Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Zaloguj się, aby obserwować  
Marcinmj23

Megane II phI Brak postojówek przód tył

Recommended Posts

Witam,

 

Od 2 dni nie mam postojówek z przodu i z tyłu. Podświetlenie na desce i tablicy rej. jest. W dodatku nie działa też stop na prawej lampie. Reszta świateł (cofanie, przeciwmgłowe, kierunki i stop l. strona) są. Bezpieczniki obok akumulatora 7.5 sprawdzone i są ok. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

 

Zaczęło się od tego że nie działała mi całkowicie lewa tylna lampa. Po przyjechaniu do domu zacząłem przy tym grzebać. Skoro lewa działała to wziąłem tę płytkę z żarówkami z lewej strony i podpiąłem pod kostkę z prawej strony. Nie zadziałało, ale po podpięciu tej płytki pod swoją kostkę na lewej stronie, żarówka postojowa przestała działać. Później podpiąłem wszystko na swoje miejsca ale stan jest taki jak pisałem na początku. Po telefonie do znajomego, kazał sprawdzić jeszcze postojówki z przodu, które okazało się że nie działają, więc sprawdziłem bezpiecznik, który jest ok...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W module UPC (ten w którym sprawdzałeś bezpieczniki), sprawdź jakość czarnej i brązowej kostki czy nie są stopione (kostki PPA i PPH2).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie sprawdziłem te kostki i wydaje mi się, że są ok. 

Poniżej wklejam ich zdjęcia w celu weryfikacji

 

IMG_20190311_182947.jpg

IMG_20190311_182954.jpg

IMG_20190311_182957.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, Marcinmj23 napisał:

Poniżej wklejam ich zdjęcia w celu weryfikacji

Zrób zdjęcia gniazd - wtyczki ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wtyki też ok, poniżej zdj. Wymieniłem też tak z głupia bezpieczniki i dalej nic

 

IMG_20190312_164357.jpg

IMG_20190312_164336.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to teraz musisz sprawdzić na odpowiednich pinach w tych kostkach, czy masz napięcie po włączeniu postojówek (wg załączonej instrukcji PLATFUSI.PDF). Tak dla formalności - żarówki oczywiście wymieniłeś.

PLATFUSI.PDF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzone, na pokrętle przekręconym na włączone światła wygląda to następująco:

 

gniazdo wtyczki PPA (czarna) napięcie od lewej (1) do prawej (8):

1 - 0

2 - 0

3 - 12,00

4 - 12,00

5 - 0

6 - 0

7 - 12,00

8 - 12,00

 

gniazdo wtyczki PPH2 (brązowa) napięcie od góry (1) do dołu (11):

1 - 0

2 - 0

3 - 7,3

4 - 0

5 - 0

6 - 0

7 - 0

8 - 12,00

9 - 7,3

10 - 4,5

11 - 4,5

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kostkę czarną chyba podałeś odwrotnie. W kostce czarnej PPA numeracja jest od prawej strony (od strony brązowej kostki). Powinno być tak:

976469427_Beztytuu.thumb.png.a0e1b822b4f0fb005fdb2ebf15d2d2e0.png

Więc jak podałeś odwrotnie to jest dobrze. Ponieważ tam gdzie powinno jest napięcie. Czyli szukasz dalej. Przedzwonić przewody między kostkami UPC, a reflektorem. Później sprawdzić dokładnie gniazda w reflektorze (jest to wiązka od świateł przednich).

Brązowa jest od tylnych i tutaj chyba jak dobrze interpretuje twoje dane nie ma napięcia na pinie 6 i 7.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Tak, na brązowej nie ma napięcia, a na czarnej jest ok. Więc gdzie mam teraz szukać i skoro jest napięcie na czarnej to dlaczego postojówki z przodu nie świecą?

PS jak sprawdzić przewody, ewentualnie jakim narzędziem? Czy jest jakiś szybki sprytny sposób na sprawdzenie przewodu. Nie wiem może np lekkie rozcięcie przewodu przy kostce od świateł i sprawdzenie miernikiem czy jest napięcie itp? 

 

BTW dla pewności sprawdzę tę brązową jutro jeszcze raz

Edytowano przez Marcinmj23

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z przodu to po prostu sprawdź miernikiem czy na stykach w oprawce żarówki (po wyjęciu żarówki) jest 12V. Jak nie to musisz miernikiem sprawdzić przednią wiązkę. Zobacz jeszcze czy jak wyłączysz światła postojowe to napięcie znika na złączu PPA-czarnym (tak dla formalności). Jak  na brązowej nie będziesz miał napięcia to co s nie tak z modułem UPC.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok, dziwna sprawa, bo dwa dni temu żarówki były ok. Dzisiaj tak przy okazji kiedy sprawdzałem miernikiem napięcie w kostkach zauważyłem z tyłu, że żarówki są przepalone. Wymieniłem na nowe i wszystko z tyłu świeci... Z przodu jeszcze nie wymieniłem, bo nie chciało mi się gimnastykować o tej porze. Nie napisałem też, że we wkładach lamp tylnych wokół języczka od masy jest rudo tzn tak jakby stopiony plastik, przy czym z prawej strony na kostce swego czasu styk od masy przytopił mi się do kostki. Rok temu też stopiła mi się kostka prawej przedniej lampy. Macie jakieś rady co krok po kroku powinienem sprawdzić w całej instalacji? Wole zapobiegać niż gasić auto na autostradzie ;)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.03.2019 o 18:02, mireczek01 napisał:

Tak dla formalności - żarówki oczywiście wymieniłeś.

Czyli jednak żarówki - tak bywa.

2 minuty temu, Marcinmj23 napisał:

stopiła mi się kostka prawej przedniej lampy

Sprawdź czy nie masz założonych mocniejszych żarówek niż zalecane 55W. Jak masz jakieś Chińskie 100W to one właśnie topią kostki (i nie chodzi tu o żarówki 55W i np 30% plus). Mogłeś mieć też zanieczyszczone styki i przez to nadtopiły się kostki. Teraz jak masz już uszkodzone styki to musisz wymienić kostki, bo będzie się to powtarzać. Co do tylnej rdzy to wyczyść, zabezpiecz  i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że jak zaczęły się problemy to żarówki były ok, bo od razu wymieniłem mimo tego że wyglądały na dobre. No ale ok, to francuska technologia, samo się psuje i samo czasem naprawia :)  

PS. Jakie max żarówki mogą iść na mijania i postojówki do meganki 2? Chodzi mi o (W)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

H7 i H1 po 55W (o obniżonej emisji ultrafioletowej - ze względu na plastikowe szkła), a pozycyjne 5W5.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×