Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujniki ciśnienia w oponach


Recommended Posts

to może czas najwyższy aby zdechły 😉 

U mnie od czerwca jedna opona pokazywała że jest niedopompowana.

Obecnie od grudnia jak temperatura niższa, wyskakuje komunikat że przebita.

Podpompowanie nic nie daje.

W serwisie powiedzieli że mogłem uszkodzić o krawężnik lub o coś.

Ale powiedzieli tez że w naszych modelach (rocznik 2015) można jeszcze wyłączyć je przez komputer.

Jadę na wymianę za 2 tygodnie i każę to wyłączyć. 

Fajne to i przydatne, ale jak za pół roku inne koło wyskoczy z takim komunikatem to nie będzie mi się chciało co chwilę jeździć i wymieniać.

wszystko out.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cóż, to może być wina baterii. Może warto spróbować. Popytam wulkanizatorów, pewnie takie usługi też wykonują. A jak nie to jakieś ASO.

 

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Boski - skąd ta niechęć do czujników? Jak dal mnie to fajny bajer. Przy czym ja nie mam z nimi problemów (póki co).

Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, deku napisał:

Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)?

Nie wiem jak w tych nowych ale w starszych trochę pracy należy włożyć, by wymienić bakteryjkę.

Na YT jest kilka filmików.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie chwalę czujniki, mam w dwóch samochodach. Już raz czujnik uratował mi oponę, po aucie nic nie czułem, a powietrza praktycznie było. Mam opony z twardymi boczkami, ale myślę, że po przejechaniu kilkunastu km w takim stanie opona poszłaby na śmieci. Kiedyś tak Toyo w Megance załatwiłem, jak poczułem, że coś jest nie tak to było już po oponie, na szczęście felga przetrwała bez żadnych uszkodzeń.

Wymiana baterii to będzie raczej demontaż i rozbieranie czujnika, ale te ~8 lat to powinny wytrzymać.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niby producent daje od 5 do 6 lat gwarancji ale nigdy nie wiadomo z którego kartonu operator wrzucił je na felgę, może FIFO nie zadziałało :)

 

nowy to 80 pln w serwisie, na aliexpress pewnie jeszcze taniej. 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 2.02.2021 o 06:43, deku napisał:

@Boski - skąd ta niechęć do czujników? Jak dal mnie to fajny bajer. Przy czym ja nie mam z nimi problemów (póki co).

Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)?

Nie wiem. To samochód żony, a ja nie chcę jeździć za nią do wulkanizatora aby sie bawił. 

pozbywam sę pikania i tyle. 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dopompowałem powietrza i problemu już nie mam. Tak więc bateria raczej ok.

Mimo to zastanawia mnie dlaczego komputer sygnalizował akurat koło PP skoro oba tylne miały niższe ciśnienie,

Może zaprogramowane minimalne dopuszczalne ciśnienie z tyłu jest niższe niż z przodu? 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj bylem w ASO (sobota) 

mieli wyłączyć czujniki ciśnienia, ale nie było elektryka nie wiedzieli jak, nie wyłączyli.

Czzujnik ciśnienia w kole pokazywał 1,3, więc powinien być kapeć a nie było.

Wg serwisu, wszystkie koła były niedopompowane, a miesiąc temu i tak pompowałem na orlenie i było ponad 2.

Co najlepsze, komputer błędów nie pokazywał, mimo że od 2 miesięcy jeździłem z komunikatem "przebita opona".

Na serwisie nie wiedzieli skąd to, ale o dziwo błąd się skasował i obecnie wszystko jest ok. 

Nikt nie wie co się stało, ale jest już ok. baterie są dobre

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 5 miesięcy temu...

Panowie proszę o potwierdzenie. 

Przeczytałem ten temat i mam pytanie. Do dołożenia czujników TPMS do Megane III z 2012r. po pierwszym lifcie nie mam HF potrzebne jest zakupienie 4 szt. czujników takich:

https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-w-oponie-laguna-iii-megane-iii-7606234256

lub:

https://allegro.pl/oferta/400014704R-407000435R-407001859R-407003743R-10093445377

Aktywacja w UCH oraz licznik oraz przyuczenie wzbudzaczem czy to już wszystko? Czy coś jeszcze do poprawnego działania? 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące temu...

Witam, czas na zmianę opon na zimowe.

Zmontowałem zestaw kół zimowych, wraz z używanymi czujnikami ciśnienia.

przejechałem jakieś 15-20km nie pokazuje mi ciśnienia ani nie wyskakuje komunikat o braku czujników...

Nowych czujników nie trzeba programować z tego co wyczytałem ale ja kupiłem używane. Z drugiej strony gdyby komputer ich nie widział to by wyskoczył komunikat, a tu nic.

Ktoś miał taki przypadek już?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!