Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

farmcio06081994

Zakup urządzenia diagnostycznego renault

Recommended Posts

Clipa odesłałem ale mam pytanko z innej beczki w międzyczasie. Zaślepka trzyma bardzo mocno przez zaciski, które są widoczne na poniższym zdjęciu (z netu):

image.thumb.png.38766c0ddec4f13ef2b2c316cc0c7d8f.png

Macie jakieś sposoby na delikatny demontaż zaślepki? Moja jest już trochę po bokach porysowana. Może zdemontować po prostu te haczyki? Na jakimś zagranicznym forum czytałem, że ludzie podkładają imbus pod zaślepkę i ciągną, a nie jak na tej instrukcji:

image.png.17107cc1bac0f3c873c0ea03b1213d78.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wyjmij jedną blaszke srebrną i zawsze podważaj od strony gdzie jej nie ma i nie będzie odstawać ani się ruszać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie jaka jest najświeższa wersja działająca pod WinXP? Pobrałem v178 ale nie mogę jej zainstalować. Wyskakuje komunikat, iż ta wersja programu nie jest zgodna z systemem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info. Tak mam i działa. Ciekawe czy v178 da się zainstalować na Win10. A jeszcze jedno. W instalację programu nie ma opcji aby zmienić miejsce instalacji i domyślnie wali na dysk C tworząc też katalogi zaraz na samym dysku, nie tylko w Program Files. Jest jakiś sposób aby zainstalować go na innym dysku i w określonym katalogu?

2018-08-07

Nie da się zainstalować v178 na Win10. Tzn. zainstalować się da ale uruchomić już nie, nawet w trybie zgodności. Organizuję Win7 na wirtualną maszynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

V178 działa na Win 10 32 bit

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale na 64 już nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No tak. Ja mam dwa systemy na dysku 64 bit i 32 bit specjalnie do clipa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To nie jest kwestia oprogramowania tylko modelu sondy CLIP. Alliance działa nawet i na 64bit a RTL Probe tylko 32bit

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@TheOktik ale ja miałem na myśli, że nie da się uruchomić programu instalacyjnego v178 na XP 32 bity, a z kolei na Win10 64 bity można zainstalować ale po instalacji nie uruchomi się plik RSRWin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na Win10x64 Oczywiście że się uruchomi. Działa dobrze. 

Na XP nie działa, bo Renault zakończyło kilka wersji temu wsparcie dla XP 

Edytowano przez TheOktik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem. Mi na W10 64bit program do rejestracji się nie uruchamiał. Zainstalowałem maszynę z W7 32bit i wszystko działa jak należy.

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zaszła potrzeba aby sprawdzić diagnostycznie jaki jest kąt wyprzedzenia zapłonu w momencie odpalania silnika (problemy z odpalaniem w zimie).

Chcę to zrobić samemu bo jak rozumiem wystarczy mieć odpowiedni kabel i oprogramowanie.

Mam gorącą prośbę o podanie: w jaki kabel i jaki program warto się wyposażyć żeby zrobić tą diagnostykę na własnym laptopie lub smartfonie (i nie wydając przy okazji więcej niż to konieczne do tej jednorazowej diagnozy).

(Pytanie drugie: W tej chwili posiadam pożyczony interfejs elm327 - kabel w wersji USB i jak sądzę najtańszy z allegro. Jestem już zmęczony szukaniem informacji w necie - czy ten kabel nadaje się..., jak rozpoznać co to za kabel dokładnie - podobno są różne wersje..., gdzie znaleźć do niego sterowniki..., jak to zainstalować w laptopie..., skąd wziąć odpowiednie oprogramowanie... i ile za nie zapłacić...

A może nie warto się tym kablem w ogóle zajmować tylko kupić interfejs Bluetooth i jakąś aplikację na androida?)

Jeszcze raz gorąca prośba - chciałbym podziałać coś w okresie świąteczno-urlopowym.

Przeniosłem do istniejącego tematu - mireczek01.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Szanowni. Czy ja robię coś źle czy trafiłem na chłam? Chodzi o to, że pierwszy clip jak już wcześniej pisałem przyszedł wadliwy, po podłączeniu do OBD i komputera świeciła się tylko dioda USB. Urządzenie odesłałem do sprzedawcy i podobno zostało ono wymienione na nowe. Podłączyłem je po wymianie (sierpień) i działało. Zrobiłem sobie diagnostykę, skasowałem stare błędy i odłożyłem Clip w kartoniku na półkę. Przed wczoraj musiałem użyć ponieważ wyskoczył błąd związanym z hamulcem postojowym. Podłączyłem Clip, początkowo świeciły się wszystkie 4 diody lecz podczas komunikacji z autem zgasła dioda CAN i program w kompie wyrzucał komunikaty, iż nie może się połączyć z ilomaś tam kalkulatorami. Napisałem mail do sprzedawcy

Cytat
Po ostatniej wiadomości do Państwa clip odpoczywał w pudełku aż do dziś, gdy musiałem go użyć. Sonda nie może się połączyć z wieloma kalkulatorami i podczas diagnostyki kalkulatorów gaśnie na niej dioda CAN. O co może chodzić? Proszę o pomoc.

dostałem taką odpowiedź

Cytat

Wymieniony sprzęt był dokładnie sprawdzony przed wysyłką. Działał w 100%, co Pan potwierdził. Nie możliwym jest, żeby podczas leżenia na półce coś się w nim uszkodziło. Mogło się tak stać, gdy leżał w wilgotnych warunkach, lub np. spadł Panu. Nie wiem, czy coś takiego mogło się Panu stać. Dla pewności proszę jeszcze raz przeinstalować również program - może w trakcie tego czasu coś się z nim stało.

na którą też odpisałem

Cytat

Proszę mi wierzyć, że nieużywany leżał na półce w kartoniku, w mieszkaniu, w temperaturze pokojowej i nigdy nie spadł ani nic mu się nie stało "mechanicznie". Ja jestem użytkownikiem prywatnym, kupiłem ten sprzęt by mieć w razie potrzeby i potrzebę miałem w sierpniu oraz wczoraj. W międzyczasie sprzęt nie był nigdzie podłączany, program nie był uruchamiany. Program jest zainstalowany na wirtualnej maszynie i ona także nie była uruchamiana. Dodam tylko, iż przy podłączeniu urządzenia do OBD, następnie do komputera świecą wszystkie 4 diody. W trakcie diagnostyki Clip cyka i po diagnostyce wyskakuje komunikat o braku możliwości połączenia z kilkom kalkulatorami. Dioda CAN gaśnie i niemożliwe jest wejście np. we wtrysk czy ESP.

Tak było faktycznie.

Odpowiedź sprzedawcy:

Cytat
Proszę spróbować przeinstalować program - to jedyne co mogę zaproponować. Clip leżał i jest ok, ale laptop pewnie przez ten czas był użytkowany? Mogło przez ten czas stać się z oprogramowaniem.
Jeśli dioda CAN nadal będzie gasła to spróbujemy go znów zareklamować.

A jeśli to jest możliwe - proszę spróbować pracy - tylko dla sprawdzenia - na jakimś innym aucie z grupy RENAULT.

Zgodnie z zaleceniem sprzedawcy postawiłem na nowo wirtualną maszynę i zainstalowałem Clip'a. Podłączam go do ODB, włączam zapłon i... świeci się tylko jedna kontrolka.

20190119_181842.thumb.jpg.8ae794501bd3ae8c814a02a95f6c45c8.jpg

Sprawdziłem w Megane 2014 oraz Scenic 2005.

O co chodzi? Sprzedali mi bubla, wcisnęli kit? Czy ja coś robię nie tak bo już sam nie wiem.

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że masz gwarancję, a minęło dopiero pół roku. Odeślij im i niech sprawdzają. Szkoda czasu na mailowe przepychanki. Pewnie luty popękały, albo jakiś kondensator wyciekł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Jottar Ale jak? Kiedy? Dlaczego? Sprzęt praktycznie nieużywany, więcej czasu leżał niż był w użyciu.

Paragon mam ale nie ma tam opisu clip tylko chyba interfejs. Gwarancji pewnie nie ma ale z paragonem 2 lata rekojmi obowiązują. Chodzi mi o to, że jak mi nawet go wymienią, a on co pół roku będzie się psuł to na uj mi takie urządzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie musi być używany, żeby źle wykonane luty przestały z czasem przewodzić. Jak nie chcesz się z nimi przepychać to oddaj do jakiegoś ogarniętego elektronika. Ogólnie Clipy z Chin słyną z niechlujnego wykonania. Niektórzy sprzedawcy z Allegro przed wystawieniem na sprzedaż poprawiają lutowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zależy też jakiego CLIP'a się kupi, ja mam tzw Yellow (Gold PCB) i sprawuje się bdb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Clipa mam od Cascosklep, sprzedawcę polecanego. Tym bardziej się dziwię, że są takie akcje. Chyba będę profilaktycznie podłączał co miesiąc żeby sprawdzać czy działa. Oczywiście jeśli wymienią lub naprawią. Niestety do ceny urządzenia muszę doliczyć kolejne 15 zł na kuriera...

Edytowano przez pbet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mi chodzi jaka tam elektronika siedzi (PCB) pod obudową :5_smiley: To że polecany to nic nie znaczy :2_grimacing:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Papf napisał:

Mi chodzi jaka tam elektronika siedzi (PCB) pod obudową :5_smiley:

A cholera wie. Link do oferty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A na aliexpress dużo taniej wychodzi, i wolałbym brać stamtąd - w sumie wziąłem i nie mam żadnych problemów (oprócz tego że Win10 64bit i musiałem stawiać wirtualnego Win7 32bit) :5_smiley:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×