pomysłów co jeszcze można by było sprawdzić może przerzucenie elektroniki ze starej pompy by pomogło ? Czekam na wasze podpowiedzi
  9. Witam, mam problem w Megane coach 1.6 8v 90km. Otóż po odpaleniu i około 2 minutach, czasem szybciej, czasem później silnik gaśnie. Przy trzymaniu gazu auto jakby się dławi i gaśnie, więc dodawanie gazu nic nie daje. Ponowne odpalenie zajmuje trochę dłużej, musi chwilę pokręcić. Zgaśnie w ten sposób 2-3 razy i przy następnym odpaleniu już mogę jechać 7ke chcę, żadnych problemów nie ma. Wymieniłem do tej pory: świece, no były już zawalone, kable WN, silnik krokowy na jakieś tani, chyba SKV, ale padł po nocy i wróciłem do Philipsa, czyli tej co był wcześniej. Wymieniłem też filtr paliwa, ale nadal auto gaśnie. Mechanicy mają problem, bo nie idzie się połączyć z kompem i rozkładają ręce. Auto z 96 roku... Silnik pracuje równo z ale czasem przed zgaśnięciem obroty pójdą w górę i agle gaśnie. Najczęściej po prostu gaśnie i koniec. Przy rozgrzanym silniku mogę go gasić i odpalać ile chcę. Problemy są zawsze na zimnym. Wie ktoś może gdzie szukać przyczyny?
  10. Witam, czy możliwe jest, że meganka rok 97' nie ma żadnej poduszki? Kontrolka od poduchy jest, nie świeci się, nie ma z nią problemów. Kierownica jest taka jak na zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie
  11. Witam, mam dość nietypowy problem - szukałem, ale nie znalazłem nic na ten temat. Auto pracuje na benzynie i na gazie. Na benzynie nie mam żadnych kłopotów, ale na gazie występuje dziwny objaw. Gdy mam włączone lpg i zbyt niskie obroty(poniżej 2k) i gwałtownie dodam gaz, to auto zalicza szarpnięcie i słychać intensywny stuk - tak jakby tłok uderzył - i obroty rosną. Przy wyższych zaś obrotach czuć minimalne szarpnięcie(jakby brakło mocy), ale nie ma stuku. Dodam, że jak kupowałem auto, to również czułem takie coś, ale podczas równej jazdy. Po wymianie świec ustało. Po kilku miesiącach były problemy z gazem, w ogóle nie chciał go podawać albo cewki nie pracowały i zauważyłem, to wina emulatora wtrysków, który w zależności od tego jak kable są zgięty inaczej pracuje, więc go poprawiłem bez ucisku na kable i gaz zaczął działać. Ostatnio wymieniłem świece i kable do świec na nowe z boscha, a problem znowu się pojawił(następnego dnia, ale coś jeszcze dłubałem przy innych rzeczach, więc nie mam pewności). Wczoraj wymieniłem również filtry od gazu, bo w sumie od zakupu tego nie robiłem, ale samochód jedynie co to ma większą moc na lpg, a problem nadal występuje. Wymieniałem również miesiąc temu dolne poduszki silnika, jakby ktoś pytał. Reasumując - czy ktoś miał może taką sytuację lub nie wie w czym może być problem? Czy winą mogą być świece i okablowanie; czy może czujnik ciśnienia nie wyrabia; albo jeszcze coś innego? PS. Na benzynie działa prawidłowo.
  12. Dobry wieczór wszystkim, albo - jak kto woli - szczęść Boże służby i loże Zwracam się z prośbą o pomoc. Dzisiaj likwidowałem wyciek, spowodowany uszkodzeniem oringa przy rurce wodnej, wchodzącej do pompy wody. Przy okazji miałem do wymiany pasek wielorowkowy, rolkę, napinacz, alternator (sprzęgło stanęło dęba) i pompę wspomagania (luz osiowy, wycieki, wycie). Pompa to delphi 7700431286. Trzyma się standardowo - dwie śruby za kołem pasowym + jedna od góry, jedna z boku. Pompa po odkręceniu się buja, ale jest na końcu, od strony listwy wtryskowej, jakiś taki pierdolnik, który ją trzyma. Nie jestem w stanie tak jej podważyć, żeby wyszła poza przednie (os strony koła) ucho od tych "sanek" i dala się wysunąć bokiem. Co to za dziadostwo? Nowa pompa nie ma takiego elementu. Wygląda jak jakiś trzpień blaszany z okrągłym "klinem" wetkniętym od strony listwy wtryskowej. Możecie mi powiedzieć jak to zdemontować ?
  13. Witam, taki temat czysto orientacyjny, gazowniki wpięli mi się tak: górny wąż od parownika pod dolny wąż od zbiornika wyrównawczego i dolny wąż od parownika pod ten wąż z odpowietrzznikiem ( zaraz za odpowietrznikiem), dobrze to czy nie, bo podczas stania w korkach temperatura od połowy skali idzie w 2-3 minuty do włączenia wentylatora, które to włączenie następuje mniej 1 mm albo 2 mm przed następną kreską. Trochę to dla mnie za szybko, dodam że auto po wymianie pompy wody i płynu, płynu nie ubywa, oleju nie przybywa, ogrzewanie jest, uszczelka pod głowicą OK. Przed założeniem gazu, temperatura nie szła do góry tak szybko. Chciałem się zapytac czy aby nie sknocili podłączenia i nie popieprzyli obiegu płynu dzięki i wesołych
  14. Cześć. Nie mam już pomysłu może ktoś coś podpowie. Na wszystkich cylindrach kompresja równa. 11bar. Cewki ok Świecie ładnie wszystkie wypalone ok (nie tak dawno wymieniany cały komplet ngk) cewki są połączone szeregowo według schematu, jednak cyl 4(794) nie chodzi(brak reakcji po podniesieniu cewki, świeca ładnie wypalona), a na 1 wszystko ok. Wszystkie 4 świece wykręcone, sprawdzone prąd idzie na 4. Po odpaleniu chwilkę chodzi ok, ale zaraz przeskakuje, jakby strzela. Na LPG to traktor. LPG zakręcone bo chodzi jeszcze gorzej. Pomysły? Dzięki za podpowiedzi pewnie to jakaś pierdoła.
  15. Witam. Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia mojego kodu lakieru po VIN? Byłby bardzo wdzięczny ponieważ tabliczka znamionowa jest nieczytelna 😞 VIN: VF1DA040520561192 . Z góry dzięki za pomoc !
  16. Witam. Mam następujący problem. Od czasu do czasu zapalają mi się kontrolki abs, servis, stop.,reczny na zmianę z cheak engine, stop, stop engine. Dodatkowo zauważyłem że przed zapaleniem kontrolek radio przerywa. Zapalają się na 2-3 sekundy i znikają. Przy zapaleniu kontrolę od silnika szarpie autem.
  17. Witam, Mam problem ze wskaźnikiem paliwa - nie działa w ogóle i kontrolka rezerwy cały czas się świeci. Przejrzałem tematy z forum, ale w żaden nie pomógł mi rozwiązać problemu. Zrobiłem parę zdjęć, ponieważ jeden kabelek przy pompie/pływaku "wisi". Zaznaczyłem go na czerwony i jest zmostkowany w kostce z drugim czarnym zaznaczonym na niebiesko. Nie wiem czy to tego wina. Przekręcałem sam pływak, ale wskazówka ani drgnie. Przy zegarach czyściłem też styki. Pozdrawiam
  18. Witam Może ktoś mi coś doradzi bo mam problem z uruchomieniem silnika gdy jest rozgrzany. Czasem nie chce się uruchomić, następoje to dopiero po kilku próbach. Rozrusznik kręci, pompa działa bo sprawdzałem (załącza się - przynajmniej słychać tak jakby się załączałą). Problem występuję tylko jak silnik jest gorący. Przy zimny silniku pali normalnie.
  19. Mam pytanie. Od jakiegoś czasu ciężko wchodzi pedał sprzęgła. Jak kupiłam autko 7 lat temu też ciężko chodziło i mechanik coś tam pogmerał... Teraz znów.. a jak wciskam to tak trochę tępo trzeszczy. Czy to znaczy że się kończy? Ja się nie znam... Wolę trochę wiedzieć zanim kobite będą chcieli oszukać 😉
  20. Witam wszystkich! Siadło mi dziś ogrzewanie w Megane I. Jak ogrzewanie jest przełączone na ciepłe, to słychać "bulgotanie". Na dywanie widać kałuże bezwonnego płynu, ale to nie chłodniczy bo stan nie spadł. Możliwe że to się gdzieś dostała deszczówka? Dziś mocno pada i na 20 % wiem gdzie to się leje (zdjęcie w załączniku). Kojarzycie czy tam powinna być jakaś zaślepka czy coś w tym stylu? Z góry dziękuję za pomoc
  21. Witajcie. Pękła mi belka tylnia... Samochod ma 20 lat ale uwielbiam moją Megi. Czy warto naprawiac?
  22. Witam serdecznie mam do was pytanie od czego są kostki przy lewarku zmiany biegów w Megane 1 phl z 96r . Nie są do niczego podłączone sa wsadzone w taką gąbkę. Z góry dziękuję za odpowiedź
  23. Witam napełniłem klimatyzację, jest szczelna ciśnienie jest chcę włączyć klimatyzację nic sprzęgło nie łapie. Czujnik ciśnienia mam 4 pinowy chciałbym się dowiedzieć jak go sprawdzić? Czytałem na forum że muszę połączyć styk C z D i są one opisane na kostce sprawdzałem nie mam opisane więc jak inaczej mogę to sprawdzić? Jak sprawdzić przekaźnik od klimatyzacji? Gdzie znajduje się bezpiecznik od klimatyzacji? No i w sumie to wszystko Dziękuję za pomoc dodam tylko że sprawdziłem dziś kabelek który idzie do sprężarki nie ma na nim żadnego napięcia megane 1 1.6 8v
  24. Pomoże ktoś wygenerować kod do immo? Vin VF1LA0E0517481139 pilot 97327 S7R21
  25. Panowie. Taki problem. Renault Megane I ph2 po wymianie klapy bagażnika. Problem z zamkiem centralnym. Kiedy drzwi są zaryglowane, klapa otwarta. Kiedy klapa zamknięta drzwi otwarte. Jak to ogarnąć?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!