Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

Ma ktoś pojęcie do czego służy ten element? Z całym zestawem przyszła nowa wiązka kabli (której mam nadzieję nie będę musiał wymieniać), w której jest łącze pasujące do tego urządzenia. W filmach dotyczących montażu całego zestawu nikt nie ruszał tego typu elementu ani nawet nowej wiązki, więc zakładam, że jest to coś co jest już obecne w aucie i dodali to na wszelki wypadek?
66401665_490243961746788_4409879665695522816_n.thumb.jpg.e4bacbe16944134655f5d193f66643ef.jpg66622108_2540842622634344_1640156192531546112_n.thumb.jpg.68156ad9aece9d75c123443d8f6c9049.jpg  

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Saxim

Wpinasz to w pasujący wtyk w tej dużej wiązce kabli.

Generalnie wymieniasz tylko daszek i radio. Całą resztę (wiązkę kabli, ten brązowy komputerek, kamerkę...) dokładasz.

 

Co do kamerki:

U mnie fabryczny kabel do zasilania miał ze 30cm i chińczyk zalecał podłączyć się do światła cofania, ale za radą kolegi tomrud dokupiłem 5m podobnego przewodu i podłączyłem zasilanie do campow. Wszystko działa i jest prościej.
Sam kabel przeciągnąłem za schowkiem, pod uszczelką progu, za plastikami osłaniającymi środkowy słupek (łączą się w dolnej części), pod uszczelką progu z tyłu i na wysokości siedzenia wszedłem za tapicerkę do miejsca zaślepki w bagażniku służącej do wymiany tylnych świateł. Stamtąd pod tapicerką wszedłem pod uszczelkę klapy bagażnika i pod uszczelką zszedłem pod zderzak i stamtąd do oświetlenia tablicy.

 

Co do samego uchwytu na kamerkę... Twój jest połamany. Te kółeczko, które masz luzem nie powinno być luzem. Powinno to wyglądać tak: https://pl.aliexpress.com/item/32993169345.html?spm=a2g0o.detail.1000060.3.1bb52ee1rDsQUC&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=7e0dfbcf-5c79-4005-8ac2-c45a00bf973c

Tak czy siak nie wiem co masz u siebie ale do mojego hatchbacka to nie pasowało i musiałem kombinować. Jest ciut za duże i samo światło ma inny wtyk. Mój oryginał wygląda tak: https://ae01.alicdn.com/kf/UTB8GN8BrMnJXKJkSaelq6xUzXXag.jpg

Wyjąłem z niego samo mocowanie żarówki (dwa druciki), włożyłem w nie żarówkę i ten zestawik wsadziłem w oryginalny przewód, owinąłem taśmą izolacyjną, wsadziłem w to kółeczko, które masz wyłamane (dzięki taśmie się zaklinowało a i samo mocowanie żarówki jest zabezpieczone) i działa.
Tak jak wspominałem sam plastik jest za duży, ale jednocześnie wchodzi u mnie w otwór w zderzaku na tyle, że się klinuje i nie wypada (brakuje z milimetra żeby schował się na płasko, ale się trzyma, działa, nie wypada więc na razie nie będę tego poprawiał). Nieprofesjonalnie? Tak. Działa? Jak najbardziej :D

A, chińczyk ma jeszcze w sprzedaży taki uchwyt: https://pl.aliexpress.com/item/32989954762.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1e1d2e0eMtg8US

Ale ten już całkiem mi nie pasował. Inny wtyk i jest już mocno za duży. Niestety nic o parametrach mojego oryginalnego mocowania nie znalazłem.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Kazionator mój uchwyt przyszedł w takiej formie, nie ma żadnego śladu złamania, natomiast blisko kamery są dwa zaczepy, w które wsadziłem ten element i teraz mój uchwyt wygląda tak samo jak ten na zdjęciu, nic nie jest luźne.
Też chyba pójdę za radą kolegi i przeciągnę dwa przewody, dokupiłem dzisiaj 4,5 m dwużyłowego, którego dolutuję do tego od zasilania.
Dzisiaj ma mi wrócić auto od mechanika to się będę bawił całe popołudnie/wieczór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko po co dokładać dodatkowy kabel, jak w przewodzie sygnałowym jest czerwony przewód specjalnie do zasilania kamery.

tomrud - chodziło o to menu z głośnością?
https://ibb.co/zNFMG6v

Chińczyk nawet się nie wysilił i nie opisał co i jak. Co to za liczby? Nie patrzyłem ile na minimum można ustawić, ale max. można 20. I zgadnij co to ustawia. To nie jest raczej głośność na jedną działkę, bo rozbieżności są zbyt duże. To jest coś innego, ale co to żeby opisać to już przekroczyło ich możliwości. Moim zdaniem to może być zwiększenie głośności dla całej skali i dla danego źródła o określoną liczbę i tyle. Czyli w rzeczywistości niewielkie korekty.

