Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Witam. Jestem nowy na tym forum. Od roku jestem posiadaczem megane III ph I 2010 r 1.9 dci 130km.

Mimo zapewnień sprzedającego klimatyzacja nie działa od momentu kiedy kupiłem samochód. Naprawa zająłem się dopiero w tym roku i mój mechanik stwierdził że chłodnica jest nie szczelna. Kupiłem nową wymienił nabil czynnik nowy olej sprawdził ciśnienie 12 bar przez 2 godziny nic nie ubyło. Wydawało się że wszystko gra przy włączenie ac wyraźny wzrost obrotów wentylator pracuje. Ale przy ostatniej pogodzie 24C chciałem ja przetestować i lipa Klima  nie chlodzi. Oddałem wczoraj AUTO mechanik szuka przyczyny. Przeszukalem Internet ale nie znalazłem podobnego problemu. Jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę itp. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Z góry dziękuję za każde info. Dodam że na clipie nie było żadnych błędów 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tematów o klimie jest kilka. Po co kolejny? Mamy pomóc twojemu mechanikowi ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napełnić układ czynnikiem z kontrastem i szukać nieszczelności. Jak ucieka w krótkim okresie czasu to powinno być łatwe do znalezienia. Jak w długim to kiepsko bo nieszczelność będzie niewielka. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, lufa napisał:

Tematów o klimie jest kilka. Po co kolejny? Mamy pomóc twojemu mechanikowi ?

Fakt było ale w moim przypadku nie pomogły. Nie proszę o pomoc dla mechanika tylko dla mnie. Fakt mechanik nie zajmuje się glownie klimatyzacjami więc pewnie ma mały problem, a ja to ch******o chce w końcu naprawić byłem w okolicy u kilku fachowców i nikt nie potrafi zdiagnozować problemu. Jedni nie znaleźli uszkodzonej chłodnicy tylko od razu wskazali kompresor. Dlatego napisałem na forum o poradę chyba po to jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Jarek92 zacznij od tego co Ci napisałem. Jak czynnik ucieka to znaczy, że jest nieszczelność. Trzeba ją znaleźć i usunąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jaką masz klimatyzację, ręczną czy automatyczną?

Może być tak, że mechanicy mieli racją co do sprężarki. Bo możesz mieć sprężarkę ze sprzęgłem zrywalnym i w przypadku takiej sprężarki jazda kilkanaście minut bez czynnika powoduje zatarcie sprężarki i zerwanie sprzęgła. Nabicie klimy po wymianie chłodnicy niczego nie zmieniło. To, że obroty wzrastają po załączeniu klimatyzacji świadczy tylko o tym, że ciśnienie w układzie jest prawidłowe i sterownik silnika zezwala na pracę układu. Chyba, że nie miałeś całkowitego ubytku i sprężarka była smarowana albo miałeś sprężarkę ze sprzęgłem elektromagnetycznym. 

Dobrze by było zacząć od sprawdzenia jaką masz sprężarkę i czy pracuje. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Klima jest automatyczna.  Po zakupie jak nabijalem klime to gość mówił że czynnika bylo mało ale jeszcze coś tam bylo. Myślę coś więcej będę wiedział jutro auto jest na warsztacie. Może to nie istotne ale jak dziś rozmawiałem przez telefon to drugi mechanik mówił czekaj coś poleciało mocnym zimnym....

19 minut temu, pbet napisał:

@Jarek92 zacznij od tego co Ci napisałem. Jak czynnik ucieka to znaczy, że jest nieszczelność. Trzeba ją znaleźć i usunąć.

Na pewno to sprawdzę nie zaszkodzi jednak mechanik zapewnia że jest szczelna. 

Odebrałem AUTO i po podłączeniu pod kompa przy włączonym silniku widzi że uruchamia lub wyłącza się przycisk ac ale cały czas pokazuje że silnik nie pracuje. Mechanik odsyła mnie do elektronika....

Może ktoś podpowie czy problem może leżeć po stronie elektrycznej? Do elektronika umówiłem się dopiero na przyszły tydzien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pomocy. Padła sprężarka klimatyzacji w mojej Megance 3 1.5 dci. Skąd mam wiedzieć jaki tam jest model sprężarki ? Ile kosztuje taka używana? Pomóżcie bo są wakacje a mi musiała paść klima. Byłem pod komputerem nie ma żadnych błędów. Fizycznie sprężarka działa ale nie chłodzi. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Powinna być firmy DENSO model 6SEL 14C. Jest to sprężarka ze sztywnym sprzęgłem o zmiennej wydajności. Sprężarka pracuje ciągle, regulowana jest tylko wydajność za pomocą elektrozaworu umieszczonego na sprężarce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak i czy zdiagnozowałeś uszkodzenie sprężarki układu klimatyzacji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bylem dzisiaj u mechanika, podlaczyl laptopa i nie ma zadnych bledow, wszystko w normie. Sprezarka dziala, pracuje ale nie chlodzi. Czynnik chlodzacy nabity klimatyzacja odgrzybiona i napelniona. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×