Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Witam,

posiadam megi 1.6 16V. Podczas przyspieszania, od ok 1500obr pojawia się delikatny warkot/klekot(nie wiem jak to nazwać). Nie jest bardzo głośny ale słyszalny i co za tym idzie denerwujący. Dodam, że objawy pojawiły się po wymianie rozrządu + KZFR oraz czyszczeniu przepustnicy(znajomy mechanik zapewniał że używał blokad przy wymianie i że jest ustawiony dobrze) .Po wyrównaniu obrotów cichnie, ale mam wrażenie że autko głośniej pracuje przy większych prędkościach. .  Podczas gazowania bez obciążenia objaw nie występuje. Jakieś sugestie? może miał/ ma ktoś podobnie? Może problemu szukać w układzie wydechowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, roberto1915 napisał:

Po wyrównaniu obrotów cichnie, ale mam wrażenie że autko głośniej pracuje przy większych prędkościach.

Masz na myśli prędkość obrotową silnika czy prędkość jazdy?

39 minut temu, roberto1915 napisał:

Podczas przyspieszania, od ok 1500obr pojawia się delikatny warkot/klekot(nie wiem jak to nazwać).

Na pewno chodzi o 1500 obrotów? To ledwo po ruszeniu z miejsca. Na jakich obrotach utrzymujesz stałą prędkość i przy jakich zmieniasz biegi?

U siebie zauważam, że gdy kręcę silnik powyżej 3000 obrotów i chcę szybko przyśpieszyć np. przy wyprzedzaniu, silnik zmienia swoją charakterystykę dźwięku tak jakby odpalało się 10 koni z KZFR. Nie widziałem w tym nic dziwnego, a nawet mi się to podoba ale z chęcią poczytam co inni, bardziej doświadczeni użytkownicy tego silnika mają do powiedzenia w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że ten objaw występuje zawsze przy dodawaniu gazu przy obciążeniu, na każdym biegu. Ruszam i za chwilkę(od ok 1500obr) słychać warkot/klekot, zmieniam bieg dodaje gazu i znów słychać. Stabilizuję obroty-cisza a w momencie przyspieszenia znów słychać odgłos. Znajomy ma ten sam silnik i objaw nie występuje, u mnie przed wymiana rozrządu i czyszczeniem przepustnicy też nie. Jeśli chodzi o prędkość to: jazdy, wiadomo im szybciej to obroty większe i mam wrażenie że silnik głośniej pracuje niż przed serwisem rozrządu. Myślałem też o oględzinach konkretnych układu wydechu, może tam coś nie gra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×