sidak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich Staralem sie poszukac odp na moje pytanie na forum, lecz niestety nie znalazlem Czy warto zainwestowac w tarcze EBC (link ponizej) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=486005150 Wiadomo ze wszystko zalezy od stylu jazdy, moja meg to 1.6 16v z 2003 z 115 konikami Postrach ulic to nie jest, lecz rozpedzic sie da ;-) Tarcze,klocki to wazne elementy ktore odpowiadaja ze bezpieczenstwo, stad pytanie czy warto inwestowac w EBC czy postawic na firme Lucas czy Brembo i nie przeplacac Drugie pytanie to jakie klocki wybrac do ww tarcz aby byly odpowiednie, wkoncu skoro tarcze dobre to i klocki musza byc oki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 jak weźmiesz EBC to weź klocki EBC green, choć tarcze brembo spisują się nienagannie w parze z klockami valeo a koszta są niewspółmiernie niższe 430zł komplet z klockami tarcze 280mm, sam używam, i miałem też zamiar kupować EBC ale cena mnie powaliła na kolana jakbyś nie liczył wyjdzie ci lekko 1000zł na przodek. przy zimmermanie klocki valeo wystarczą. i jak mniemam kolega wybrał zły rozmiar bo w MII przy silniku 1,6 16V były tarcze 280mm a nie takie jak na aukcji 259mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sidak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dzieki za odp. Faktycznie rozmiar jest zly, aukcja byla wybrana przykladowo, zapomnialem napisac :-| A uzywasz tarcz gladkich, wentylowanych, nacinanych, rowkowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 sidak, brembo model EASY nr 09.8137,24 tarcze gładkie z delikatnymi nacięciami i rowkami kontrolnymi. zdecydowanie wystarczą. ale jeśli potrzebujesz czegoś mocniejszego brembo ma model MAX, ale weź pod uwagę że sportowe tarcze hamują dobrze po rozgrzaniu (odwrotnie niż cywilne) więc przy nagłym hamowaniu np przy wyjeździe z domu mogą okazać się mało skuteczne w porównaniu z tarczami standardowymi. Dodam tylko jeszcze że nacinane tarcze dużo głośniej pracują od tarcz typu standard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sidak Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 jeszcze raz dzieki za podpowiedz. Zrobie jak radzisz Wybor pada na w/w bremo dzieki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja mam EBC tarcze zwykłe i klocki EBC GREEN STUFF. Naprawdę polecam ten zestaw. Oglądałem kiedyś zestawienie klocków i tarcz w gazecie, z której wynikało że na hamowanie najwięsze znaczenie mają klocki a nie tarcze. Nacinanie, rowki, dziurki to ładny bajer który wg mnie chyba nie jest wart swojej ceny, tym bardziej że łatwo jest zwichrować każdą tarcze wpadając z rozgrzanymi tarczami do głębokiej kałuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi