Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Witam. Przerwa w obwodzie wentylatora. Pewnie padły szczotki na silniku wentylatora. Raczej do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na innym forum przeczytałem żeby sprawdzić czy działa rezystor trzeba jakimś kablem dotknąć ten radiator i do masy  auta tak też zrobiłem zaiskrzylo  i po chwili dmuchawa zaczęła działać 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie jak dostać się do samego silnika nawiewu ma ktoś jakąś instrukcje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 11.11.2017 o 17:14, bacablue napisał:

Witam. Przerwa w obwodzie wentylatora. Pewnie padły szczotki na silniku wentylatora. Raczej do wymiany.

Witam, czy udało się rozwiązać problem? U mnie dmuchawa podłączana na krótko działa, ale po wpięciu z powrotem już nie :43_slight_frown: Rezystor i sam panel sterowania w porządku. Jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zmierz rezystor miernikiem czy ma przejście. U mnie też wyglądał ok a okazało się, że bezpiecznik termiczny był spalony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,

podepnę się pod temat, mam tak że po dłuższej jeździe (30-40km) słabnie nadmuch, pomimo ustawienia wentylator na FULL działa jak na 30-40%. Obstawiam  że jest problem z rezystorem dmuchawy, nabyłem już nowy, ale nie za bardzo wiem jak się zabrać  za wymianę, gdzie on jest zlokalizowany w Megane III ph I ? Wymieniał ktoś ? 

Panel klimatyzacji wymieniłem ale nic nie pomogło (poza tym że byl od scenica i w zakresie 20st.C-HI grzał zawsze na max, a poniżej 20st.C tylko chłodził), więc wróciłem do swojego.

Dodam że ten rezystor miałem, niby, wymieniony w ramach akcji fabrycznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

u mnie ten sam problem ale auto postało tydzień na mrozie i pewnie to jest przyczyna, jest jakiś sposób by skasować ten błąd bez wizyty w ASO ? bo z tego co czytam to wymiana rezystora (opornika) nie wystarczy ?

opornik wymieniony, łatwo nie było, ale efekt bez zmian dmuchawa nie działa, teraz albo zakup Clipa albo ASO

 

Aktualizacja 08.02

Podłączyłem Clipa i po wykonaniu diagnostyki wyświetla błąd " Przerwa w obwodzie wentylatora". Niby ten błąd kasuję ale problem nie znika, może robię to źle bo z Clipem nie mam doświadczenia, ktoś z was wie jak skutecznie wykasować ten błąd ?

 

Aktualizacja 13.02

Dziś zakończyłem walkę z niedziałającym wentylatorem sam nie wierzę ale wentylator po prostu był zblokowany. Auto nie jeździło 2 tygodnie i z tego powodu wentylator się zblokował. Więc zanim zaczniecie wydawać kasę na rezystor Clipy kasowania błędów i wizyty w ASO to proponuję sprawdzić czy przyczyna usterki nie jest taka jak u mnie. By to określić musiałem zdemontować schowek i osłonę wentylatora.

 

Pomocne były te filmy:

 

 

Teraz wiem, że demontaż osłony był zbędny bo bez tego mogłem wsadzić śrubokręt i zakręcić wentylatorem by go rozblokować.

 

Na koniec taka moja mała dygresja. Mam lagunę 3 z 2008 roku jeżdżę 5 lat bez żadnej awarii w garażu stoi FSO odpalane raz na 3 miesiące wszystko działa a tu Megana najnowsze auto z mojej kolekcji i tak banalna awaria, ech szkoda słów z takiego powodu zaczynam tracić sentyment do tej marki

Edytowano przez soly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×