Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

 

Dnia 15.12.2018 o 10:11, lordboss napisał:

X

 

Witaj, jezeli posiadasz instalacje gazowa. To ona moze byc powodem problemu a zlawszcza reduktor gazu ktory mogl sie rozszczelnic i puszcza gaz na kolektor i dlatego ma ciezko zapalic jego wymiana wyeliminuje problem mialem tak samo. Z tym ze gaz wlaczalem jak gdzies dalej jechalem np trasa Niemcy Polska . Na miejscu smigalem na benzynie bo zapalal normalnie tylko manualnie przelaczalen na gaz. I zanim mialem silnik wylaczyc przelaczalem na benzyne tak 5 km przed wylaczylem pomagalo. Mysle ze to moze byc to samo aczkolwiek moge sie mylic :)Pozdrawiam 

lapka2.gif

REGULAMIN - 

5.6 literki PL

5.13    Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Kamil3127 dzięki za odpowiedź, mam LPG aczkolwiek wiele razy próbowałem wyłączać lpg przez gaszeniem a nawet jeździłem kilka dni na Pb i bez zmian.

do tej pory te objawy występowały zimą, ale ostatnio jest na + i dziad dalej kręci i kręci.

spróbuje w sobotę zakręcić butlę przed zgaszeniem silnika żeby wyeliminować przepuszczanie gazu i wyjmę bezpiecznik aby kwestę elektroniki lpg wyeliminować    

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, lordboss napisał:

Nie papuguj.

Jestem sam ciekaw co moze byc przyczyna z doswiadczenia obstawiałbym to. Ale nigdy nic nie wiadomo. U mnie tez bylo to ze spalal podwójną ilość gazu co moglo by sie potem skończyć zle dla silnika temat do rozgryzienia . 

lapka2.gif

REGULAMIN - 

5.6 literki PL

5.13    Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

myślę że ślepy trop to LPG ponieważ jak tak kręci i kręci to jak się doda gaz w podłogę to od razu odpala.

bardziej jakaś usterka elektroniczna pewnie jakiś czujnik.

jestem już tak wkurzony na to auto że chyba jak się skończy leasing to dostanie szpica :D  

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Być może masz żle ustawiona mapę lpg i przez nią masz rozjechana mapę benzyny i przy zapalaniu zalewa ci na benzynie i masz problemy z paleniem jak masz skaner obd szczytaj korektę lift jaka masz a potem ściągnij pyrena na komorkę i wyzeruj adaptacje lift to w kalkulatorze wtrysku jest chyba w zakładce reset albo regulacje nie pamiętam pod nazwą obd zadymienie czy jakoś tak

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź, w lecie byłem na regulacji instalacji, prywatnie u pracownika najlepszej firmy która zajmuje się Landi Renzo, fabryczny wsad był kiepsko zestrojony i było ubogo.

Chłopak poprawił i zaczął nawet deczko mniej palić :) 

Odnośnie zalewania, też myślałem o czymś taki ale dla czego jak wcisnę gaz w podłogę do klik to odpala od razu ? 

mam tylko kabel do gazu i OBD 2 na BT i apkę Torque 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Więc zobacz jaka korektę  lift to jest długoterminowa pokazuje torque i ściągnij sobie pyrena na androida tutaj z forum będziesz miał kombajn jak clip

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@fullxda dzięki za cynk z tym programikiem, nie wiedziałem o jego istnieniu :) zainstalowałem zgodnie z instrukcją, mam nadzieje że będzie działać :D

Może dzięki temu programowi uda mi się namierzyć problem :)

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam coś podobnego. Zaczęło się po założeniu lpg. Teraz odpala za pierwszym razem, ale zdarza się, że długo kręci.

Byłem u gaziarza i z ich strony niby wszystko ok.

 

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witaj, u mnie jest praktycznie identycznie. 

Podłączyłem apke i jakiś alert 

Szukam odpowiedzi ale Google praktycznie zero info, wypadanie zapłonu? 

Screenshot_20190228-160203.png

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bo to są te właśnie "super" silniki 1.6 - które niby są pancerne a więcej robią problemu niż 1.4 tce. Mi ostatnio pracuje jak mały diesel przez minutę po odpaleniu. A nikt nie może znaleźć przyczyny. Każdy co sprawdza mówi, że wszystko jest ok. A wracając do tematu. Miałem tak samo 2 lata temu. U mnie okazało się, że przy rozruchu akumulator słabł (napięcie spadało). Aż w końcu akumulator z dnia na dzień padł. Po wymianie nie było problemu z odpalaniem. Był w tę zimę ale dwa razy i to krótko. Może niech ktoś odpala a ty zobacz miernikiem jakie ma parametry aku

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, dreq02 napisał:

X

Ciężkie odpalanie i praca diesla to jedna przyczyna, która bardzo obciąża akumulator podczas rozruchu. Możesz się cieszyć, że na to nie ma błędu na tablicy, a każde zgaszenie wykasowuje to w sterowniku. Jeśli podjedziesz do fachowca od Francuzów, który potrafi analizować odczyty bieżące parametrów silnika to szybko Ci doprowadzi samochód do właściwego stanu. Zyskasz na mocy i na paliwie a zyski  z różnicy potrafią zrekompensować tą naprawę w ciągu roku. Wiele Megane w benzynie jest w pojazdach flotowych dużych koncernów i dlaczego są ekonomiczne w utrzymaniu? Doskonale wiemy, że jakość wykonania na kraje wschodnie jest gorsza, ale te pojazdy w odróżnieniu od zagranicy mają rzeczywiste przebiegi i są zadbane mechanicznie, bo tak wymaga właściciel lisingu.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@dreq02 aku to była pierwsza rzecz którą sprawdziłem, nawet podmieniałem z auta żony bo ma o takich samych parametrach i niestety pudło.

@fullxda nie udało mi się odpalić tego programu, a na torque mam te korekty chyba nie aktywne. natomiast w sobotę wyjąłem bezpiecznik z instalacji zrobiłem z 20km i w niedzielę zapalił jak należy. włożyłem bezpiecznik ponownie i po kilku godzinach znów zaczął kręcić. Dziś rano znów kręcił i kręcił wyłączyłem instalację i zobaczę co będzie o 16 po pracy i jutro rano.

Zastanawiam się co może być ewentualną przyczyną że Landi Renzo rozjeżdża coś w mapach Pb. W zeszłym roku gazownik podczas ustawień stwierdził że MAP sensor stoi, cały czas pokazuje jedno ciśnienie, może instalacja to powoduje i przez to jest ten problem z rozruchem ? 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

 

Korekty w Torque w 99% samochodów są widoczne tylko musisz je zaznaczyć w programie żeby je pokazywał ,pojeżdzij jeden dzień na benzynie i zobacz czy zapala na 2 dzień normalnie albo przed wyłączeniem silnika przełącz na benzynę jak parkujesz na minute jak będzie poprawa to lpg rozjechało mapkę benzyny.

lapka2.gif

REGULAMIN -  5.6 interpunkcja - (ludzie czytajcie to co piszecie - trochę szacunku dla czytających) - mireczek01

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!