Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
11 minut temu, unkas napisał:

Nie wiem ale wydaje mi się że jak silnik pracuje to nie powinna temperatura spadać poniżej 80 stopni

Jak pracuje z zasilaniem paliwem to tak, nie ma prawa ale jak nie dodajesz gazu, a jedziesz na biegu to paliwo nie jest dawkowane. Z paliwa bierze się ciepło w silniku. Bez dozowania paliwa silnik będę się chłodził. Ja tak to rozumiem.

11 minut temu, unkas napisał:

u mnie było tak że nawet podczas jazdy jak zdjąłem nogę z gazu to za chwilę gasł drugi

A to ja tak nie mam. Tak jak pisałem gaz dozuję na tyle ile to konieczne i normalnie w trasie po bardziej płaskim terenie nic się nie dzieje.

11 minut temu, unkas napisał:

nie ważne jaka jest temperatura czy jadę z górki czy nie .

A masz taką górkę 4 km żeby sprawdzić? :)

11 minut temu, unkas napisał:

muszę chyba kupić iCara bo te taniochy to nie bardzo chcą działać :-)

Daj znać. Ja niedługo będę może jechał trochę dalej i kawałek po A4 więc też sprawdzę co i jak.

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowany)

Ok jak będę miał kawałek trasy to przyjrzę się tej temperaturze dokładniej .

 

(Taki jeszcze mały EOT ten twój iCar pokazuje błędy i można je wykasować ?)

Edytowano przez unkas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Kiedyś zrobiłem pomiary Torque temperatury i wkleję to co wtedy zapisałem. Pomiary były robione latem, jeśli ma to jakieś znaczenie.

 

pierwsza kreska 50 st., druga 80 st., w czasie jazdy po trasie oscyluje 85-92, w korku 91-93, średnia temp. po rozgrzaniu 89 st.

Wydaje mi się, że przy 92-93 stopniach włącza się wentylator na chłodnicy i wtedy temperatura spada.

 

Co ciekawe drugi samochód który użytkuje - Toyota w trasie ma cały czas równo 87 stopni.

Edytowano przez altair4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam bardzo podobnie , pierwsza 50 , druga 80 , termostat otwiera sie przy 93 stopniach , W czasie w miarę spokojnej jazdy waha się między 93 a 85 .

Nie ma szansy żeby spadło poniżej 80 stopni , robiłem co mogłem ale nie udało mi sie żeby zgasła druga kreska . Po zatrzymaniu  z otwarta maską ( na dworze -1) czekałem dobre pół godziny żeby zgasła druga kreska , zgasła przy 77 stopniach .

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
23 godziny temu, unkas napisał:

Taki jeszcze mały EOT ten twój iCar pokazuje błędy i można je wykasować ?

Tego nie wiem bo przy badaniu nic nie pokazał ale na CLIPie nie mam żadnego obecnego błędu. Jest tylko kilka w pamięci, o których pisałem w innych miejscach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziś rano był przymrozek ale w ciągu dnia zawitały temperatury jakich dawno nie odczuwaliśmy, nawet +17st.C według Reni. Temperatura maksymalna jaką pokazało Torque wynosiła ponownie 86 st.C, a ogólnie bły to znowu okolice 80 st.C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. U mnie 1.5 dCi, 110 KM pierwszy kwadrat 50 st.C, drugi 75. Średnio trzyma 77 st.C. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 11.02.2019 o 20:04, pbet napisał:

Według katalogu InterCars do mojego auta jest termostat z temperaturą otwarcia 82st.C VERNET TH6949.82J a do MIII Grandtour 2012 1.4Tce także ten sam wyskakuje.

Pbet, obawiam się, że nie jest to termostat przeznaczony do Twojego auta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Większość termostatów w internetach dla tego silnika mówi 82*C, a silnik trzyma 85 po rozgrzaniu więc by się to zgadzało ogólnie rzecz biorąc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Gdzie bym nie patrzył to wyskakuje głównie ten 82st.C. InterCars, Ucando itd.

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A to wam powiem ciekawostka.

Sprawdzam po katalogach, po vin, do mojego (1600)  wychodzi wszędzie ten zintegrowany z obudową z temperaturą otwarcia 89 stopni. 8200700092 zamiennie Vernet 7159.89J  z czujnikiem dwupinowym.  Są też wersje czteropinowe, 8200158269 zamiennie Vernet 69718.89J.  Co ciekawe, instalacja w aucie podpięta jest tylko do dwóch pinów, tak mam w jednym z aut.

Ale, zmieniając karoserię na kombi, faktycznie katalog podaje dodatkowo sam wkład z temperaturą otwarcia 82 stopnie.

Ciekawe skąd takie różnice.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@unkas nie zmienia to faktu, że katalogi internetowe mówią coś innego i chyba za Chiny nie dojdziemy co jest tego powodem. Szkoda, że nie mamy danych z przed Twojej wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przed wymianą w czasie jazdy nie było mowy o rozgrzaniu silnika do temperatury powyżej 85 , temperatura wahała się między 85 a 75 , tak jak pisałem jak podczas jazdy puściłem pedał gazu na chwile to gasła druga kreska , nie gasła tylko jak utrzymywałem na obrotach około 3000 , teraz nie ma możliwości żeby podczas jazdy zgasła druga kreska , i tak było zanim termostat się zepsuł . on po prostu się nie domyka i cały czas puszcza wodę na chłodnicę .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Za stosunkowo niedługi czas będę w ASO na wymianie oleju to pogadam o tych termostatach. Ciekawe co powiedzą. Tak jak pisałem u mnie nie znika po odjęciu gazu tylko podczas dłuuuugiego zjazdu przy stosunkowo niskiej temperaturze (bliskiej 0 lub poniżej).

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×