Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

Witam wszystkich

Tematów o klimatyzacji jest sporo i sporo ich przeglądałem, na pewno nie wszystkie, ale żaden nie dał odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Jestem posiadaczem meganki 2006r. 2.0 benzyną na podtlenku LPG z klimatronikiem.

Po włączeniu klimatyzacji po jakimś czasie (na postoju dłuższym, w trasie krótszym) marzną mi przewody od klimatyzacji, zarówno ten cienki jak i gruby. Od ściany grodziowej, przez osuszacz, aż do skraplacza. Za skraplaczem gruby przewód wchodzący do sprężarki już jest tylko mokry, natomiast cienki że sprężarki jest suchy aż do czujnika zabudowanego na nim. Za czujnikiem, w miejscu gdzie (jak podejrzewam) ukryty jest zawór rozprężny znowu przewód jest zamarznięty aż do ściany grodziowej.

Powietrze z napisem przy ustawieniu klimy na 4ty bieg z 8:

- 15ST - 4,5-5,5

- 17ST - 7,5-8,5

- 19ST - 10-12.

Wyżej już nie sprawdzałem.

Klima nabija przed sezonem, problem świeży więc nie sprawdzałem jeszcze ciśnień i ilości czynnika.

Pytanie czy ktoś miał coś takiego? Jak myślicie? Zawór rozprężny czy ten czujnik może być kłopotem?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak przewody marzną to klima przynajmiej bardzo dobrze chłodzi :) Ja miałem kiedyś coś podobnego i nie zwracałem na to uwagi.

Edytowano przez AdamiGo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chłodzi dobrze, ale dobry objaw to nie jest. Jak zacznie dalej mrozic to może zamrozić sprężarke i później tylko szrot

Edytowano przez tomaszi84

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz do sprawdzenia szczelność i ilość czynnika w układzie klimatyzacji. Przy robocie wymień też osuszacz bo pewnie jest już przytkany.

 

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mały update tematu.

Pierwszy post miał miejsce gdy sprawdzałem klimy było 20-21 stopni na zewnątrz według termometru zewnętrznego. Dzisiaj przejechałam przy 28 stopniach ok 5KM km i pod maską szron tylko na 15cm cienkiego przewody zaraz przed ścianą grodziową. Zaraz pojechałem na drogę szybkiego ruchu stuknąłem 30KM km szybkiej trasy na parking i nic ani grama lodu czy szronu. Wjechałam do miasta parę kilometrów znowu pod maskę i znowu wszystko pomarznięte prawie tak jak w pierwszym poście. Chyba podjadę sprawdzić szczelność i ilość czynnika, ale może ktoś może ma jakieś inne pomysły i sugestie

 

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

 

Kolego jest różnica między KM (koniem mechnicznym) a km (kilometrem). Aston76

 

Dodano: 10 lip 2016 - 20:40

Nie przyuważyłem że telefon zmienił JE z automatu na duże litery

 

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

 

Dodano: 11 lip 2016 - 18:35

Kolejny update tematu

Zrobiłem dzisiaj testy przy klimie na 15 stopni, zewnętrzna 33-35

Przy ustawieniu AUTO przewody nie marzną,

Przy ustawieniu AUTO z obiegiem wewnętrznym przewody marzną,

Przy ustawieniu manualnym na bieg 4 z 8 i nawiewie na twarz przewody marzną.

 

Pojechałem na warsztat odciągnęli 380g - myślę nieszczelne. Podpięli azot dali 21bar (ok 30min) i szczelne.

Gość coś mówił o dwóch układach, jeden miał mniej czynnika drugi więcej i nabił mi 460g. Od razu wyakoczyłem na testy, ok. 5-6km szybkiej drogi i się poprawiło, pod maską lekko przymarznięty grubszy przewód między parownikiem a osuszaczem na długości ok 20cm. Jutro robię trasę ok 60km i będę testował dalej. Pytanie tylko mam czy jeśli się nic nie zmieni to może tak być, czy podjechać i dobić jeszcze 90g do 550? (bo wydaje mi się że tyle powinno być)

I jeszcze jedno pytanie: jak mam ustawione na AUTO to przy ostrym skręcie wentylator nawiewu chwilę dmucha mocniej a później wraca do normalniej prędkości, czy to normalne?

Edytowano przez tomaszi84

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...