kubamtx 0 Napisano Listopad 29, 2009 Share Napisano Listopad 29, 2009 Witam Mam pytanie, czy da sie jakoś przeprogramować komputer sterujący tak aby przycisk wyłączający ASR wyłączał systemy niezależnie od prędkości tzn żeby powyżej 50 nie włączał ich na nowo? Lub inne pytanie, czy da sie jakoś ten system wyłączyć definitywnie ale z możliwością bezproblemowego powrotu do jego działania znów kiedyś? Ten system sprawia że czasem ledwo mieszczę się w zakrętach- nie pozwala na hamowanie lewą nogą w celu zacieśnienia zakrętu w ekstremalnej sytuacji. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
Qba88 0 Napisano Listopad 30, 2009 Share Napisano Listopad 30, 2009 może wystarczy jakiś bezpiecznik wyciągnać :-P dołączę sie do pytania bo czasem też mnie to denerwuje, czaem mam wrażenie że jak ASR jest wyłączony to autko lepiej się zbiera, ale może mi się wydaje Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
Quba. 1 Napisano Listopad 30, 2009 Share Napisano Listopad 30, 2009 Ten system sprawia że czasem ledwo mieszczę się w zakrętach- nie pozwala na hamowanie lewą nogą w celu zacieśnienia zakrętu w ekstremalnej sytuacji. Nawet jak odłączysz esp/asr to i tak nie będziesz mógł robić tej operacji.Sterownik silnika odcina gaz jeśli jednocześnie wciskasz hamulec i gaz . Jedynie pozostaje zmienić auto na Megane RS albo Clio RS tam można hamować lewą nogą Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubamtx 0 Napisano Listopad 30, 2009 Autor Share Napisano Listopad 30, 2009 Sprawdziłem przed chwilą i potweirdziło się to co mi się wydawało że można hamować i dodawać gazu na raz- komputer nie odcina gazu przy hamowaniu. Do ostrego jezdzenia mam inny wynalazek ale przy normalnej jezdzie megana tez czasem lepiej by było nie mieć tego ESP. A nie chce opcji wyciągania bezpieczników tylko jakiegoś rozwiązania bardziej profesjonalnego np obejście tak systemu żeby wyłącznik działał cały czas a nie tylko do 50km/h. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pawelp2008 1 Napisano Listopad 30, 2009 Share Napisano Listopad 30, 2009 Można wyłączyć. Po wymianie licznika w moim aucie okazało się, że ten nowy pochodzi od auta bez ASR/ESP i system nie działał. W ASO podłączyli do kompa i po prostu włączyli tę opcję, także można i w drugą stronę ;-) Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubamtx 0 Napisano Grudzień 6, 2009 Autor Share Napisano Grudzień 6, 2009 No dobra ale rozmawiamy o ASO i wyłączaniu kompem. A ja pytam o wyłączanie guziczkiem ale na stałe czyli do prędkości wyższej niz 50km/h , najlepiej do 120 mniej wiecej. I pytanie czy poprzez CLIP'a da sie zmienić w komputerze prędkość przy której ESP załącza się sam z powrotem. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
aniewa 536 Napisano Grudzień 6, 2009 Share Napisano Grudzień 6, 2009 Jest taka opcja w clipie: " Polecenie -VP023: Próg automatycznego ponownego włączania systemu ESP. Jeżeli wartość parametru PR064 jest inna niż 50 km/h, należy użyć tego polecenia w celu ustawienia parametrów progu automatycznego ponownego włączania systemu ESP, który zaczyna działać przy prędkości 50 km/h." Myślę, że obsługujący clipa jeśli ma pojęcie o tym programie , potrafi zmienić ten parametr. Z własnego doświdczenia wiem, że nie wszyscy serwisańci RENAULT znają clipa. Dla niektórych wciąż to "chińszczyzna". 1 Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubamtx 0 Napisano Grudzień 8, 2009 Autor Share Napisano Grudzień 8, 2009 OOO o taką wiadomość mi chodziło. Super. Trzeba będzie to ustawić na jakieś 120 i będzie można sobie przyjemnie pojezdzić. [ Dodano: 2009-12-13, 20:14 ] A moze ktoś polecić jakis serwis/warsztat Renault z Clipem w okolicy Piaseczna ale taki w którym jak panu powiem żeby mi podniósł tą prędkość wymienionym przez kolege poleceniem to podniesie, a nie będzie marudził ? Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
sasey 0 Napisano Luty 9, 2011 Share Napisano Luty 9, 2011 witam. Mam takie pytanie. Mianowicie prawdopodobnie w moim scenicu był wymieniany wyświetlacz. Czytałem gdzieś,że jeżeli scenic jest wyposazony w esp, a miał wymieniany wyświetlacz na wersje bez esp, to system kontroli trakcji nie bedzie działał własnie z powodu tego wyświetlacza. Czy ktoś orientuje się jak to wygląda? Czy jest to mozliwe, bo na dzień dzisiejszy,(chociaż po nr.Vin powinien on mieć esp i ma nawet wyłącznik tego po lewej stronie) to na wyswietlaczu nie zapala się kontrolka esp. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pawelp2008 1 Napisano Luty 9, 2011 Share Napisano Luty 9, 2011 sasey, popatrz kilka postów wyżej. Pisałem o tym 8-) Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
sasey 0 Napisano Luty 9, 2011 Share Napisano Luty 9, 2011 ok. dzięki Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
bert32 5 Napisano Listopad 3, 2014 Share Napisano Listopad 3, 2014 Odgrzeję trochę kotleta, ale myślę że dla niektórych warto :) Otóż da się przestawić próg włączania ESP. Udało mi się to zrobić zwykłym ELM327 na USB. Wszystko jest tak jak w oryginale tylko samo włączanie odbywa się przy innej prędkości. Wideo na potwierdzenie :D : Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZbyszekB 0 Napisano Grudzień 13, 2014 Share Napisano Grudzień 13, 2014 Otóż da się przestawić próg włączania ESP. Udało mi się to zrobić zwykłym ELM327 na USB. Wszystko jest tak jak w oryginale tylko samo włączanie odbywa się przy innej prędkości. Wideo na potwierdzenie :D A możesz napisać jakiego programu użyłeś lub jakie komendy trzeba wydać żeby przestawić tą prędkość? Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
NiTrO 0 Napisano Listopad 25, 2017 Share Napisano Listopad 25, 2017 Witam, chciałbym nieco odświeżyć temat ESP w Renault. Czy któryś z Was próbował przestawiać prędkość automatycznego załączania ESP przy pomocy Clipa (opcja " Próg automatycznego ponownego włączania systemu ESP ", domyślnie ustawiony (Megane II ph II) na 50 km/h)? Generalnie nie da się tak po prostu wpisać czegokolwiek w okienko w którym widnieje "50". Byłym wdzięczny gdyby ktoś podrzucił instrukcje krok po kroku, bo prawdopodobnie trzeba jeszcze pogrzebać w innym menu żeby "odblokować" możliwość zmiany tej nieszczęsnej pięćdziesiątki... Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
szymekwt19i 1 Napisano Październik 12, 2018 Share Napisano Październik 12, 2018 Witam. Podłączam się pod temat. Proszę pomóżcie zmienić ustawienia esp/asr za pomocą clipa Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
Recommended Posts