Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'Megane III phI' .

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
    • Samochody osobowe
    • Samochody dostawcze
  • Giełda
    • Sprzedam
    • Kupię / Poszukuję
    • Dodaj ogłoszenie
  • Elektroniczna książka pojazdu
    • Opinie i uwagi do działania moje.megane.com.pl
  • Działanie Forum
    • Działanie Forum
  • English section
    • General discussion
  • Wielkopolska Tematy

Blogi

  • Oficjalny blog Administratora megane.com.pl
  • Części samochodowe - sklep.megane.com.pl
  • Renault Megane Classic - problem z odpaleniem
  • RobakBlog
  • P_r_z_e_m_o - Blog
  • macko19758eBlog
  • Polska motoryzacja
  • jaro45Blog
  • slawek23Blog
  • slawek23Blog
  • Motoryzacyjny Video Blog
  • janek8324Blog
  • wr609Blog
  • albertBlog
  • wasilewpBlog
  • bartos3618Blog
  • michalewskiBlog
  • 1fabianBlog
  • bartthezBlog
  • P_r_z_e_m_oBlog
  • gojgienBlog
  • spider1Blog
  • pawlopawloBlog
  • jurus38Blog
  • krolik352Blog
  • Prywatny Blog Krzycha
  • xbayerekxBlog
  • 1979JaroBlog
  • Paker2000Blog
  • Marcinescu Blog
  • Iwona79Blog
  • kuca4Blog
  • vorph Blog
  • Renault 5 89 rok wysokie obroty
  • P483Blog
  • pimpekBlog
  • ola1234Blog
  • hary89Blog
  • psa1972Blog
  • robson15Blog
  • robson15Blog
  • krzysztofn-75Blog
  • krzysztofn-75Blog
  • Jojstick1Blog
  • klimiBlog
  • diablontkoBlog
  • jaslimkainfo
  • Iron Falcon Blog
  • wiesiekfranBlog
  • GekuBlog
  • Skrzynia JC5053
  • pepe5959Blog
  • marek1704Blog
  • malyWT54Blog
  • Blog o moich pasjach
  • motosljakBlog
  • przyczyna861Blog
  • Megi-blog
  • qwsxza12Blog
  • gregory18Blog
  • czeslaw555Blog
  • prozackBlog
  • moja Megi
  • Renault Megane 2 1.6-obroty silnika
  • orlikBlog
  • szczep111Blog
  • mtzptrwskBlog
  • Soboniak
  • dekuBlog
  • pafciooMegane blog
  • Bodziok2Blog
  • Blog o podróżowaniu
  • alexlanBlog
  • SPRZĘGŁO SCENIC II
  • Kącik kosmiczny

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

  1. Witam. Ostatnio podjąłem się wyciszenia tapicerki drzwi w megi 3 ph1 matą bitmat k9s, bo słyszalne były mocne szumy, lecz nie przyniosło to porządnych efektów. Podczas jazdy zauważyłem że przez jazdę na tzw. zimny łokieć ilość szumów była dużo niższa. Postanowiłem przyjrzeć się uszczelkom między tapicerką i szybą i okazało się że jest tam około 1mm przerwy i to przez to słychać mocne szumy, gdy docisnę tapicerkę do drzwi nastaje cisza. Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? Dodam jeszcze że jak opuszczę delikatnie szyby to jest ciszej.
  2. Witam może ktoś obniżał swoją Megane coupe sprężynami -30mm bo chciałbym zobaczyć jak to będzie wyglądać czy nie będzie za mocno obniżona.
  3. Poniżej opisuję jak wpisać kody nowych wtryskiwaczy Siemens-Continental do sterownika silnika k9k 1,5 dci 836, 636 itp. Kod sterownika odczytuje Pyren w pierwszej linijce programu. Dużo pomocna okazała się strona https://www.drive2.ru/ i posty użytkownika Zennon05 który to testował na swoim samochodzie. Tutorial przydatny dla tych użytkowników którzy nie posiadają Clipa (650 zł) lub maxiecu (ok 400zł). Pyren jest bezpłatny do pobrania np. https://www.drive2.ru/b/501493851572142178/ Po zainstalowaniu programu postępujemy według stworzonego przeze mnie poniższego opisu pamiętając, że pierwszy wtryskiwacz liczy się od koła zamachowego. Powodzenia! Kodowanie wtryskiwacza siemens continental programem pyren.rtf Powodzenia!
  4. Witam posiadam Megane 1,6dci wyciek płynu chłodniczego mam w miejscu miski olejowej tzn spływa z góry na miskę. Pytanie skąd może być ten wyciek ? Załączam zdjęcie
  5. Witam, posiadam Megane 3 ph1 105 km 2008 r. I brak u mnie kontrolki zmiany biegów. Programem ddt4all zaznaczyłem avec gestion freeshift czy jakoś tak ale dalej nic nie ma. Czy w tym modelu nie ma tej wskazówki czy cos jest nie tak z ECU?
  6. witam, zakładam temat, bo nikt nie odpowiada w starych wątkach, które poniekąd dotyczą innych problemów. Pacjent : Fluence 2011 1.6 benzyna od jakiegoś czasu nie pokazuje podpowiedzi zmiany biegów w postaci strzałek góra dół. Oprócz tego pojawił siż żółty kluczyk i komunikat skontroluj samochód. Wymieniłem dwa czujniki na sprzęgle (takie z wchodzącym bolcem do środka, dwu pinowe) po wymianie tego bliższego kontrolka się czasem zapala i wtedy strzałki działają, później gaśnie ale strzałki nie działają....Wymieniłem drugi (niby położenia sprzęgła), kontrolka póki co się nie zapala, ale strzałek brak... Samochód mam wrażenie że jest jakby zrywniejszy... lepiej reaguje na gaz. Nie mniej jednak chciałbym żeby wszystko wróciło do normy... Oprócz tego sprawdziłem bezpieczniki koło aku, te które mają 15A - wyczytałem na rozpisce że niby odpowiedzialny jest za wyświetlanie biegów... ale niestety nic nie daje rezultatu. Usterka pojawiła się nagle, przy jezdzie po parkingu, zapalił się kluczyk, potem zgasł i jest tak jak piszę. Dzisiaj szczytałem OBD błędy, skasowałem, i nic nie pojawia się nowego. Niestety nie zapisałem kodów 😕 przypuszczam że to totalna pierdoła, ale nie mogę sobie poradzić. czy nikt z Was nie spotkał sie z tym w renowkach? wymieniłem ten niebieski i ten szaro zielony. Ten czarny niby też występuje, ale ja go nie mogę znaleźć, niby to jakiś potencjomter sprzęgła - ja tego nie widzę przy sprzęgle
  7. Witam, posiadam moduł doświetlania zakrętów, ale gdy wlacze kierunkowskaz wlaczaja sie dwa halogeny zamiast jedno, poniewaz sa polaczone elektrycznie i nie wiem jak je rozdzielic. Pomozecie? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes
  8. Witam. Mam możliwość wymiany standardowego radia w mojej megi na take z bluetooth. Pytanie czy wszystko będzie pasowało.
  9. Kumple, wymieniłem dziś te wtryski i... lipa jest okrutna. Zły jestem, bo 3 000zł poszło już i nie mam pewności, co będzie dalej. Silnik po zejściu z obrotów zafaluje, w ogóle jakoś potrafi szarpnąć przy ruszaniu, bo źle sie wkręca i jakoś inaczej je słychać. Nie no, ewidentna du.a. Albo mi sprzedali lipę, albo (a raczej na pewno) źle je zakodowaliśmy. Albo coś o czym jeszcze nie wiem. Po wymianie okazało się, że nie bardzo jest czym je zakodować. Po sąsiedzku warsztat dysponował nowym testerem i się udało. Kazałem im kodować to tak, że na urządzeniu komunikat: „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 1” to wpisałem kod z wtryskiwacza najbliższego koła zamachowego itd. Przeczytałem poniższy tekst i jeżeli nie ma w nim błędu to trzeba kodować dokładnie odwrotnie. Jutro po 10 jestem umówiony na ponowne przekodowanie. Jak wciąż będzie źle, to jadę do RenoMax Brak, lub złe kodowanie może takie hocki-klocki aż powodować?? Należy zwrócić uwagę na fakt, że silniki Renault są charakterystyczne ze względu na przypisanie cylindrom innych numerów niż u innych producentów samochodów: cylinder numer 1 znajduje się po stronie koła zamachowego, podczas gdy dla europejskich testerów diagnostycznych EODB oraz w międzynarodowym systemie oznaczeń cylinder numer 1 to cylinder przedni lub skrajny cylinder z prawej strony patrząc w kierunku zgodnym z kierunkiem jazdy. Kolejność zapłonu w cylindrach w silnikach Renault nie będzie 1342, ale 4213, przy stronie dystrybucji jako punkcie odniesienia. W przypadku silników Renault przy wymianie jednego lub więcej wtryskiwaczy należy zwrócić zatem szczególną uwagę na kolejność cylindrów podczas kodowania IMA wtryskiwaczy; wpis „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 1” w narzędziu diagnostycznym będzie odpowiadał kodowaniu wtryskiwacza w cylindrze nr 4. W przypadku błędu podczas zapisywania kodu C 2 I przy pomocy narzędzia diagnostycznego, jednostka sterującą silnikiem wymusi zwiększone obroty na biegu jałowym rzędu 1300 obr./min. Czy też uwzględnić kolejność zapłonu czyli tak: „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 1” - Pierwszy od rozrządu „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 2” - Trzeci od rozrządu „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 3” - Pierwszy od koła zamachowego „KODOWANIE WTRYSKIWACZA CYLINDRA NR 4” - Drugi od rozrządu Znowu na chłopski rozum, tester diagnostyczny pisze CYLINDER nie ZAPŁON, więc po cholerę patrzeć na kolejność zapłonu??? Najpierw zamienię tę kolejność, bo teraz jak zrobiłem na 100% źle. UFF ja cię nie mogę...
  10. Witajcie. Pytanko jedno. Czy można tak skonfigurować radio żeby podczas połączenia przychodzącego w głośnikach rozległ się dzwonek telefonu, a nie jakiś paskudny sygnał który zmarłego na nogi by postawił? Czekam na sugestie i porady.
  11. Pacjent to Megane 3 2.0 tce z 2010 roku, kombi. W zeszłym sezonie kilima działa bez problemowo. W tym nie chce się włączyć. poniżej screeny z pyclipa. Sprawdziłem na manometrach, czynnik jest, pokazało ok 4 bary. Proszę o podpowiedz gdzie szukać problemu, od czego zacząć.
  12. Dzień dobry Ostatnio zauważyłem delikatne szarpnięcia ( przydławienia) podczas spokojnego przyspieszania w zakresie obrotów 1,5 - 1,8tys. ale tylko na zimnym silniku dopóki nie złapie trochę temperatury ( powiedzmy pierwsza kreska temperatury ) czy to może być sonda lambda do wymiany?
  13. Cześć Mam pytanko, odnośnie wymiany rozrządu w Megane 3, silnik K4M 848 1.6 100KM. Jaki jest okres pomiędzy wymianami ? Interesuje mnie ten kilometrowy. Poprzedni rozrząd był wymieniany u mechanika na oryginalnych częściach czyli pasek rozrządu, rolki, pompa, pasek alternatora. KZFR - nie ma w ogóle. Kiedy wymianiać kolejny ? Dzięki za pomoc Pozdrawiam
  14. W swojej megance mam niefabryczne radio i chciałbym je wymienić na fabryczne, tylko nie wiem które z nich było zamontowane w mojej megance. W internecie znalazłem 3 wersje radia do meganki z 2009 roku. Chciałbym żeby współgrało z wyświetlaczem w megance i żeby działało sterowanie z kierownicy. Z tego co udało mi się ustalić na własną rękę to wersja wyposażenia mojej meganki to Authentique. Na stronę MYRENAULT raczej nie mam co liczyć bo po dodaniu samochodu po VIN pokazuje mi, że mam Mégane 5-Türer , a pracownicy nie chcą mi udzielać większości informacji o samochodzie bo auto nie jest z polskiego rynku, tylko niemieckiego RADIA:
  15. Witam. Posiadam Renault Megane 3 w wersji hatchback z 2009 roku w kolorze srebrnym. Lakier na całym aucie jest oryginalny i był mierzony czujnikiem lakieru. Ogólnie auto bardzo zadbane i póki co po roku użytkowania jestem bardzo zadowolony, ale moją uwagę przykuły wygląd progów. Nie ma na nich rdzy, ale są tak jakby dziwnie pomalowane. Chodzi o to , że srebrny lakier nie jest na nich tak gładki jak na karoserii a jest w formie takiego " baranka" . Z daleka tego nie widać , ale widać to jak się podejdzie do samochodu. Znajomy mówił mi ,że tak z fabryki te auta wychodziły i ,że jest to fabryczne. Nie mierzyłem progów czujnikiem lakieru a jedynie po otwarciu drzwi i nic malowane nie było. Chodzi mi o progi , ale nie pod spodem a boki progów. Po prostu są srebrne, ale nie gładkie jak karoseria a taki srebrny baranek. Jak przeglądałem zdjęcia w internecie innych to widziałem na jedynym zdjęciu podobnie jak u mnie. Może wypowiedzieć się ktoś kto użytkuje to auto ?
  16. Cześć! Orientuje się ktoś czy da radę zmienić z zwykłego radia na fabryczna nawigację z megane 3 ?
  17. Mam problem z światłem od drzwi kierowcy (pasażer jest ok). Mam kolorowe ledy na pilot i świeci się tylko przez chwilę po otworzeniu drzwi, wsadzałem stary jakiś biały t10 5w5 i wtedy świeci stale ale ledwo co, wsadziłem też 5w5 LED Osram które docelowo kupiłem do rejestracji i one świeca wtedy okej, nic się nie dzieje (link do nich poniżej dokładnie) https://allegro.pl/oferta/zarowka-2szt-led-osram-w5w-9xsmd3528-biala-lb018-10744089151?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMi0wNS0wOFQyMzowNDoxOS4wNjdaO2J1eWVyO2YwMzRhYzNmMDQ4NTNiYWI4YmM3OWM1MDYyY2I0Y2E4MzlhZTMwMDJlMWU2MDYyYzZlMzJkZmVmMjUzZTZkZmU%3D&fbclid=IwAR0tvcu9Ok2xqmUjQPB45_cUVGgieD4DVuU9MJGqaNtE7-5sMQ3VQyuhmTo Zależy mi na tych o kolorowej barwie, wie ktoś jaka jest tego przyczyna? Filmik - kolorowe Zdj 1 - 5w5 t10 jakieś stare Zdj 2 - działające LED osram 280761650_120593683976776_4385188086338222543_n.mp4
  18. Witajcie. Po wizycie u lakiernika oraz myjni zniknęła mi zaślepka tylnej klamki. Wczoraj zabrałem się za jej montaż i przerosło mnie zabezpieczenie. Czy ktoś może nakierować mnie w jaki sposób powinienem nim obracać? W tej chwili jest ono w pozycji zabezpieczonej i nie mogę go w zad n sposób cofnąć. Czy jest tam jakieś zabezpieczenie albo coś? Oczywiście wchodzę od strony otworu pod uszczelka
  19. Witam Forumowiczów! Jest to mój pierwszy temat na forum. Auto to Megane 3 ph1 hatchback, 1.6 16v 110km, 2009 rok. Problem polega na tym, że zamek bagażnika przestał całkowicie reagować na wduszanie przycisku otwierania umieszczonego w klapie (wcześniej nie zawsze otwierał rygiel przy pierwszym wduszeniu, czasami za drugim lub trzecim razem) w związku z tym muszę podjąć kilka działań. W pierwszej kolejności muszę dostać się do zamka oraz przycisku, żeby to zrobić muszę otworzyć klapę. Niestety w sieci nie znalazłem jak w tym konkretnym modelu otworzyć klapę bagażnika awaryjnie. Wewnątrz bagażnika wszystko zabudowane plastikami, przez co nie da się za bardzo dostać do zamka, żeby zwolnić rygiel ręcznie. Obawiam się ciągnąć te plastiki "na siłę", gdyż wydaje się, że bez wcześniejszego otwarcia klapy ulegną uszkodzeniu. W związku z tym nasuwa się kilka pytań: 1. Czy ktoś z forumowiczów wie jak otworzyć bagażnik ręcznie w tym aucie? 2. Czy możliwe, że przepalił się któryś bezpiecznik (w necie jest też niewiele informacji na ten temat)? 3. Jakieś inne możliwe rozwiązania problemu? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! Jacek Edit. Udało się otworzyć klapę. Strona 3.25 w instrukcji obsługi... jak na ironię. Działam dalej, w pierwszej kolejności czyszczę przycisk od środka, wygląda na nieco zaśniedziały. Pozdrawiam!
  20. Witam serdecznie, niedawno kupiłem megane 3 gt180. Sprawdzając stany płynów okazało się, że płyn chłodniczy jest troszkę nad minimum. Tutaj pojawia się u mnie pytanie jaki płyn powinien być wlany do tego silnika, oraz jaki powinien być jego kolor? Obecnie mam wrażenie, że zalany jest jakiś żółty lub bezbarwny (ciężko stwierdzić). Dodatkowo chciałbym dopytać czy można mieszać płyny i ewentualnie co można by dolać? Rozważam również wymianę, przepłukanie i zalanie na nowo całego układu u mechanika. Proszę o pomoc i dziękuję
  21. Witam wszystkich. Postanowiłem opisać wam moją historię, aby kolejni użytkownicy mieli jakieś pojęcie co może pójść nie tak przy remontowaniu 1.4TCe. Otóż po zakupie samochodu bardzo długo zajęło mi diagnozowanie poszarpywania przy wchodzeniu na boost podczas przyspieszania. Jak się w końcu okazało problemem był olej na świecach lejący z uszczelki pod pokrywą zaworów. W międzyczasie została wykonana aktualizacja sterownika wtrysku, którą polecam wykonać wszystkim posiadaczom powyższego silnika. Samochód trafił do warsztatu - na śląsku ogólnie ciężko mi było znaleźć serwis który słysząc 1.4TCE i UPG nie powiedział by że się tego nie podejmie no ale w końcu się udało) - prace przebiegały pomyślnie - zdjęta głowica, poszła do regeneracji (planowanie, ustawienie luzów zaworowych, nowe gniazda zaworowe itd). Blok również został splanowany i przygotowany do montażu oczywiści na moją prośbę wszystko BARDZO dokładnie miało być sprawdzone pod kątem jakichkolwiek pęknięć na tulejach w bloku silnika. Usłyszałem diagnozę, że wszystko jest ok i że składają silnik. Przy instalacji nowego KZFR okazało się, że jest pęknięty wałek ssący. No nic, trzeba załatwić nowy i tutaj OGROMNE podziękowania dla @witman oraz firmy france expert za pomoc przy wałku i nie tylko, ale o tym później. Wałek dotarł, silnik złożony odpalony WSZYSTKO OK, zapłacone, samochód wyjechał. Po przejechaniu ok 1500km otwieram maskę celem dolania płynu do spryskiwaczy, a tam poziom płynu chłodniczego na niepokojąco niskim poziomie. Płyn uzupełniłem i po odpaleniu samochód chodził na 3 cylindry. Od razu wóz trafił do mechanika w ramach reklamacji. Po tygodniu dostałem telefon z informacją o pękniętej tulei... No załamałem się. Znowu telefon do @witman i udało się ogarnąć blok z żeliwnymi tulejami. Do tego silnik dostał nowe, pierścienie, uszczelnienia itd. Aktualnie w samochodzie wszystko działa i nie ukrywam że silnik pracuje DUŻO lepiej niż wcześniej. Pracuje ciszej i delikatniej. Aktualnie jestem w połowie docierania jednostki (3 olej). Podsumowując miałem dużego pecha, ale nie ma tego złego bo teraz silnik jest no praktycznie nowy, a pęknięcie nieszczęsnych tulei mogło nastąpić w każdej chwili. Poniżej przedstawiam zdjęcia z napraw jednostki. Dodam, że samochód miał 143 tysiące kilometrów przebiegu, a w moim posiadaniu od 125tysięcy. PS Wymieniajcie olej częściej niż przewiduje producent bo ilość nagaru jest przerażająca. Pozdrawiam serdecznie 😉
  22. Dzisiaj jechałem po drodze, która miała sporo przełomów, górek, dołków, "typowa polska droga ". Zauważyłem jakby gorsze prowadzenie auta , mam wrażenie że kiedyś lepiej przylegało do tego typu podłoża. Tak się zastanawiam, czy to może już czas na amortyzatory? Auto ma przebieg 140 tys km. Czy ktoś już wymieniał w Megane3 amortyzatory, ile wytrzymują ? Ja jeżdżąc kiedyś Megane 2 , zrobiłem 200 tys km i amortyzatory były w bardzo dobrym stanie , a tu w tym aucie coś mi nie pasuje
  23. Witam wszystkich Wczoraj dokonałem wymiany radia w mojej megane III ponieważ miałem problem z niesprawnym napędem CD w oryginalnym radiu. Zamontowane fabrycznie radio to wersja z pokrętłami, bluetooth (Blaupunkt) i nagłośnieniem 3D by Arkamys. Radio które dokupiłem to wersja z identycznym panelem, bluetooth, również z arkamysem z tym że z naklejką bosch zamiast blaupunkt. Ogółem radio działa, CD działa, odtwarzanie z Bluetooth działa, godzinę też można sobie ustawić A teraz problemy: -po włączeniu radia, przez dłuższą chwilę (więcej niż 1 minuta) na wyświetlaczu pozostaje napis RENAULT pomimo że radio już gra i dopiero później szybko pojawia się 3D Sound by Arkamys i w końcu wyświetla się to co powinno tj. stacje, częstotliwość itd. -w ustawieniach od akustyki kierowcę pokazuje po prawej stronie (radio z anglika) -dzwonić z bluetooth niby się da, ale radio nie chce importować żadnego kontaktu z telefonu, po prostu jakby się zawiesza aż się wciśnie TEL albo przycisk od ustawień, tak samo się dzieje przy manualnej próbie dodania kontaktu. Czy jest to do ogarnięcia przez CLIPa? Co trzeba zrobić? A może ktoś ogarnia temat w Lubelskim lub Podkarpackim? Z góry dzięki za pomoc
  24. Witajcie, dziś, wydawało się trochę jeszcze myślącemu człowiekowi, przytrafiła się okropna skucha, podjechałem jak zawsze pod Orlen a tam VERVA w środowej promocji, cena jak normalnego ON No to ja w te pędy za pistolet i leje i tak patrzę się na cenę ze coś nie gra, po wlaniu prawie 15l STOP lejesz głupku benzynę. Miałem prawie pusty bak to dolałem do pełna ON (też VERVA a jak) w ilości 40l. Po drodze zajrzałem do "mojego"mechanika dolał mi ok 50ml oleju mixol i mówi, żeby jeździć i co 100km dolewać ON co by rozrzedzać mieszankę. Nie wiem czy to ze starości czy chytrości się stało. Przejechałem ok 20km na tym i teraz na spokojnie czytam i rozmyślam czy jutro podjechać i to spuścić czy jednak jeździć. Prawie 300zl tam jest. Moja renowka nigdy mnie nie zawiodła, kompletnie nic się nie w niej nie psuje, olej od nowości wymieniam co 30k km, przejechałem prawie 270k km, zero problemów a ja jej się tak odwdzięczyłem :( Macie jakieś doświadczenia z taką pomyłką? Silnik chodzi jak by nic się nie stało.
  25. Witajcie. Wczoraj pojawiła się dziwna usterka w mojej megane. Po odpaleniu auta i włączeniu lewego kierunkowskazu całe tylne światło zaczęło migać lecz nie kierunkowskaz. Oczywiście pomyślałem że coś z masą i sprawdziłem połączenie pod lampą i wszystko było ok. Potem sprawdziłem wszystkie przewody od tylnego swiatla aż do UCH oraz wszystkie wtyki i połączenia. Wszystko wygląda ok. Po podłączeniu masy od żarówek do nadwozia wszystko wraca do normy obawiam się jednak czy to nie problem w samym UCH... Może ktoś z was miał taki problem? Gdzie szukać
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!