Edycja - sprawdziłem te głośności i działają w zakresie od 0 do 20. Czyli tak jak mówiłem. Zwiększyłem wartości, ale szczegółowe zabawy odpadają, bo żeby zatwierdzić nowe ustawienia potrzebny jest restart radia co trochę trwa. Próby z nawigacją niestety potwierdziły, że filtr loudness z niewiadomych przyczyn nie działa na głosie z nawigacji. Nie wiem jak oni to zrobili. Trzeba by chyba po włączeniu loudness zmniejszyć głośność radia, CD i innych, a zwiększyć na max. nawigacji. Tylko którym kanałem idzie nawigacja, oto jest pytanie. Tak czy inaczej to rzeźba, niedopracowane to jest.

Edytowano przez szod

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podłączyłem wszystko (poza kamerą cofania, za to się wezmę w weekend) i ostatecznie nie użyłem tej wiązki. Już wszystko miałem przeciągnięte po czym zacząłem nabierać wątpliwości czy na pewno jest potrzebna, ponieważ do połowy wtyczek nie było co podłączyć, a ta największa mająca przyjąć główną wiązkę nie jest odpowiednio dopasowana - nie dość, że kable trzeba wcisnąć na siłę to do tego wtyki były w innych miejscach niż powinny. Wszystko działa bez problemu.
66517513_520265558512474_2188529465036898304_n.thumb.jpg.6e7ece9658e93636d08c098abd081eec.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na pewno wszystko działa? Nie masz błędu poduszek? Z tego co pamiętam nowy daszek nie miał miejsca na wpięcie przewodu od poduch, wpinało się go w tą wiązkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Kazionator nie mam żadnych błędów, czujnik niezapiętych pasów działa jak trzeba, ale zauważyłem, że nie pokazuje czy drzwi są otwarte, a jak wrzucam na wsteczny to nie pokazuje błędu kamery, więc zgaduję, że to czerwone pudełko odpowiada za przetwarzanie sygnałów z auta i w tej chwili moja jednostka jest jakby "ślepa" - w sensie działa tak jak zamierzono, ale jeśli chodzi o sygnały z auta to ich nie odczytuje. Pewnie zrobię drugie podejście do tego i spróbuję jednak jeszcze raz podpiąć i upchnąć gdzieś tę wiązkę chociaż i tak trudno było to jakoś sensownie tam ułożyć bez niej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Saxim

No to brak wiązki kastruje z części funkcji.

Bez wykrywania wstecznego nie podepniesz kamerki tak jak pisaliśmy wyżej.

Wyświetlacz nie będzie się ściemniał/rozjaśniał zależnie od włączonych świateł. To samo z podświetleniem panelu radia.

Radio nie będzie się ściszało przy cofaniu.

Przy wyświetlaczu nie będziesz miał informacji o stanie poduszek - swoją drogą dziwne że niepodpięty kabel od poduch nie wywalił Ci błędu. Jesteś pewien że w tym względzie wszystko dobrze z autem?

Działa sterowanie z pilota przy kierownicy?

 

Upchnięcie wiązki nie jest łatwe bo miejsca nie ma za radiem za dużo, ale można pójść w górę i większość przewodów upchać za panelem klimatyzacji nad radiem. Trochę gimnastyki i wszystko się zmieści.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Kazionator nie działa sterowanie z kierownicy bo go nie mam. Mam dosłownie najbiedniej wyposażoną wersję tego auta. Radio akurat się podświetla przy włączonych światłach, ale nie zmniejsza głośności przy cofaniu. Już dzisiaj się męczyłem z tymi kablami bo nie mam takiego łatwego panelu klimy do demontażu tylko ten z pokrętłami, które są podłączone w strasznie dziwny sposób i nie chcę tego tykać żeby czegoś nie zepsuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Saxim to czerwone pudełko to dekoder CAN i powinieneś mieć to podłączone jeśli chcesz mieć sygnalizację otwartych drzwi czy automatyczne uruchamianie kamery po wrzuceni biegu wstecznego. Ty nie masz dżojstika do regulacji głośności pod kierownicą?

Edytowano przez tomrud

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@tomrud jak już mówiłem, nie mam nic takiego.
66509506_2128898337233453_3402103492775510016_n.thumb.jpg.59b5524fce6b2ce3686e12a7aa2a2b1e.jpg
Ma ktoś jakieś rozwiązanie jak to podłączyć? Te wejściówki są za duże żeby je wcisnąć w ten sposób, a jak spróbowałem pionowo (pomimo, że mała przerwa między pinami sugeruje, ze powinno to być podłączone poziomo) to radio się nie odpala. Jakieś pomysły? Mam obciąć te wystające blokady żeby to podłączyć? Bo nie wydaje się to zbyt logiczne.
67290612_465332214012484_335137582302101504_n.thumb.jpg.5a5991d954e9905becbb4fe2524b6985.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie ma w wiązce innych wtyczek do których te Twoje pasują? Bo u mnie równolegle były podłączone różne wtyczki, chyba właśnie po to, że były różne wersje wtyczek w różnych pojazdach. Stąd taka ich ilość w wiązce. Do tej dużej czarnej kostki były podłączone równolegle właśnie dwie inne wtyczki. Może to te. Wtedy nie podłączasz tej dużej czarnej. U mnie te dwie były nie wykorzystane. Tutaj jest fotka:

https://ibb.co/L97cBJS

Wtyczki zamienne do 3 to 2 i 4. 5 idzie do wiązki gdzie był wyświetlacz. 7 i 8 też są podłączone równolegle, pewnie też dwie wersje były. 6 idzie do modułu CANBUS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@szod po głębszym dochodzeniu znalazłem źródło moich problemów. Poprzedni właściciel grzebał w oryginalnej wiązce żeby podłączyć niefabryczne radio...
Przez to teraz nie było tego błędu z poduszkami i radio działało prawie jak powinno. Załączam zdjęcie jak to wygląda po wyciągnięciu całości.

66579476_1065815426950891_6474955196366585856_n.thumb.jpg.cfadced0fc1e39681e2d5d4a247e1b25.jpg
Pod białą wtyczką widać zlutowane i zabezpieczone taśmą izolacyjną przewody. Przez chwilę się przeraziłem, że pewnie będę musiał wymienić całą wiązkę pod deską żeby to działało tak jak powinno po czym zacząłem szukać przejściówek (w ogóle nie wiem skąd ten porąbany pomysł żeby odciąć oryginalną wtyczkę i lutować kable zamiast od razu dać przejściówkę) i znalazłem właśnie taką, która z tych dwóch standardowych wtyczek robi odpowiednie do radia renault.
wtyczki.thumb.PNG.2e66622f7314d8b2c6a1809bbf156f69.PNG
W wypisanych markach renault znajduje się tylko twingo 2012, ale ilość i umieszczenie pinów odpowiadają w tych zamiennych wtyczkach, które oznaczyłeś jako 2 i 4. Mam nadzieję, że ta przeróbka jest wykonana umiejętnie i to zadziała bo inaczej zostanę z radiem, które będzie miało okrojone funkcje i będę miał też większy problem z montażem kamery cofania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może będzie działać, pod warunkiem, że ktoś to przerobił poprawnie. Choć nie wiadomo czy wszystkie przewody wykorzystał. Nowa wiązka podejrzewam że zabije ceną. Można szukać auta na złomie, zrobić ewentualne fotki i obciąć wtyczki z kawałkami przewodów. Potem zamontować jak w oryginale.

Po co w tej wiązce do nowego radia jest wtyczka USB?

Edytowano przez szod

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@szod Megane 3 niestety nie jest na tyle starym autem żeby lądowały od tak na złomach (przynajmniej w mojej okolicy). Już patrzyłem na wiązki i tak od 300 zł można zakupić tą spod deski rozdzielczej (navi tom tom z całą wiązką kosztuje 500, więc w sumie bardziej chyba się opłaca kupić tę opcję i tom toma puścić dalej, a wiązkę zatrzymać). Z czego nie wiem czy sam dałbym radę ogarnąć wymianę tego, więc jeszcze koszt mechanika. Dlatego mam szczerą nadzieję, że ta przejściówka zadziała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...