look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Witam wszystkich, na poczatku pozdrawiam ze slonecznego Krakowa, na forum jestem pierwszy raz, mam zamiar od dzisiaj zagladac tu czesto Stoje wlasnie przed wyborem nowego samochodu (bede kupowal w salonie). Mam ogromna ochote na Megane Grandtour Expression 1.6 16V (+ ESP, xe, handsfree i takie tam). Brat mojej TZ stanowczo i kategorycznie odradza mi zakup Renault - twierdzi, ze elektronika w samochodach tej marki jest strasznie awaryjna (sam jezdzi wypasiona Laguna, flota w jego firmie to Megane). Mam w zwiazku z tym prosbe do Was o podzielenie sie swoimi opiniami i spostrzezeniami (pod katem awaryjnosci) z uzytkowania Megane. No i odpowiedz na dreczace mnie pytanie, czy to rzeczywiscie jest tak, ze te samochody sie psuja, czy po prostu wspomniany wyzej BTZ mial pecha i kupujac do swojej firmy samochody trafil na jakas felerna partie. Dodam, ze w tej chwili jezdze 4 letnim Clio (rowniez kupionym w salonie) i jak do tej samochodzik spisuje sie wysmienicie - zadnych awarii, zero wizyt w warsztacie. pozdrawiam i z gory dziekuje za wskazowki, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 witaj look, pozdro od broniusa z krc coraz więcej osób przesiada się z clio do meganek :D dużo osób ma problemy z hands free i z kołem rozrządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 A ja powiem tak - zalezy na jaki egzemplarz się trafi. Mi również oddradzano zakupu Megane ze wzeględu na skomplikowaną elektronikę. I póki co - odpukać - wszystko działa bez zarzutów A wracając do Twojej Megane - w Expression ksenony i ESP rozumiem, że dopłacasz?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 dużo osób ma problemy z hands free i z kołem rozrządu Z handsfree zawsze mogę zrezygnowac. Z kola rozrzadu bedzie juz trudniej ;-) pozdr, look^ [ Dodano: 2007-04-13, 11:00 ] A ja powiem tak - zalezy na jaki egzemplarz się trafi. Mi również oddradzano zakupu Megane ze wzeględu na skomplikowaną elektronikę. I póki co - odpukać - wszystko działa bez zarzutów A jak dlugo ja juz masz i ile masz przejechane km? A wracając do Twojej Megane - w Expression ksenony i ESP rozumiem, że dopłacasz?:> Tak, doplacam, w sumie samochod bedzie mnie kosztowal 81kpln ;-) pozdr, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 W czerwcu będzie rok od kiedy nią śmigam! A przejechane mam ponad 20 tys km A nie lepiej kupić bogatszą wersję rezygnując z ksenonów i esp? Takie jest bynajmniej moje zdanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 A nie lepiej kupić bogatszą wersję rezygnując z ksenonów i esp? Ksenony w ogole nie podlegaja dyskusji:-) Przejechalem sie raz w nocy samochodem z ksenonami i od tamtej pory zdanie mam takie, ze samochod moze nie miec kierownicy, ale musi miec swiatla ksenonowe;-) Co do ESP nie upieram sie az tak bardzo, ale tez raczej nie chcialbym rezygnowac. A co twoim zdaniem z wyposazenia wyzszych wersj mogloby byc przydatne? Na co zamienilbys xe i esp? pozdr, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ja to z kolei zakupiłem Dynamique ponieważ ma bardziej kubełkowe fotele - lepiej trzymają na zakrętach wg mnie, alufelgi, climatronic i radio z MP3. Głownie zależało mi na tym aby klima była automatyczna, radio z MP3 i aby były alufelgi Co do ksenonów i ESP to nie patrzyłem na takie opcje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ja to z kolei zakupiłem Dynamique ponieważ ma bardziej kubełkowe fotele - lepiej trzymają na zakrętach wg mnie, alufelgi, climatronic i radio z MP3. Głownie zależało mi na tym aby klima była automatyczna, radio z MP3 i aby były alufelgi Aaa, no to ja oprocz xe bede bral na pewno climatronik dwustrefowy (jest w ogole?), radio z MP3, alu 17", pakiet Klimat (czujnik deszczu, reflektory przeciwmgielne), pakiet Bezpieczenstwo (czyli ESP + poduszki z tylu), czujnik cofania. Dkatego tyle kasy wyszlo;-) Nie chce tapicerki skorzanej (nie podoba misie) ale za to chcialbym skorzana kierownice. pozdr, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Climatronic jest jedynie jednostrefowy! A co do awaryjności to tak jak już wcześniej powiedziałem - wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Climatronic jest jedynie jednostrefowy! W zadnej opcji nie ma dwustrefowego? pzdr, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERTAL Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Jak sam widzisz to dużo będzie cię kosztowało to szczęście - trafić, nie trafić na egzemplarz nie felerny. A prawdopodobieństwo małe przy tak wielu opiniach negatywnych, a tutaj jest forum miłośników reni tak więc nie licz za bardzo na to że cię ktoś zniechęcać będzie - może jedynie ja.....? Męczę się z awariami swojej od zakupu czyli 2 miesięcy i pozostaje mi tylko wiara, że kiedyś to opanuję do stanu używalności. Za taki post pewnie teraz mi nie wyślą naklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 dwustrefowosc to i tak sr@nie w banie ile razy bedziesz robil z jednej strony 19'C a z drugiej 22'C ????? raz, dwa... moze trzy na sprobowanie, potem olejesz ;P pad elektroniki? nic z tego nawet zwarcie nic mu nie szkodzi :D (przetestowane tydzien temu... w koncu to opisze na forum i wrzuce foty :D) mam climatronik, handsfree, el. szyby, el, lustra (razem z ich skladaniem) i jak na razie NIC sie zlego nie dzieje. dodam ze auto ma 1.5roku i 2tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look^ Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 tutaj jest forum miłośników reni tak więc nie licz za bardzo na to że cię ktoś zniechęcać będzie Dlatego napisalem na tym forum a nie innym;-) W koncu sami uzytkownicy Megane, wiec informacje z pierwszej reki. Nie chce zeby mnie ktos zniechecal czy zachecal, chce decyzje podjac sam. Ale potrzebuje danych Czyli informacji o tym, czy cos sie psuje, jak czesto itd. Męczę się z awariami swojej od zakupu czyli 2 miesięcy i pozostaje mi tylko wiara, że kiedyś to opanuję do stanu używalności. Napisz cos wiecej, chetnie sie dowiem. dwustrefowosc to i tak sr@nie w banie :D ile razy bedziesz robil z jednej strony 19'C a z drugiej 22'C ????? raz, dwa... moze trzy na sprobowanie, potem olejesz ;P No w moim przypadku dwustrefowosc jest bardzo pozadana. Mam bardzo wrazliwa TZ, jej jest zimno nawet w samochodzie ktory stal caly dzien na sloncu :D Mam reczna klime w Clio i w tej chwili jest tak, ze ja jezdze w t-shircie ona w bluzie z dlugim rekawem, ma pozamykane nawiewy po swojej stronie i mimo tego twierdzi ze jej zimno:-D pozdr, look^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERTAL Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Wystarczy wejść w dział mechanika - silnik masz tam ponad 200 tematów prawie wszystkie o tym co się psuje, a czy tobie? tego nikt nie wie - oby nie. Jedno jest pewne magi to nie jest samochód przodujący w bezawaryjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 ja osobiście mam Scenica I, zabawek typu handsfree czy czujniki deszczu w nim nie ma (może i dzięki Bogu). Kupowałem francuza z duszą na ramieniu i po bez mała roku jestem bardzo zadowolony. Fakt że auto miodne, egzemplarz zakupiony od pedancika z oryginalnym przebiegiem 82 000km. Jestem zadowolony. Z drugiej strony kolega ma od roku Scenica DCI ,nowokupiony, i wbrew opiniom zadnych problemow z ww psujacymi sie ulatwiaczami zycia. Z trzeciej strony to juz nie te czasy kiedy francuskie auta gnily, ceny czesci byly zabojcze a elektronika zachowywala sie jakby byla w fazie testowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi