Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

aeroo34

Megane III phI Zanik napięcia w gnieździe zapalniczki podczas odpalania samochodu - rozwiązanie

Recommended Posts

R1000. Co ciekawe odkryłem to dopiero przeglądając nagrania z jazd żony. W weekend testowałem i wszystko było ok.

Znalazłem rozwiązanie problemu czyli włączenie trybu wykrywania ruchu bo wtedy ze STAND BY jak tylko się coś ruszy to zaczyna nagrywać ale... ten tryb trzeba aktywować za każdym razem po włączeniu kamery, nie zapamiętuje tej opcji ustawionej jako włączoną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, pbet napisał:

A pytanie techniczne. Napięcie w gniazku przy rozruchu zanika czy maleje?

Maleje tak jak w akumulatorze za sprawą dużego poboru prądu przez rozruch.

 

11 minut temu, pbet napisał:

Testowałem pod usb w komputerze

Trzeba uważać, żeby nie podłączyć całkowicie rozładowanego akumulatora w rejestratorze (dotyczy tych z nagrywaniem parkingowym).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Mój "spec" od tych tematów (tato) proponuje:

Cytat

zapalniczka - przetwornica - kamera pod warunkiem, że napięcie w gniazdku tylko maleje bo jak ginie to kiszka

Także coś pokombinujemy. Dzięki za rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, jabrze napisał:

Maleje tak jak w akumulatorze za sprawą dużego poboru prądu przez rozruch.

W obecnie produkowanych autach, podczas rozruchu silnika są automatycznie odłączane wszystkie zbędne odbiorniki prądu, tak też jest Megane 3. Dotyczy to też gniazda zapalniczki.

  • +1 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam też drugą kamerkę, taka samą. Jutro montuję ją w służbowym aucie gdzie na 100% przy odpalaniu przestaje mi ładować na sekundę telefon. Obawiam się, że z kamerą może być to samo co w Megi. Choć dotychczas miałem tam leciwego Larka 3.1 i nie było takich problemów, a tu jednak półka dużo wyższa i jaja.

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
59 minut temu, Lelupi napisał:

W obecnie produkowanych autach, podczas rozruchu silnika są automatycznie odłączane wszystkie zbędne odbiorniki prądu, tak też jest Megane 3. Dotyczy to też gniazda zapalniczki.

Tak masz rację. Obwód zapalniczki idzie przez przekaźnik, który podczas rozruchu się wyłącza. Tak mam w Lagunie i Megane. Kamerke mam w Yarisce i  zaapsorbowany napisałem w stosunku do Megane bo tam nie ma zaniku napięcia.

W Lagunie mam drugie gniazdo zapalniczki i woltomierz podłączony pod akumulator. Włączany jest przez UCH  (otwarciem drzwi)  i dodatkowo mnie to zwiodło

Czyli żadne z tych rozwiązań się nie sprawdzi.

Przepraszam!

Edytowano przez jabrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok. Czyli problem mam z głowy. Trzeba się przyzwyczaić do przycisku. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i rozjaśnienie tematu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dopiero sobie przypomniałem jaki miałem problem żeby widzieć napięcie na akumulatorze podczas rozruchu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przedziwna sytuacja. Testowałem dziś drugą kamerę w Toyocie, w której przy odpalaniu przestaje się ładować telefon czyli zanik jest. Telefon podłączony do gniazda zapalniczki ładowarką samochodową.

Kamera podłączona do innego gniazda zapalniczki ale starą ładowarką od kamerki Lark (nie chciało mi się zmieniać) i co ciekawe kamerka włącza się w chwili przekręcenia kluczyka w pozycję zapłon (włącza się radio) i w momencie odpalenia gdy telefon przestaje się ładować kamerka dalej nagrywa jakby nigdy nic. Ekran kamerki w chwili odpalenia delikatnie raz mignie ale nagrywa, nie przerywa, nie przechodzi w tryb STAND BY.

Renia jest z 2014 roku, Toyota z 2015. Więc o co chodzi?

16 godzin temu, Lelupi napisał:

W obecnie produkowanych autach, podczas rozruchu silnika są automatycznie odłączane wszystkie zbędne odbiorniki prądu, tak też jest Megane 3. Dotyczy to też gniazda zapalniczki.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś gniazdko z przodu? Dziwnie działa Twoja kamerka. W Black Friday na Amazonie kupiłem YI Dash Cam za 100zł. Działa zupelnie bezobsługowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podłączony ten układzik o którym napisał kol. aeroo34 na początku tego wątku i jest spokój od dwóch lat. Nie zanika napięcie w zapalniczce, kamerka działa tak jak trzeba.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, deku napisał:

Próbowałeś gniazdko z przodu?

Jutro będę przeprowadzał szersze testy w Megi z użyciem ładowarki od Larka, przedniego gniazda zapalniczki i dwóch urządzeń, które posiadam (ta sama wersja softu).

Koresponduję sobie z supportem Navitela i zobaczymy co powiedzą. Na razie twierdzą, że

Cytat

niestety tak będzie urządzenie dziać gdyż softowo zaprogramowane jest na reakcje po otrzymaniu zasilania. Jeżeli otwarcie drzwi dostarcza prądu kamera to po uruchomieniu zapłony przy spadku napięcia kamera otrzymuje sygnał o wyłączeniu

ale obaliły to moje testy w Toyocie, gdzie tak jak pisałem telefon się rozłącza (wpięty w tylne gniazdo) podczas odpalania, a kamerka (wpięta w przednie gniazdo) nie.

41 minut temu, Tomek65 napisał:

Ja mam podłączony ten układzik o którym napisał kol. aeroo34 na początku tego wątku i jest spokój od dwóch lat. Nie zanika napięcie w zapalniczce, kamerka działa tak jak trzeba. 

Fajnie pięknie ale ja już pisałem, że nie chcę rzeźby. Jak mam rzeźbić to wolę wciskać przycisk "ok" po odpaleniu samochodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
22 godziny temu, pbet napisał:

Mi nie nagrywa cały czas. W tym problem. Czasami po odpaleniu przechodzi w tryb czuwania.

Podłączyłem kamerkę w taki sam sposób jak Ty. Nagrywa gdy jest zasilanie a po jego odcięciu kamerka działa na wbudowanej baterii do momentu jej rozładowania. Na postoju włącza się tryb parkingowy i tyle. Po otwarciu drzwi zaczyna nagrywać w trybie ciągłym. Z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@mich64 hm... otworzyć drzwi mówisz? Ale po odpaleniu kiedy kamerka się wyłączy? To nic nie da bo przecież wtedy już napięcie do niej dochodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie się nie wyłącza. To znaczy wyłącza się gdy pada bateria, ale zaraz po otwarciu drzwi uruchamia się ponownie. Moim zdaniem zależy to od od modelu kamerki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale te drzwi otwierasz przy zapalonym silniku? Chyba nie... a ja mam wtedy problem.

A bateria w R1000 jest malutka, nie trzyma nawet 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie, otwieram po nocy przy zgaszonym oczywiście. U mnie tez jest słaba ale trzyma trochę dłużej, mam kamerkę Mio.

Edytowano przez mich64

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po otwarciu tak jak pisałem R1000 się włącza i nagrywa. Wyłącza się po uruchomieniu silnika i nie "wstaje". Mam cichą nadzieję, że może ładowarka z Larka robi robotę bo tak jak pisałem w Toyocie wszystko gra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aaa rozumiem. Ja tak nie mam. Wstaje po uruchomieniu silnika bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że chyba mam jedną kamerkę wadliwą. Wpiąłem dziś kamerkę, z którą jeździłem w ostatni piątek w przednie gniazdo zapalniczki tą samą ładowarką, która wcześniej była w tylnym gnieździe i ta kamera działała ok. Jeździłem cały dzień wielokrotnie zamykając, otwierając, odpalając i gasząc auto. Nawiasem mówiąc mam też drugi problem tzn. jedna z kamerek nie łapie GPSa lub łapie go bardzo rzadko - właśnie ta, która się wyłączała przy odpaleniu silnika. Ta z którą w piątek i dziś jeździłem łapie go po chwili. Sprawdzałem to podmieniając kamerki w czasie jazdy (tzn. żona podmieniała). Od poniedziałku żona potrenuje jazdę z teoretycznie dobrze działającą kamerką, a ja wezmę na warsztat tą, co do której mam podejrzenie, że jest wadliwa i zobaczymy co będzie.

p.s. jaką taśmą mógłbym przykleić kabel od ładowarki do plastików żeby w miarę dobrze się trzymał, a w razie demontażu nie zostały ślady? chciałbym poprowadzić go pod schowkiem, z boku między konsolą i drzwiami oraz zewnętrzna częścią słupka do daszka przeciwsłonecznego. Od razu uprzedzam, że nie chcę niczego demontować aby go jakoś bardziej ukrywać.

image.thumb.png.268905df66b6702fe1a54c203c0cceba.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja poprowadziłem po lewej stronie. Wszystko ładnie chowasz pod kierownicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A przy słupku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pod uszczelkę wsuniesz.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

idąc od góry - przy lusterku kabel wchodzi pod tapicerkę, przy słupku delikatnie odchylasz plastik i też wchodzi aż do miejsca, gdzie wchodzi pod uszczelkę przy drzwiach,. Piszę z pamięci, ale zajęło mi to kilka chwil. żadnej rzeźby. Na upartego poprowadzisz tak, że kabel wychodzi przy gnieździe obd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej, bardziej estetycznie zabudować pod lampą oświetlenia wnętrza, lub w osłonę lusterka wstecznego układ w stylu:  zasilacz   Można też wersję bez gniazda, wyrzucić wtyczkę z kabla zasilającego, będzie jeszcze mniejsze. 

Napięcie masz dostępne w pobliżu. Problemów z pracą kamerki pozbędziesz się przy okazji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×