Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

marrcin00

Megane I phII Brak reakcji na pokrętło wentylatora nawiewu/klimatyzacji

Recommended Posts

Witam, 

Mój problem dotyczy panelu klimatyzacji a raczej pokrętła od mocy wentylatora (0-1-2-3-4). Po jego przekręceniu nie ma żadnej reakcji, klimatyzacja/nawiew przesala działać podczas jazdy samochodem jakieś dwa tygodnie temu i do tej pory nie działa na żadnym biegu. Dzień przed awarią podczas działania klimatyzacji na zimny powietrzu stopień 3-4 panel był bardzo mocno nagrzany.

Pokrętła od temperatury oraz ustawienia gdzie ma lecieć powietrze działają gdyż po otwarciu obojętnie którego wylotu i przekręceniu siły wentylatora na 1-2-3-4 czuć jak leci bardzo słabe powietrze (na wszystkich biegach czuć tak samo).

Czytałem wątki na forum i zastanawiam się nad rezystorem ale we wszystkich przypadkach jakie przeczytałem to mimo problemów klima/nawiew mimo wszystko działa na którymś biegu - u mnie od momentu wyłączenia nie działa na zadnym.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A sprawdzałeś czy przypadkiem nie spadła linka od pokrętła odpowiedzialnego za moc nawiewu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, marrcin00 napisał:

Dzień przed awarią podczas działania klimatyzacji na zimny powietrzu stopień 3-4 panel był bardzo mocno nagrzany.

Tu chyba jest przyczyna niedziałania wentylatora. Mogą być wypalone styki we wtyczce zasilającej panel lub w samym przełączniku zmieniającym biegi wentylatora.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
39 minut temu, Silverek napisał:

A sprawdzałeś czy przypadkiem nie spadła linka od pokrętła odpowiedzialnego za moc nawiewu?

 

Zapomniałem dodać iż nie działa też przycisk od AC od klimatyzacji tz. nie zapala się dioda po jego naciśnięciu.

 

Nie wiem jak to jest w megane, ale kiedyż z zerwaną linką miałem przypadek w innym aucie i było to wyczuwalne (pokrętło chodziło inaczej) tutaj nie ma żadnej różnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To pokrętło nie jest napędzane linką, kręcisz bezpośrednio przełącznikiem. Masz problem z zasilaniem panelu klimatyzacji, albo bezpiecznik albo wypalony styk we wtyczce. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, aniewa napisał:

To pokrętło nie jest napędzane linką, kręcisz bezpośrednio przełącznikiem. Masz problem z zasilaniem panelu klimatyzacji, albo bezpiecznik albo wypalony styk we wtyczce. 

 

Orientujesz się gdzie ten bezpiecznik się znajduje? Tz. w kabinie, obok silnika czy obok akumulatora?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bezpiecznik jest w kabinie, 20 A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, aniewa napisał:

Bezpiecznik jest w kabinie, 20 A.

 

Ten wymieniałem - nie pomogło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...