Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Dziękuje za odpowiedź, z tego wynika, że muszę jeszcze zdobyć tą białą puszeczkę, radio, potem użyć clipa i wszytsko powinno działać, no i jeszcze wiązki potworzyć. A mam jeszcze jedno pytanie, mam takie cztery wejścia:

f6590b7aad45ac4cm.jpg

Do czego służy 4 z nich, czyli fioletowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz kolego nawigacje z serii TomTom Live, czyli Twoja nawigacja będzie mogła pobierać poprzez wbudowany modem GPRS aktualny stan dróg: korki, wypadki, remonty.

 

Pod to 4 fioletowe złącze podłączasz antenę GSM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A co konkretnie trzeba zrobić za pomocą CLIP'a, żeby to wszytsko zaczęło ze sobą działać, czyli jak sparować radio, navi i sterownik z różnymi VIN'ami? bo zastanawiam się czy zamiast zaopatrzenia się, albo znalezienia kogoś z chińskim klonem CLIP'a, taniej i lepiej nie byłoby zaopatrzenia się w ELM327 i ten programik?

 

I wracam jeszcze raz do tego co już było, napisałeś Woytus, że różne VINy w niczym nie przeszkadzają, wystraczy CLIP, na innym forum natomiast pewien użytkownik dokupił sobie wyświetlacz bo stary mu ukradli i nie może on sparować ich ze sobą, pisze tak:

 

CLIP wszystko widzi, pokazuje numery VIN ale gdy chcesz cokolwiek dokodować to wyrzuca komunikat "KALKULATOR JUŻ SKONFIGUROWANY". Żeby to wszystko działało muszą być te same nr VIN inaczej UCH blokuje komunikację pomiędzy tymi urządzeniami. Jedyną możliwością jest wykasowanie VIN do stanu "zerowego" i dokodowanie sprzętów jako nowe lub zmiana VIN na zgodny z autem. Nawet "głupie" radio w tej chwili ma VIN i na nic kody i inne cuda... przynajmniej w Renault - Ci co kupują i sprzedają używany sprzęt na alle to raczej nie wiedzą o tym że bez grzebania w elektronice się nie obejdzie. To nie Tuner List, gdzie wystarczył "KOD" i chulało w każdym aucie Smile

 

Więc jak to Woytus zrobiłeś, że u Ciebie działa wszytsko?

Edytowano przez Lukeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam problem z radjem z nawigacja, po odpaleniu auta zapala sie tylko na wyswietlaczu napis tom tom poczym gasnie i zapala sie godzina .

Autko było uszkodzone i niewiedziałem ze jest taka usterka , co jest tego przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uszkodzone - nie działa radio , odpięta wtyczka od radia

Edytowano przez cinas_

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam

radio jest podłoczone bo słychac ze plyte cd wsrodku czyta i tyle co działa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzić wiązke kabli ( radio - nawi ) czy nie uszkodzona, podmienić radio jak nie będzie ten model to i tak wystaruje wyświetlacz od nawi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

radjo podmieniłem jest tosamo.

Po zamknieci auta niegasnie jojstik?

Gdzie znajde biała puszeczke z szara wtyczka? chyba to interfejs multimedjalny

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 -Prezes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W Scenic III nie ma puszki , wsio jest w nawigacji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czyli kable posprawdzac?

ewentualnie co jeszcze?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 -Prezes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kable , sprawdzić sygnały CAN, sygnał aktywacji multimediów, zasilania czy wszystkie dochodzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mała pomoc

post-24044-0-66039000-1346854611_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam nadzieje ze dam se rade .

grzebałem dzisiaj to nawet podswietlanie radia niedziała a drzojstik sie swieci ciagle.

 

Dodano: 06 wrz 2012 - 21:30

Witam Woytus.

Tak jak proponowałes sprawdziłem wiazke elektryczna wszystko jest ok.Zamieniłem radja i dalej nic działa tylko czytnik płyty cd.Po właczeniu radja niema podswietlania ,ani głosu , tylko na wysfietlaczu tom toma pojawiła sie klepsydra i potem napis "renault tom tom " poczym gasnie i pojawia sie zegarek.Gdy zamkne auto to podswietlanie jojstika niegasnie . Czy jojstik jak jest uszkodzony to radio powinno wystartowac ? Czy masz jakis pomysł na te uszkodzenie ? prosze o pomoc pozdrawiam

 

Dodano: 06 wrz 2012 - 21:41

w podanym schemacie co jest oznaczone 1657 ,a jojsti to jak jest oznaczony

pozdrawiam

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6, 5.7 Tak zapytam. Czy mamy do czynienia z obcokrajowcem :notacrook: -Prezes

Edytowano przez Prezes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1657 jest to sterowanie nawi w podłokietniku

Sprawdziłeś miernikiem czy jest przejście , nie ma zwarać pomiędzy kablami, do masy, do plusa ?

Co jest na przewodzie aktywacji multimediów ? Jak radio ON i OFF

Odepnij sterowanie 1657, napięcia sprawdziłeś czy dochodza na pinach wszędzie ?

Zerkinj po prawej stronie deski pod wyłącznikiem poduszki czy wisi kostka ( jest to złącze kamery cofania ) może tam coś jest nie tak ( nie koniecznie musi być ta kostka )

Może jest jakiś babol w złączu diagnostycznym pod kubeczkami na dole ( tam też leci can )

 

Jak masz możliwość to podłącz clip coś więcej powie może poprostu w UCH jest radio na OFF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam problem z radjem z nawigacja, po odpaleniu auta zapala sie tylko na wyswietlaczu napis tom tom poczym gasnie i zapala sie godzina .

Autko było uszkodzone i niewiedziałem ze jest taka usterka , co jest tego przyczyna?

 

Wczoraj wieczorem jak wróciłem do domku wziąłem z autka kartę SD od nawigacji aby zaktualizować mapy. Dziś rano po włożeniu zaktualizowanej karty nawigacja uruchamia się, pokazuje się tapeta i restart. Potem klepsydra- myśli, myśli znów tapeta i znowu reset i tak w kółko. A przy tym radio gra, ale tylko w momencie jak pokazuje się tapeta. Wziąłem wyjąłem kartę i nawi się uruchomiła, ale z komunikatem że "brak map".

Spróbuj uruchomić nawigację bez karty, może tak jak ja masz jakiś błąd na karcie. Ja dziś po pracy będę próbował sformatować kartę i przywrócić backup poprzedniej wersji mapy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Fajnie śmiga Europe_890_4237

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem 890.xxx i zaktualizowałem do 895.xxx i navi padła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jaka mape masz 995 ? te xxxx mnie interesują

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie dzieje się tak, ponieważ obecne navcore 8.842 Carminat TomTom nie obsługuje tych map. Tylko mapy 890.xxx.

Wgraj nowe mapy np.Europe_890_4234, lub Europe_890_4237 i będzie działać. Oczywiście plik meta wskazany...

 

Tu masz tabelkę: http://img440.imageshack.us/img440/8106/890cuadrogpsu.png

Edytowano przez hymmen

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pliki meta mnie nie interesują. Mam Live i tam jest navicore z wersji 9.xx i nie da rady pirata zapodać, więc musze jechać na oryginale. Mam wykupiona subskrypcję na rok, czyli 4 aktualizacje. Wyszła aktualizacja więc ją zrobiłem i na razie nie mam wcale map.

 

jaka mape masz 995 ? te xxxx mnie interesują

Jak będę w autku i podłączę kartę pod notka to dam znać jaka dokładnie jest to wersja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Do prezesa ,tak jestem obcokrajowcem.

 

Dodano: 15 wrz 2012 - 22:23

WITAM

WSZYSTKO ZSPRAWDZIŁEM Z ZALECENIAMI I DALEJ NIEDZIAŁA .ZNA KTOS FACHOWCA JAKIEGOS CO TO NAPRAWI

 

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.10 - Caps Lock

Tekst napisany dużymi literami uznawany jest za krzyk!

P_r_z_e_m_o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Temat jest do opanowania, ale do mnie masz trochę daleko i pewnie nie jest to robota na "od ręki" jak jest gdzieś babol w kabelkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie ma problemu,autko mogę przywieź do Poznania.Proszę podać adres pod jaki mam przyjechać i kiedy, jeśli Pan sobie życzy dostawy auta.

Pozdrawiam

Oto mój adres mail:

[email protected]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko jeszcze do mnie masz jeszcze 100 km dalej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Koło kasety zmiany biegów od strony kierowcy jest brazowa wtyczka ,co jest doniej podłaczone ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×