waflos Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam Wszystkich! Od niedawna jestem posiadaczem Meganki kombii 1,4 16V z sekwencyjnym LPG. Poprzednio miałem dieselka (Golfa IV) ale niestety był za ladny i go ukradli. Mam pytanie o waszą technikę jazdy (tą najekonomiczniejszą). Dieselkiem jeżdziłem tak że przy dojeżdżaniu np. do czerwonego światła puszczało sie nogę z gazu i hamowało silnikiem - wówczas nie było podawane paliwko. Jak to wygląda w benzynce - LPG? Jeszcze jedno - rano rozgrzewacie auto na biegu jałowym czy po mału ruszacie? Dziękuję za wszystkie opinie. pozdr.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 ekonomicznie na LPG dokładnie jak na benzynie tzn nie przekraczać 2,5tyś obr podczas rozpędzania i nie wciskać więcej gazu niż 2/3. Co do nagrzewania auta to wsiadaj i ruszaj, to nie maluch żeby ruszyć musiał być ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Na gazie jeżdzi sie identycznie jak na benzynie. Teraz nie rozgrzewa sie aut na postoju. Nawet nie nalezy tak robić. Wsiadasz...odpalasz i ruszasz. Wazne, zeby nie ostro, a delikatnie...dopóki sie nie rozgrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 ekonomicznie na LPG dokładnie jak na benzynie tzn nie przekraczać 2,5tyś obr podczas rozpędzania i nie wciskać więcej gazu niż 2/3. Co do nagrzewania auta to wsiadaj i ruszaj, to nie maluch żeby ruszyć musiał być ciepły No tu bym z Kolegą nieco polemizował Już kiedyś poruszano ten temat http://megane.ruzam.pl/viewtopic.php?t=363 Ja teraz zmieniam biegi przy 4000 i wcale nie mam wyższego spalania a auto jedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 16v to nawet nie lubia za niskich obrotow i paradoksalnie przy dziadkowej jezdzie do 2500 potrafia spalic wiecej niz jak je sie troche pocisnie, a najwiecej ponizej 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Moja 16V na niskich faktycznie potrafi więcej popić paliwka. Drążkiem zmiany biegów macham przy 3,5- 4,5 rpm/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaha Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Ja też mam 1.4 16V i pozornie na niskich obrotach do 2 tys przy jeździe na wysokim biegu i ruszaniu pali więcej niż przy bardziej dynamicznej jeździe. Ten silni nie lubi być "zamulony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Dokladnie tak jest, to jest chyba wada (jak dla kogo, bo dla mnie akurat ogromna zaleta, bo lubie dynamicznie jezdzic) wszystkich silnikow 16v. One poprostu kochaja wysokie obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 A jak to jest z 8V? )) Chodzi mi o to spalanie, ja zmieniam przy 2,5 tys. obr/min biegi i malutko pali (srednio 6,5) - styl emerycki of coz :D))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 No i w 8V tak chyba będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 No tu bym z Kolegą nieco polemizował Ja teraz zmieniam biegi przy 4000 i wcale nie mam wyższego spalania a auto jedzie napisałem tylko co w madrych ksiegach prawią, bo sam nie naleze do wkładajacych cegłe pod pedał gazu. chyba ze nie chce mi sie fajerą krecic albo żona ma sprzeciw :D . 16V zdecydowanie lubi powyzej 3500obr :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waflos Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 16v to nawet nie lubia za niskich obrotow i paradoksalnie przy dziadkowej jezdzie do 2500 potrafia spalic wiecej niz jak je sie troche pocisnie, a najwiecej ponizej 2000 No własnie: mój wujo mówił że wyczaił swój silnik w fiacie marea 1,2LPG i jak go ostro cisnie na obrotach to pali mniej. Muszę spróbowac no i Wam napiszę (jak wyjeżdżę zbiornik). No i bedę sie musiał przyzwyczaić po dieselku - gdzie ten lubił niskie obroty. Dzieki za wszystkie opinie. pozdr. PS> A jak z dojeżdżaniem do czerwonych świateł? - puścić pedał gazu (odcina wtedy dopływ paliwa czy nie?) czy wrzucić luz? [ Dodano: 2007-05-12, 18:35 ] Jak tam Wasze opinie odnośnie spalania?? Wyjeżdizłem ostatnio kilka zbiorników no i doszedłem do wniosku że najekonomiczniej jest zmieniać biegi w zakresie 3000 - 4000 obr. Przy jeżdzie powyżej 4000obr. auto zdecydowanie więcej pali - no i żal mi silnika jak tak wyje.... Moje spalanie przy silniku 1,4 16V sekwencja LPG to: ok 8,5l trasa ok 9,5l miasto Robiłem jeszcze pomiary odnosnie zużycia etyliny ( o tym na ogół nikt nie mówi) do uruchamiania auta i wyszło mi dokładnie 0,37l / 100km czyli można przyjąć 0,4-0,5l etyliny/100km. Pomiar robiłem na dystansie ok 2500km. Mam pytanie do Was odnośnie jazdy w warunkach miejskich - czy lepiej dojeżdżać do czerwonych swiateł puszczając gaz (hamując silnikiem) czy lepiej na "luzie". Poprzednio jeżdziłem dieslem no i lepiej bylo hamować silnikiem bo wtedy podobno pompa nie podaje paliwa - tym samym nie spala go w cylindrze. dzięki za wszystkie opinie i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Jeśli masz instalacje LPG sekwencyjną to dojeżdżaj hamując silnikiem. Jeśli nie to wyrzucaj na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Jeżeli masz instalację podciśnieniową IIgen. i masz włączoną funkcję Cut Off, to też hamuj silnikiem. Wtedy silnik krokowy ogranicza zasysanie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 A jak rozpoznać że ma się taką instalacje? Gazownik będzie wiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi