prezes72 9 Napisano Luty 5, 2018 Share Napisano Luty 5, 2018 Dnia 4.02.2018 o 12:40, pbet napisał: uprzejmie informuję, że historia serwisowania i przeglądów jest przekazywana tylko pierwszym właścicielom przez system Renault Polska. a jakby tak poszukać jakichś regulacji prawnych na temat praw konsumenta w tym zakresie, bo coś mi się wydaje, że to jest jakieś widzimisie niczym nieuzasadnione Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pbet 225 Napisano Luty 5, 2018 Share Napisano Luty 5, 2018 Oni nic nie muszą i nie mają obowiązku udostępniania takich danych w takim miejscu jak portal MyRenault aczkolwiek to uzasadnienie jest delikatnie mówiąc bezsensowne. Czekam na odpowiedź na mojego kolejnego maila do nich. "Czy to oznacza, iż pierwszy właściciel (obecnie) mojego samochodu widzi swoją i moją historię serwisową jeśli zaloguje się do MyRenault i doda do systemu (kiedyś) swoje auto? Szczerze mówiąc bardzo mnie Pan zaskoczył swoją odpowiedzią ponieważ w sierpniu 2017 twierdził Pan, iż zobaczę moją historię w ciągu 3 miesięcy od daty wykonania czynności serwisowych. Coś się od tego czasu zmieniło? Chciałbym poznać odpowiedź na pytanie, dlaczego ja jako drugi właściciel krajowego i serwisowanego w Autoryzowanych Stacjach Obsługi samochodu nie mogę znać jego historii serwisowej? Czy są to dane tajne lub wrażliwe? Przecież dotyczą mojego (obecnie) mienia, a Państwa "produktu"." Będę informował na bieżąco. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
konwil 48 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 No zobaczymy co odpiszą. Niemniej jak chodzi o rzeczony >>produkt<<, to w zasadzie Renault Polska jest li tylko >>importerem<< Ale to tak jakby szukać już dziury w całym, niemniej na tejże właśnie podstawie mogą stwierdzić, że Renault SAS tak ustalił i tyle. Do mnie również to nie przemawia - z tym pierwszym właścicielem - ale jak się tak zastanowić, to zdarzały się już takie przypadki. Przykład z nieco innej branży: rowery, ramy rowerowe Gary Fisher'a miały gwarancję dożywotnią (na ramę), ale tylko dla pierwszego właściciela (czyli tego, który się zarejestrował w systemie firmy). Również głupie, a jednak. Wracając jednak do samochodu, to ja akurat kupiłem go od dilera, który kupił go od Renault Polska, które kupiło go od firmy Motorent, która kupiła go od Renault Polska - zastanawiam się po prostu jak to jest z tym "właścicielstwem" - rozumiem, że niejako >>prawo do samochodu<< ma dożywotnio tylko ten, który widnieje na umowie/fakturze z dnia zakupu auta od dilera/importera. Niemniej, na podstawie DR lokalny diler uznaje już samochód za mój i mnie jako beneficjenta potencjalnej gwarancji. No powinno być prościej, ale cóż Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pbet 225 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 " Odpowiadając na Pańskie pytanie uprzejmie informuję, że bezzmiennie od 2017roku Renault Polska udziela informacji na temat historii serwisowania i przebiegu tylko pierwszym właścicielom, Sądom i Policji na ich oficjalne zapytania. Historia, którą Pan zobaczy dotyczy czynności wykonanych przez Pana i wpisanych przez pracownika ASO Renault. Pierwszy właściciel nie ma możliwości sprawdzenia historii serwisowania auta wykonanej przez kolejnych właścicieli pojazdu." Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
konwil 48 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 Nie piłem jeszcze dzisiaj kawy, ale osobiście nie bardzo rozumiem sens powyższego przekazu. Może interpretacja na przykładzie? Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pbet 225 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 Ja piłem dwie... i też nie rozumiem. Korespondencji będzie ciąg dalszy ponieważ osobiście byłem w ASO 3 razy i z każdej wizyty mam fakturę, a Panowie z serwisu wpisywali moje auto do swojego systemu. Faktury zeskanuję i prześlę temu konsultantowi z pytaniem dlaczego nie widzę tych czynności w MyRenault. Dodatkowo zapytam czy jako obecnemu właścicielowi samochodu mogą udostępnić historię serwisowania poza MyRenault. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
babus 15 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 Witam. Swoją Megankę kupowałem w październiku ubiegłego roku. Auto poleasingowe i sprzedawał dealer Renault. W dniu zakupu sprzedawca udostępnił na komputerze całą historię serwisowania, więc wszystkiego się dowiedziałem co było z autkiem robione. Całkiem prywatnie poprosiłem o przesłanie na e-mail całej historii. Po kilku dniach od zakupu dostałem całą historię w pdf. Tak więc wszystko zależy od dobrej woli i chęci sprzedawcy, dealera. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
konwil 48 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 No widzicie, ja kupiłem w komisie przydilerskim, ale auto akurat nie w nim było serwisowane (było w ASO raz, ale gdzie indziej) - w zw. z tym wpisali mi przegląd do książki (data, przebieg itp.), a ja nie drążyłem tematu, bo to w końcu tylko jeden i to podstawowy serwis. Jak bardzo szczegółowa jest ta historia, którą dostałeś @babus'ie? Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
pbet 225 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 (edytowany) Mam wpisy po poprzednim właścicielu w książce, coś tam widziałem w komputerze przy zakupie ale z tego wszystkiego zapomniałem poprosić o wydruk, a chciałbym mieć "kompletną" historię po 1) z ciekawości , a po drugie i mniej ważne dla następnego właściciela. Ciekaw też jestem czy robione było coś więcej niż to co mam w książce. Stąd moje zainteresowanie tematem. Przy sobocie podjadę do ASO albo po trasie w tygodniu i może mi dadzą Myślę, że tak będzie najprościej tą historię 1 właściciela uzyskać. Edytowano Luty 6, 2018 przez pbet Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
prezes72 9 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 38 minut temu, babus napisał: Witam. Swoją Megankę kupowałem w październiku ubiegłego roku. Auto poleasingowe i sprzedawał dealer Renault. W dniu zakupu sprzedawca udostępnił na komputerze całą historię serwisowania, więc wszystkiego się dowiedziałem co było z autkiem robione. Całkiem prywatnie poprosiłem o przesłanie na e-mail całej historii. Po kilku dniach od zakupu dostałem całą historię w pdf. Tak więc wszystko zależy od dobrej woli i chęci sprzedawcy, dealera. czyli tak jak sądziłem, jeżeli nie chcą udzielić informacji aktualnemu właścicielowi dotyczącej pełnej historii to jest niczym nieuzasadnione widzimisie, w przypadku odmowy niech wskażą podstawy prawne Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
babus 15 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 6 minut temu, konwil napisał: Jak bardzo szczegółowa jest ta historia, którą dostałeś? Jest wszystko od dnia zakupu, czynności serwisowe z datami , przebiegami tj. wymiany oleju, filtrów, płynów. Poza tym inne rzeczy, m.in. był wymieniany skraplacz, przyczyna mało wydajna klima. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
konwil 48 Napisano Luty 6, 2018 Share Napisano Luty 6, 2018 To sporo tego u Ciebie - wówczas jak najbardziej warto to mieć i wiedzieć. Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
MMSz 0 Napisano 15 Luty Share Napisano 15 Luty Witam, Posiadam Megane III Grandtour 1.5 dCi z 2013 roku. Mam problem, bo chcę wykupić ubezpieczenie OC, a wymagane jest podanie dokładnego modelu auta (Megane III 12-13 lub Megane III 13-...) i dalej wersji wyposażenia. Czy da się to stwierdzić z poniższych informacji, które uzyskałem po rozkodowaniu VIN? Title Mégane III KZ1G VIN VF1KZ1G0249829320 Model Mégane III Model type KZ1G Date of manufacture 10 2013 Vehicle fabrication number E572065 Equipment level EA3 Additional to equipment level SAN913 Additional to Limited Edition SAN513 Paint code NV603 Seat trim Velour Interior trim HARM01 Country of application of technical legislation TLPOLO Engine type K9K Engine type and suffix K9K836 Engine fabrication number D324441 Gearbox type TL4 Gearbox type and suffix TL4063 Gearbox fabrication number S023277 Additional designation RENAULT Additional headlights PROJAB-Front fog light Additional Sport Pack SSCPKS Air conditioning type. Normal air conditioning Anti-lock braking system Yes Anti-theft devices PREALA-Alarm pre-equipment Approval type HRGNNM Assisted braking Emergency brake assist Battery type BATNRF Body reinforcement CHC03 Bodywork paint TEHNK Chassis length STDRD-Standard chassis Counter unit Kilometres Cruise control RV-Cruise control Daytime running lights SRUNLI - Without daytime running lights Direction indicator AVREPL Discharge bulb Without discharge bulbs Documentary phase PHAS2 Door opening remote control type SOP01C Driveability 4x2 Electromagnetic door locking Yes Electronic stability program Yes Emergency spare wheel RSNORM Emissions standard E05S Engine environment complement Oui Engine level AG Engine thermoplunger SCTHAB-Without passenger compartment fusible link External accessories SACEXT Footwell light With front and rear footwell light Front child seat predisposition ISOFIX-Seat with Isofix Fuel pre-filter Without external pump filter Headlight adjustment on the instrument panel RGSITM Headlight washer No Heated screen Yes Instrument panels TBOR09 Interior console storage compartment CSRAFX-Fixed storage console Internal designation SSAPEL Light special vehicle order SANCML - Without light special vehicle order Luggage retaining device SFIRBA - Without luggage retaining net Motive energy equipment SSADPC Navigation assistance level SSNAV Number of seats on third row 0P3RAN - Zero seats Overspeed audible warning SASURV-Without audible warning of overspeed Parking brake type SSFRPA-Without automatic parking brake Particle filter Yes Passenger compartment lighting SANSPO Passenger compartment thermal requirement THABT4 Personalisation PERA01 Proximity radar RDPRAR-Rear radar Radio types RAD40A Rear centre seat belt 3-point central seat belt Rear curtain SRIDAR-Without rear curtain Rear electric window type LVARIP-Anti-pinch one-touch Rear headrest ATARPH - Fully height adjustable rear headrest Rear seat type FBANAR Reinforced suspension shock absorber TRSEV1 - Severity 1 road type Roof rack / roof bars BARSAT-Satin-finished roof bars Sales event DCONT2 Seat belts Height adjustable seat belt inertia reels Seat heating SGSCHA - Seat without heating Side airbag type Front and curtain side airbag Single badge equipment MONG01 Smoking accessories No Special wheel features RNORM Steering wheel location Left Steering wheel material Leather steering wheel Strip SSDECA Subsidiary brand construction SERIE Technical envelopes (See Oval Plate) CEE1 Type Standard Type of climate Temperate climate Type of door mirrors RET02-Door mirrors 02 Type of front seats SGAV02 Type of fuel or energy Diesel Type of roof Normal roof Type of transmission/Number of gears 6-speed mechanical Tyre brand Standard fitting Tyre pressure detection SDPRPN Underbody protections SKTGRV-Without anti-gravel protection kit Various functions SSPTPR Ventilation flap Without rear seat footwell air vent Version DYQ15 110F5S Version conversion SAN613 Wheel disc protection Yes Wheel rim type 16" aluminium wheel rims Wind deflector Yes Window tint VT-Tinted Windscreen colour PBNATH-non-heat-insulating Wiper start-up type ALEVA - Automatic wiper and automatic headlighting Permanent link https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/renault/vin_check?su=78i4u1ykkd6l Custom options Parameter Value SAFETY FUNCTION 2 WITHOUT INTERIOR IDENTIFICATION FRONT AND REAR FOOTWELL LIGHTS COMMERCIAL VERSION WITHOUT STRIPPING WITHOUT EXTERIOR ACCESSORIES REAR HEADREST FULL HEIGHT ADJUSTMENT WITHOUT GRIT PROTECTION KIT WITHOUT PASSENGER COMPARTMENT HEATING ROD MILD CLIMATE INTERIOR STYLING 01 WITHOUT SUPPLEMENT FOR VERSION ADAPTATION REVETEMENT DES SIEGES DRAP 25 LEFT-HAND DRIVE CLOTH OR PLUSH SEAT COVERING STANDARD APPROVAL BUILT UP SPECIAL VEHICLE ORDER: WITHOUT SPECIAL VEHICLE ORDER WITHOUT ROLL BAR WITHOUT SPECIAL SERIES DEFINITION SUPPLEMENT 16 ALUMINIUM WHEELS WITHOUT BOSE FUNCTION SEAT WITH ISOFIX EMISSION REDUCTION 1 FOG HEADLIGHTS MANUAL HEADLIGHT BEAM ADJUSTMENT SEAT WITHOUT HEATING DOCUMENTATION PHASE 2 DOC PERIOD 2011 081 KW STANDARD SPARE WHEEL WITHOUT EXCESS SPEED HORN EURO 05 DEPOLLUTION STRICT OBD EXTENDED EUROPEAN ENVIRONMENTAL RESTRICTIONS 1 WITHOUT FUEL CONVERSION DIESEL SOP01C - VSC1 433 MHZ AG ENGINE LEVEL NO PRODUCT FUNCTION WITHOUT REAR BLIND STANDARD CHASSIS LENGTH EA3 EQUIPMENT LEVEL DOOR MIRRORS 02 WITHOUT THIRD FUNCTION WITHOUT NAVIGATION ASSISTANCE WHEEL DISC PROTECTOR ELECTRIC DOOR LOCKING 3-SEAT REAR MIDDLE SEAT BELTS REAR AND ONE-TOUCH ELECTRIC WINDOWS WITHOUT FR PASS LIGHT WITHOUT SAFETY WARNING NO EXTERIOR FUEL FILTER SEVERITY 1 ROAD TYPE NON HEAT-RESISTANT WINDSCREEN DIRECTION INDICATORS WITH SIDE REPEATERS LIGHTS + AUTOMATIC WIPER REAR PROXIMITY SENSOR ESTATE X95 FAMILY WITHOUT LIGHT FUNCTION STANDARD BODY SHELL ARCHITECTURE WITHOUT SEAT FUNCTION TECHNICAL LEGISLATIVE COUNTRY POLAND WITHOUT HOT COUNTRIES AIR CONDITIONING CONTROL RIGHT CONTENT 1 WITHOUT RAIN FORD AND RIVER KIT WITHOUT DUST PROTECTION KIT WITHOUT EMERGENCY CALL FUNCTION WITHOUT MAPS WITHOUT AUTOMATIC PARKING BRAKE ESP 0-SEAT THIRD ROW SEATS NO DISCHARGE LAMP FRONT SIDE AIRBAG WITH CURTAIN TINTED WINDOWS HEATED REAR SCREEN ALARM PREEQUIPMENT NORMAL ROOF WITHOUT ENERGY SMART MANAGEMENT K9K ENGINE WITHOUT HEADLIGHT WASHER TYPE 2 DAYTIME RUNNING LIGHTS WITHOUT DAYTIME RUNNING LIGHTS COUNTER UNITS IN KILOMETRES NO LUGGAGE RETAINING NET WITHOUT REAR SEAT VENT MAKE OF TYRES: STANDARD TYRE WITHOUT FUNCTION WITHOUT SMOKING ACCESSORIES REGULATED AIR CONDITIONING INTERIOR CONSOLE WITH FIXED STORAGE COMPARTMENT SATIN-FINISHED ROOF BARS ANTI-LOCK BRAKING SYSTEM CRUISE CONTROL WITHOUT WINDCHEATER NET ROUE NORMALE WITHOUT STOP AND START WITHOUT SUPPLEMENT TO SPORT PACK RENAULT BRAND BRAKE CALIPER TYPE 1 COMMERCIAL EVENT 02 INSTRUMENT PANEL 09 WITHOUT LIGHT SPECIAL VEHICLE ORDER WITH PEDEST IMPACT 03 LEATHER STEERING WHEEL 2ND GEAR LEVER KNOB EMERGENCY BRAKE ASSIST REAR SEAT FUNCTIONALITY WITHOUT TYRE PRESSURE SENSOR WITH PARTICLE FILTER DIESEL SEP FILTER NO BOOT STORAGE 4X2 TRANSMISSION FRONT SEAT TYPE 02 WITHOUT TELEMATIC FAULT INVESTIGATION SYSTEM BATTERIE NON RENFORCEE PASSENGER COMPARTMENT HEAT REQUIREMENT 4 6-SPEED MANUAL GEARBOX INSTRUMENT PANEL TYPE SAND58 RADIO 40A FRONT SEAT BELTS WITH INERTIA REEL AND HEIGHT ADJUSTMENT WITHOUT SUPPLEMENT FOR DEFINITION / WITHOUT LIMITED SERIES Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
KDKJ 11 Napisano 15 Luty Share Napisano 15 Luty (edytowany) @MMSz Masz Phase 2, Dynamique dCi 110 (DYQ15 110F5S) Edytowano 15 Luty przez KDKJ 1 Cytuj Link to postu Udostępnij na innych stronach
Recommended Posts