Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Modyfikacja firmowego TUNER UPDATE LIST

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może komuś przyda się informacja o tym, że istnieje stosunkowo łatwa możliwość poprawy jakości dźwięku w fabrycznym radyjku UPDADE LIST. Zastosowany tam we wzmacniaczu mocy układ scalony TDA7385 jest stosunkowo łatwo wymienialny na TDA7560. Zamiana nie wymaga jakichkolwiek zmian w układzie połączeń lub elementach towarzyszących. Oba układy mają taki sam układ aplikacyjny. Dzięki wymianie zyskujemy na wzroście mocy wyjściowej z 22W do 30W Przy (przy 4 Omah, 14,4V, 1kHz 10%). Wzrost mocy przekłada się wprost na jakość reprodukcji najniższych częstotliwości szczególnie przy głośnym słuchaniu. Poza tym można słuchać głośniej bez dużych zniekształceń. Poprawa nie jest powalająca (szczególnie przy firmowych głośnikach), ale od razu zauważalna. Biorąc pod uwagę koszt przeróbki ( 27 PLN scalak + trochę własnej pracy i kumpla, który profesjonalnie wymienił scalaki) w mojej opinii jak najbardziej zasadna. Dodatkowo można zmienić kondensatory na wejściu stopnia mocy ( każdego z czterech wzmacniaczy mocy ). Jeden szeregowy SMD ( dodałem równolegle drugi o pojemności 470n ) w celu poprawy reprodukcji najniższych częstotliwości. Druga modyfikacja polega na modyfikacji parametrów filtru RC który odpowiada za ograniczenie pasma wzmacniacza po stronie wysokich częstotliwości. Ta przeróbka jest jeszcze przede mną. Najtrudniejszą operacją w "upgreadzie" jest poprawne uformowanie końcówek w instalowanym TDA7560. Co prawda oba scalaki są w obudowie FLEXIWATT25, ale fabrycznie zainstalowany w radyjku TDA7385 ma inaczej wygięte nóżki ( jak to u francuzów).

Radyjko od momentu przeprowadzenie "upgreadu" gra już około miesiąca. Nie zauważyłem żadnych niepokojących efektów, więc mogę powiedzieć, że procedura jest bezpieczna dla radyjka i instalacji samochodowej :mrgreen:.

Pozdrawiam,