Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Teddi Bear

Wskaźnik paliwa - czy komputer wyłączy silnik?

Recommended Posts

Witam.

W swojej Reni 1,6 2006 r.zamontowałem instalację Stag 4.

Tak jak inni użytkownicy zauważyłem "opadający wskaźnik poziomu paliwa" pomimo iż autko jeździło na LPG.

Postanowiłem ten problem rozwiązać montując emulator poziomu paliwa firmy AC.

Ustrojstwo zamontowałem nad pompą paliwa (dostęp bardzo łatwy wystarczy ponieść tylną kanapę i odkręcić dwie śrubki od zaślepki)

Polecam montaż tego urządzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja po założeniu LPG w mojej Megane II z 2004 roku też trochę się denerwowałem z tym spadającym wskaźnikiem paliwa. Nie pomagało, jak ktoś tu pisał wsadzanie palca do baku paliwa i inne triki. Jedynie zatankowanie za 20zł (pewnie mniej też można, ale ja tyle lałem) benzyny resetowało do prawdziwego stanu wskaźnik. Jak już schodziło poniżej 60 km do końca to cztery kreski i nie wskazywało nic. No i to okropne pisknięcie przy odpalaniu z powodu braku.

 

Idealnym rozwiązaniem okazało się zamontowanie emulatora wskaźnika paliwa AC FLE-P. Wpiąłem się z nim pod tylnym prawym siedzeniem przy zasilaniu chyba pompki paliwa. Teraz wszystko jest ok. Za każdym razem przy odpaleniu sprawdza sobie stan w zbiorniku i odpowiednio pokazuje na wyświetlaczu. Za każdym odpaleniem stan się waha o kilka lub kilkanaście kilometrów, ale wiadomo to zależy od ustawienia samochodu czy stoi w poziomie czy na powierzchni pochyłej.

Jedynym problemem jest taka sytuacja, gdy mam np. zatankowane benzyny na 150km, a pojadę jednym ciągiem 100km. Wtedy już zejdzie poniżej tych ok.60km do końca i włączy się rezerwa. Wtedy już nie zniknie, aż do zatankowania. Lepiej gdyby tak się nie działo, ale to nie problem, bo wystarczy mieć ponad pół baku zalane i będzie ok.

Pozdrawiam.

 

REGULAMIN FORUM JASNO MÓWI O ZASADACH ZAMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM :notacrook:

 

A i może potwierdzę odpowiedź na zasadnicze pytanie tego tematu, że komputer nie wyłączy silnika przed rzekomym końcem paliwa.

Edytowano przez Prezes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam założyłem dziś do swojego scenica "reseter" zbudowany zgodnie ze schematem który podał kolega Lewy i coś nie tak jest...Spaliło mi 4 układy NE555. Niby na początku wszystko działa ładnie tzn wskazanie się resetuje ale po pewnym czasie układ "strzela" przekaźnik zostaje załączony na stałe i mam wskazanie full:P. W scenicu przy pompie są 4 przewody czarny - biały gruby + cienki biały i pomarańczowy wskaźnik. Przeciąłem biały cienki podłączyłem do przekaźnika jako "NC" do pomarańczowego dolutowałem kabelek od rezystora. Gdzie szukać przyczyny??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rzecz to bardzo dziwna, ale po kilku latach bezawaryjnej pracy emulatora, stało mi sie dokładnie to samo. Wymiana NE555 na nowy nic nie dawała. Ulegał spaleniu.

Zkłoniło mnie to do przemyślenia sprawy i znacznego uproszczenia emulatora. Teraz wystarczy jeden przekaźnik i rezystor 320ohm.

Gdy silnik jest wyłączony, pływak w zbiorniku zastępowany jest rezystorem i pomiar wskazuje brak paliwa.

Po włączeniu silnika, przekaźnik z powrotem podłącza pływak, co powoduje, że komputer widzi to jak dolewkę paliwa a to powoduje aktualizację poziomu. Używam tej wersji emulatora od ok. dwóch miesięcy i działa poprawnie.

Po włączeniu silnika, poziom paliwa aktualizowany jest bez kilkusekundowej zwłoki jak w poprzedniej wersji emulatora z układem czasowym.

Poniżej prosty schemat.

 

thumb_hosting_zdjec_1372433198__reset_zpsc0d5537c.jpeg

 

http://i1162.photobucket.com/albums/q523/r-lat02pl/RESET_zpsc0d5537c.jpeg

Edytowano przez Lewy
  • +1 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czyli będzie to działać tak. Po przekręceniu stacyjki na chwile pokaże stan prawidłowy i po około 2 sekundach spadnie do zera ( wyłączy się pompa) później znów pójdzie do zera. Gdy odpalimy podskoczy do stany faktycznego? A można zostawić rezystor jaki jest? Wtedy będzie pokazywał full? To który przewód przeciąć biały cienki czy pomarańczowy? Teraz przecięty mam biały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest troszke inaczej, bo mam MII, w którym silnik jest odpalany zaraz po przyciśnięciu SS. W MI będzie to prawdopodobnie działało tak jak opisałeś, ale nie jestem tego pewny na 100%.

Natomiast, ktory przewód przetniesz to właściwie jest obojętne, bo nie wp←wa to na oporność tego układu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ponad 1/2 baku aktualizuje na bieżąco. Poniżej już nie. W serwisie renault powiedzieli, że wystarczy jak złapie 2 punkty kontrolne - to wystarczy to ustalenia poziomu benzyny. Sprawdzałem, to się zgadza.

Czy to znaczy, że jak utrzymujemy powyżej 1/2 baku, to komputer bierze pod uwagę poziom pływaka?

I problemu nie ma?

 

Dodano: 23 lip 2013 - 21:28

Po włączeniu silnika, poziom paliwa aktualizowany jest bez kilkusekundowej zwłoki jak w poprzedniej wersji emulatora z układem czasowym.

Poniżej prosty schemat.

Czy ten schemat sprawdzi się Megane III? Ktoś może testował?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to jak to jest w końcu Panowie w Scenicu II 2003? Kiedy komputer dokonuje pomiaru tanu faktycznego? Przy odpalaniu? Ja zrobiłem emulator, który podłącza rezystor 24R na 3sek. zaraz po zatrzymaniu silnika, ale to chyba nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I nie zadziała. Na logikę. Żeby ECU wykryło dolewkę paliwa do zbiornika to musi dokonać dwóch pomiarów. Pierwszy gdy silnik jest wyłączony (lub bezpośrednio po zgaszeniu) i drugi zaraz po odpaleniu silnika.

Tak więc jeśli na wyłączonym silniku oszukujesz ECU rezystorem (pusty zbiornik) oraz po odpaleniu podłaczysz sygnał z pływaka, to momentalnie masz aktualny stan paliwa. U mnie ten system działa bez najmniejszych zafałszowań od kilku miesięcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, sprawdzałem Twój układ Lewy, działa. Zrobiłem to na JZC-6F i 2ch rezystorach równolegle Rz ~ 316 ohm. Brak zasilania pompy sygnał idzie przez rezystory. Jest zasilanie przechodzi tylko przez styki. Resetowanie następuje po wyjęciu karty.

Edytowano przez adbaca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja zastosowałem ten sam układ ale podłączyłem rezystor o wartości 20 Ohm, sumylując stan pełnego baku po wyłączeniu auta. Gdy włączam auto przekaźnik przełącza styk i załączany jest rezystor pływaka. Ale mam pytanie o ten mój rezystor 20 ohm. Otóż jaką powinien ten rezystor mieć moc bo przy kupnie jego zaskoczyło mnie to pytanie, nie myślałem nad tym. I dostałem o mocy chyba 0,3 W. Zastanawiam sie czy to nie za mało. Wiadomo P=U*I. Nie mierzyłem napięcia na rezystorze. Przyjmując 12 V to popłynie prąd 0,6A. Więc potrzebna moc to P=12*0,6=7,2W. Czy muszę wymienić rezystor na większą moc ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy ten schemat sprawdzi się Megane III? Ktoś może testował?

Tak, zadziałał.

A rezystor nie musi być dużej mocy. Przecież nie jest wpięty w układ z jakimś odbiornikiem prądu. Tam tylko komputer sprawdza rezystancję obwodu, i to pewnie przez ułamek sekundy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A u mnie w Scenic III nie zadziałał :huh:

Zrobiłem wg. schematu Lewego. Zasilanie przekaźnika pod grubsze przewody, przecięty jeden cienki przewód od czujnika i w drugi wlutowałem rezystor 330.

Jak miałem rozgrzebane to działało OK, więc poskładałem wszystko. Na drugi dzień jak auto stało całą noc - piszczenie i pusty bak. Po kilkuset metrach jazdy kontrolka mruga na pomarańczowo i pokazuje pół baku (czyli tyle ile rzeczywiście jest). Po zgaszeniu auta zamknięciu, otwarciu i odpaleniu pokazuje prawidłowo. Po kolejnej jeździe, (zgaszeniu, zamknięciu, odpaleniu) pokazuje trochę poniżej połowy. Po 8 godzinach postoju znów pokazuje pusty bak, po kolejnym odpaleniu prawidłowo etc.

Chyba spróbuję z rezystorem 20Ohm symulującym pełny bak, choć może to też nie działać jak trzeba.

Może ma ktoś jakieś wskazówki jak to poprawić ;p

Edytowano przez aston76

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ktoś może napisać jaki to ma być do tego "emulatora" przekaźnik, jakieś oznaczenie. Proszę też o jakiś maly opis do których nóżek przekaźnika podłączyć jaki przewód. Dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do megany 2 dałem rezystor 100 Ohm. Działa idealnie. Nie działa jak mam już rezerwę na wskaźniku- wtedy tylko spada wskazówka do zera. Ja kupiłem taki przekaźnik żeby był mały gabarytowo.

 

thumb_hosting_zdjec_1437731239__20150724_114252.jpg

 

Przekaźnik to w zasadzie obojętnie jaki tylko na 12V i musi mieć styk normalnie rozwarty. Czyli jak podajesz napięcie to styk się zwiera.

Edytowano przez elwik1984

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info.

Czyli wg. schematu przecinam przewód z pływaka - obojętnie który? - podpinam opornik i do styku przekaźnika, drugi koniec przekaźnika podpinam do drugiej końcówki przewodu. Następnie podpinam kolejne dwa styki do zasilania pompy. Dobrze zrozumiałem?

Jaki opornik zastosować?

Edytowano przez ryba007

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

thumb_hosting_zdjec_1437733702__20150724_122315.jpg

 

Ja mam to tak podłączone. Cewka przekaźnika równolegle do zasilania pompy (te grube przewody -jak przekaźnik nie ma zabudowanej diody do biegunowość nie gra roli). Jeden przewód sygnałowy rozcinamy i lutujemy do styku zwiernego przekaźnika, i między te dwa przewody jeszcze opornik. Mam 100 ohm, ale w scenicu może będzie trzeba dać inny :)

Edytowano przez elwik1984

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Lepiej dać opornik symulujący pełny bak czy rezerwę? Musze poszukać bo kiedyś gdzieś widziałem rozpiskę oporności pływaka/wskaźnika.

Dzięki raz jeszcze za pomoc od poniedziałku zaczynam urlop więc będzie zabawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pełen to chyba 20 ohm. 100 ohm to 3/4 zbiornika. Jadę w poniedziałek na urlop. Więc już Ci nie doradzę. Powodzenia.

Edytowano przez elwik1984

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W innym wątku kolega arekmiz zamieścił takie rezystancje

20 om - pełny bak

95 om - 3/4 baku

170 om - 1/2 baku

245 om - 1/4 baku

290 om - rezerwa

320 om - pusty bak

 

Edit:

Zrobione. Koszt części to 10zł. Zastosowałem opornik 20ohm

Edytowano przez ryba007

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pany, może ktoś się orientuje do czego jest ta dodatkowa kostka przy pompie paliwa? Jestem na etapie podłączania jakiegoś emulatora i zastanawiam się, czy to może kostka do podpięcia jakiegoś dedykowanego ustrojstwa?

 

Lewy, a Twój patent cały czas działa bez żadnych problemów?

post-75554-0-90517600-1448205737_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie masz czasem LPG?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Instrukcja opisuje poniższe zastosowanie złączy.

post-32360-0-50124400-1448209025_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie masz czasem LPG?

No właśnie założyłem i przygotowuję się rozwiązania problemu, który zapewne i u mnie wystapi...

 

Adbaca dzięki za szybkie info :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×