Delongi Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Panowie bo a już zgłupiałem. Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różniaca między skrzynią JB1 164 & JB1 119. wymieniłem silnik( 1,6 8V 90 KM na taki sam ) i nie pasuje skrzynia. Renault coupe. U mnie jest skrzynia JB1 119 natomiast przy silniku który kupiłem była JB1 164. Ktoś może mi powiedzieć o co chodzi. Jakiej skrzyni mam szukać. W serwisie byłem 2 razy i mi nie pomogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 wieczorem jak napiszesz mi PW to wyślę Ci rozpiskę tych skrzyń to policzysz sobie różnice na poszczególnych biegach i zobaczysz czy są jakieś różnice w mocowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc. Manual pomógł porównać dane techniczne prędkości na poszczególnych biegach ale nie było tam mowy o wymiarach ogólnych itp. Ale pomógł. A teraz rozwiązanie tematu. Różnica jest. Wczoraj rozesłałem ponad 100 emaili i otrzymałem naprawdę kupę ciekawych informacji. Oczywiście 3/4 odpowiedzi mówiło że jeżeli silnik jest 1,6 8V to nie ważne w jakim aucie jeździł i jaką ma moc - najważniejsze że skrzynia ma kod JB1 i musi pasować. Oczywiście po odpowiedzi że nie pasuje były kolejne ... "rozmawiałem z mechanikiem i wszystkie skrzynie... ","Najważniejszy jest początek... !!!" Ale i były takie które dały wyjaśnienie. Otóż to każda skrzynia ma kod dopasowania do silnika ( jest to w manualu, ale nie ma już oznaczeń rozkodowania silnika) W moim przypadku w aucie był silnik o mocy 75KM a kupiłem o mocy 90KM. Co się okazało starcza sprzęgła jest 5 mm większa a co za tym idzie korpus skrzyni też jest większy o 5 mm i nie pasują otwory. Prawdą jest natomiast to że każda skrzynia z tego samego typu ma te same uchwyty mocowania do ramy i niezależnie od mocy będzie pasowała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Delongi, czy Twoje auto było sprowadzane z Niemiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Tak.Dlaczego pytasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Bo to może byc tajemnica występowania różnic. 1,6 8v 75Km produkowany był na rynek niemiecki (nie wiem czy wyłącznie) w celu załapania sie posiadaczy na niższy próg podatkowy za auto. Normalnie ten silnik miał 90Km i jak widac na Twoim przykładzie trzeba wiedzieć jaka wersję się posiada i co się kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgada się. Tym bardziej że z numeru VIN wynika że to jest 90 KM natomiast po kodzie odczytanym z silnika jak byk 75. Nie znam historii tego auta. W każdym razie mam je już 2 lata i nie narzekam i zamierzam przejeździć nim kolejne 2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 w coupe ph1 także zdarzały się silniki 1.6 75km - ale to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzaaa Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Jeśli mam meganke 1,6 8v 1997 i z rozpiski wynika ze mam miec skrzynie JB1 to juz nieistotne jakie beda numerki dalej?? bo na aukcji allegro sa rozne... Auto jest polskie. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Numerki po JB1 są ważne i mówią o zastosowanych przełożeniach w skrzyni. Korpus skrzyni, mocowanie będzie OK, ale zakresy poszczególnych biegów mogą się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzaaa Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 nie wiem skad sie dowiedziec jaka powinnam miec bo aktualnie skrzynia ktora siedzi jest od 19stki (wlasnie padla)... mam mozliwosc kupienia JB1120 i nie wiem czy bedzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 po nr VIN, możesz tego dowiedzieć się w ASO - dadzą Ci info w jakiej kompletacji wyszedł samochód z fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzaaa Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 niestety w ASO powiedzieli ze nie maja "tak starych" danych.... a auto to 1997 rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Na skrzyni jest naklejka z pełnym numerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzaaa Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 ale nie mam orginalnej tylko do 19 ktora padla i od poczatku nie chodzila dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi