Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z tylnym zawieszeniem - narastrające

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie proszę MOD o nie usuwanie posta :mrgreen:

U mnie stuki pochodzą z tyłu zawieszenia i tylko z jednej strony. A teraz historia:

1. W zeszłym roku regenerowałem tylną belkę - tzw. silentblocki (tuleje metalowo-gumowe) - to było w marcu

2. kwiecień - wymiana amorków - gazowo-olejowe - niezbyt chyba dobrej firmy Kraft Automotive

Jakiś miesiąc temu zaczęło mi stukać coś z tylnego zawieszenia - tylko z prawej strony.

Pojechałem na wymianę oleju i mechanior (ten który wymieniał amory w kwietniu) stwierdził że są wywalone tuleje w tylnej belce i jest do regeneracji - amorów nie sprawdzał.

Pojechałem do gości którzy robili mi belkę i stwierdzili że belka jest OK a jest problem z amortyzatorami a mianowicie - wybita jest tuleja mocowania amortyzatora (górne mocowanie).

Jak odkręcił dolne mocowanie to cały amorek ruszał się przy poruszaniu nim w lewo-prawo. Mechanior stwierdził, że to powinno siedzieć sztywno i nie powinno być luzu - i pewnie ma rację. Powiedział tez żebym je sobie zmienił po zimie a te które mam reklamował.

Dziś zauważyłem że z dnia na dzień stukanie się nasila - nie pomaga już nawet radio :-? :cry:

Powiedzcie, doradźcie żebym nie wydawał kasy "na darmo":

1. czy mechanior nr 2 ma rację w tym co mówi jest prawda

2. jakie amory wstawić ? Kayaba, SACHS ?

3. czy wymieniać amory jak najszybciej i co może spowodować nie wymienienie ich ? Jakie szkody może spowodować ?

4. Czy mrozy mogły nasilić intensywność stuków ?

Z góry wielkie dzięki za POMOC :) :mrgreen: :) :)

• 2 miesiące temu...

jeśli jest to samo co było u mnie to wystarczy amortyzator wymienić ja tez mialem takie jakieś dziwne pukanie i to po tej samej stronie . ja zeby nie wywalać pieniedzy zamieniłem amortyzatory i stukanie przeszło na lewo wtedy juz wiedzialem ze to amortyzator <piwko>