Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie!

W mojej całkiowicie nie awaryjnej renówce pojawił się kolejny problem. Po włączeniu kierunkowskazu w prawo ( w lewo działa znakomicie), nie dzieje sie nic. nie słychać dżwięku, nie pojawia się na desce sygnalizator migacza, i migacz nie miga. Dzieje się to od czasu do czasu, nie ciągle, czasami włącza się i działa dobrze. Macie jakąś radę? co moze być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trzeba rozebrać i wyczyścić włącznik oraz kostkę pod kierownicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam podobny problem tylko dzieje sie tak z migaczem lewym i tylko w momencie hamowania gdy auto zatrzyma sie lub odpuszczę hamulec migacz dopiero zaczyna mrugać

 

lapka2.gif

Skorzystaj z :) i poczytaj o wtyczkach w tylnych lampach. - P_r_z_e_m_o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

boc2 niech ktoś wsiądzie do samochodu włączy kierunek ( oczywiście przy włączonym zapłonie ) i wciśnie hamulec, a ty obserwuj tylnie lampy. Gwarantuje ci że zrobi ci się "choinka" z tyłu. Jak puści hamulec wszystko wróci do normy. Ewidentny brak masy w tylniej lampie. Poczytaj o tym na forum, było omawiane wiele razy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę nieco temat dla tych, którzy podobnie jak ja, będą szukali podpowiedzi na forum :l:

Wyczyściłem masę, ale problem nie zniknął... poradziłem się wysokiej klasy fachowca mietka, który zawsze wszystko wie, tym razem nie miał zielonego pojęcia...

Do rzeczy - dobrze jest mieć znajomego handlującego częściami, lub zaprzyjaźniony szrot, gdzie można podjechać, przełożyć część i sprawdzić jej dzianie. U mnie sytuacja była taka, że w momencie włączenie prawego kierunkowskazu, żarzył się też stop, a gdy wcisnęło się stop, to kierunkowskaz nie działał. Po przeanalizowaniu wszystkich tematów typu "choinka", "brak masy" itp, nie znalazłem odpowiedzi, która - na szczęście, okazała się prosta. Awarii uległa oprawka żarówek (to plastikowe, do czego wsadza się żarówki). Po odpięciu kabla z przewodami, jeden z pinów był wyraźnie nadszarpnięty przez reakcję tlenu i metalu. Czyszczenie nic nie dało, bo był wyszczerbiony, dlatego postanowiłem wymienić na sprawny bez zabaw. Tym samym pozbyłem się problemu ;)

pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat.

W moim Megane lewy kierunek działa normalnie natomiast jak przełączę w prawo to mrugnie raz w prawo następnie w lewo i tak w kółko. Rozebrałem i wyczyściłem przełącznik i dalej to samo.

Może ktoś ma jakiś sensowny pomysł.

Dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

podmienić manetkę gdzieś na szrocie lub sprawdzić przewody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odbijanie kierunków jest w manetce?Bo nieraz nie odbija.Jak wymienie manetke będzie ok??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś był temat z poprawą wycięcia w krzywce, która przestawia manetkę na neutralny. Było to jednak już dosyć dawno. Można w ten sposób uniknąć zakupu kolejnej, która może być nie wiele lepsza, bo przyczyna tkwi w krzywkach jakie są w podstawie całego zespolu a nie w samej manetce.

Tu jeden z podobnych tematów (a jest ich kilka zarówno dla scenioli jak i meganek) i choć awaria akurat odwrotna do Twojej, to widać na fotce o co chodzi..

http://megane.com.pl/topic/12243-wybijaniewylacznie-manetki-kierunkowskazow/

Wpisz w szukajkę: manetka nie odbija i zaznacz by google w zasobach forum szukało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dzięki za odpowiedz u kolegi odbija ale za mocno a nie wiesz jak mozna rozwiązeć ten problem ?

rolf, Ja ma identycznie i cholerka nie wiem czemu tak jest. Wymieniłem przełączniki na inne ale też używane i jest to samo. Tylko ja mam jak skręcę w prawo i wyprostuje kierownice to włacza mi się lewy kierunek.

http://megane.com.pl/topic/12975-nie-odbijaja-mi-kierunkowskazy/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam problem z tylnym lewym kierunkowskazem otóż przód i boczny działają nie działa tylko lewy tył przekładałem lampę z jednej strony na drugą i po drugiej stronie działa bez zarzutu co może być tego przyczyną 

Mam Renault Megane I  Coupe z 1999 roku ale wersja jest już polifotwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Połączenia elektryczne do lampy po lewej stronie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...