ozzy22 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam serdecznie! Mam upatrzoną meganke, wszystko w nie jest w porządku, tylko ma mały mankament - nie ma drugiej karty ;/ Dla mnie to nie stanowi problemu w użytkowaniu codziennym, ale mam pytanie do Was - czy z brakiem zapasowej karty wiążą się jakieś inne problemy (po za tym że nie ma zapasowej) a może lepiej zrezygnować z zakupu auta? Bardzo proszę o wypowiedzi bardziej doświadczony ode mnie, z góry serdeczne DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolex Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Problemy ....hm ja miałem 2, nie sprawdziłem i okazała się uszkodzona. Koszt drugiej to 750 PLN. tyle mnie to gapiostwo kosztowało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 tylko ma mały mankament - nie ma drugiej karty jak Ci podpieprzą samochód, to nie dostaniesz żadnego odszkodowania. Może tylko jakiś element samochodu ktoś sobie przywłaszczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrwilas Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Nieprawda ,że nie dostanie odszkodowania jak mu ukradną autko. Ja też mam tylko jedną kartę i podczas ubezpieczania zostało to zgłoszone jako komplet kluczy (1 karta) i też w razie takiej kradzieży ( modlę się żeby to nie nastąpiło) nie będzie problemu z wypłatą odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 ... nie będzie problemu z wypłatą odszkodowania tak powiedział agent ubezpieczeniowy zawierając umowę, od której dostanie prowizję a w każdych ogólnych Warunkach Ubezpieczenie jest: Posiadacz skradzionego auta, który nie przedłoży kompletu oryginalnych kluczyków, może nie otrzymać odszkodowania. Należy pamiętać, że każdą zgubę kluczyków, a potem ich dorabianie, należy zgłosić w towarzystwie, w którym wykupione zostało autocasco. mimo zawartej umowy AC, odmawiają w całości lub części wypłaty odszkodowania z tego tytułu. Jednym z najczęściej wskazywanych powodów odmowy jest brak należytej staranności w zabezpieczeniu przez posiadacza pojazdu kompletu kluczyków, dokumentów oraz zainstalowania i włączenia urządzeń służących do sterowania zabezpieczeniami przeciwkradzieżowymi. Praktycznie we wszystkich dostępnych na rynku ogólnych warunkach umowy (OWU) obejmujących skutki kradzieży pojazdu zamieszczone są zapisy o treści, np. zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje szkód: „w przypadku nienależytego zabezpieczenia dokumentów pojazdu”, „niedokonania zabezpieczenia z należytą starannością kluczyków, sterowników służących do otwarcia lub uruchomienia pojazdu lub uruchomienia urządzeń zabezpieczających przed kradzieżą” a my se możemy pogadać, że "ten Pan mi powiedział". Bo w każdym Saloni Sprzedaży Ubezpieczyciel dowie się, że komplet to dwie karty Cieszysz się, że samochód ubezpieczyłeś na większą sumę niż wart? Agent też się cieszy. Dostanie większą prowizję, a klient i tak ubezpieczenie od realnej wartości pojazdu. Bo na pewno nie od sumy ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 scar ma rację niestety Przeczytaj treść umowy, jakie ty masz prawa i obowiązki a jakie ubezpieczyciel. W przypadku kluczyków jest dokładnie tak. Nawet jak zniszczą ci się kluczyki/karty to wyrobienie nowej powinieneś zgłosić do ubezpieczyciela. Po kradzieży auta zdajesz wszelkie dokumenty związane z autem wraz z kompletem kluczyków. Jeśli któryś będzie dorobiony (w sensie nowy). Brak czegokolwiek powoduje że ubezpieczyciel raczej na pewno nie wypłaci odszkodowania Lepiej więc nie zapominać kluczyków w aucie ani dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Osobiście auta z jedna kartą bym nie kupił. 1. Autko może sobie zniknąć ot tak sobie 2. Brakująca karta mogła ulec uszkodzeniu podczas kolizji 3. Kłopoty z ubezpieczycielem. Ps. A co powiecie na taki pomysł. Załóżmy, że już mamy auto z jedną kartą i zostało ono ukradzione. Zanim zgłaszamy kradzież ubezpieczycielowi i policji, kupujemy jakąś kartę ( identycznego wyglądu). Nie zaszkodzi też nieco potraktować takową prądem coby już nic z niej się odczytać nie dało. I co w takiej sytuacji zrobi ubezpieczyciel? Karty są, a że jedna nie działa to juz nie moja wina Ciekawe, czy karty wogóle byłyby jakoś w serwisie sprawdzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 I co w takiej sytuacji zrobi ubezpieczyciel? Karty są, a że jedna nie działa to juz nie moja wina Ciekawe, czy karty wogóle byłyby jakoś w serwisie sprawdzane? Nie wypłaci. Twoja wina, że nie zgłosiłeś "utraty"= zniszczenia sterownika. Ubezpieczyciel jużby się postarał żeby były sprawdzone i to dogłębnie-> to mniej kosztuje niż wypłata odszkodowania. Likwidator szkód działa raczej z pobudek finansowych. Co nam nie wypłacą, on dostanie proporcjonalnie więcej. Taki system zarobków motywacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Nie wypłaci. Twoja wina, że nie zgłosiłeś "utraty"= zniszczenia sterownika.Trochę to naciągane, ale niech będzie. Kartę można niskim kosztem zaprogramować i oddac dwie działające. Lepiej tą operację wykonać jednak zanim ubezpieczy sie auto i dla spokoju ducha powiedzieć o tym zawiarając umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Nieprawda ,że nie dostanie odszkodowania jak mu ukradną autko. Ja też mam tylko jedną kartę i podczas ubezpieczania zostało to zgłoszone jako komplet kluczy (1 karta) i też w razie takiej kradzieży ( modlę się żeby to nie nastąpiło) nie będzie problemu z wypłatą odszkodowania Jak już koledzy pisali niestety nie dostaniesz odszkodowania. Szczerze przyznałeś się do tego że jest ryzyko że ktoś inny może posiadać drugą kartę - argument do niewypłacenia odszkodowania. Osobiście auta z jedna kartą bym nie kupił.1. Autko może sobie zniknąć ot tak sobie Oczywiście. Tym bardziej że sporządzasz umowę kupna-sprzedaży na której widnieje Twój adres czyli i miejsce parkowania samochodu. Czysta robota dla złodzieja. Ps. A co powiecie na taki pomysł. Załóżmy, że już mamy auto z jedną kartą i zostało ono ukradzione. Zanim zgłaszamy kradzież ubezpieczycielowi i policji, kupujemy jakąś kartę ( identycznego wyglądu). A przy zawieraniu polisy AC podałeś że masz jedną... sam pakujesz się na minę a to już śmierdzi wyłudzaniem odszkodowania. Nie zaszkodzi też nieco potraktować takową prądem coby już nic z niej się odczytać nie dało. I co w takiej sytuacji zrobi ubezpieczyciel? Karty są, a że jedna nie działa to juz nie moja wina Ciekawe, czy karty wogóle byłyby jakoś w serwisie sprawdzane? Nie słyszałem żeby sprawdzali ale w serwisie jest czytnik kart - automatycznie pojawia się vin, przebieg, ilość paliwa, dane właściciela (jeśli wcześniej zostały wprowadzone do karty przez serwis). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozzy22 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Podsumowując - auto z jedną kartą to gra nie warta świeczki Serdeczne dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Ale zamielili Ci w głowie z tą kartą... Po prostu idziesz do ASO zamawiasz sobie nową kartę. W ASO przeprogramują tak, że aktywne będą tylko Twoje dwie i wszystko. Ubezpieczyciel gó...o będzie wiedział jakie masz karty (masz mieć dwie!). Jedyny mankament to cena ale potargujesz i masz piękną Megankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozzy22 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Na sczęście udało mi się kupić jeszcze ciekawszy egzemplarz, z dwoma kartami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 No i świetnie! Pochwal się nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozzy22 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Musze znaleźć chwile czasu i umyć autko, porobić fotki czystej furki bo nie będę takiego brudasa na forum wklejał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi