Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Trasa wakacyjna: Krosno - Lignano (Włochy)

CareK

Rekomendowane odpowiedzi

Idąc za kolegą pawelp2008, proszę o rady.

Planuję w sierpniu (końcem dokładnie) trasę Krosno - Lignano (Włochy). Trasę planuję Krosno -> Barwinek -> Słowacja -> Austria -> Włochy.

Trasa będzie liczyć około 1200 km, czyli jakieś 12h jazdy (z przestojem na odespanie, bo planujemy wyjazd o 20:00).

Proszę o wszelkie porady odnośnie apteczek, wyposażenia, itp.

Jeżeli chodzi o ceny autostrad (mam 836 km wg Automapy jazdy autostradami) to korzystam z http://abc.onet.pl/2029,kontent.html , ale nie wiem jakie to ma odniesienie do teraźniejszości.

Prosiłbym o wszelkie pomocne posty ;-)

CareK, żeby zaliczyć tą trasę z odespaniem, musiałbyś jechać gdzieś ze stałą prędkością 140 km/h. A więc licz sobie śmiało jakieś 20h na ten dojazd bo nie nadrobisz nawet na autostradach.

CareK czy przypadkiem nie rozmawialiśmy o tym na zlocie? <ok>

stronka którą podałeś mniej więcej wskazuje dobre ceny <ok> pamietaj tylko, że na Słowacji mamy już euro ^^

poza tym wszystko zależy na ile czasu jedziesz, bo u naszych sąsiadów winietki są na 7 dni i na miesiąc, a w Austrii chyba są jeszcze na dwa tygodnie, ale nie wiem czy się nie mylę... najlepiej zagadaj z Waldkiem ^^

natomiast najdorżej jest w samych Włoszech ^^

Ja w grudniu 2008 zrobiłem trasę Warszawa-Paryż (1700km) w 16h jadąc we dwóch, wraz z ojcem.

Grzaliśmy ile się dało - w Niemczech praktycznie cały czas 200km/h, we Francji ze 160km/h. Wysiłek był straszny. Następnego dnia powrót do Polski <ok> Także te 12 h to jest realne, ale nie Meganką 1.4 ;-) i nie na jednego kierowcę

Te 12h to chyba przesadziłem, AutoMapa wyliczyła 12,5h ale to jest bez przerw, z przerwami będzie na pewno dłużej. Winietki będę próbował kupować jak najkrótsze, z tego względu, że jedziemy na 2 tygodnie (wyjazd 23.08 około 20:00, powrót 06.09) i z tego co przeliczał bardziej opłaca się kupić 2 winietki krótsze (np. na tydzień) jak jedną dłuższą na miesiąc. To się tyczy Słowacji i Austrii, natomiast we Włoszech będziemy jechać tylko jednym, dość tanim (około 5 euro chyba) odcinkiem autostrady. Co do prędkości, raczej nie będę przekraczał prędkości obowiązujących w każdym z Państw (130 km/h na autostradzie), z tego względu, że nie uśmiecha mi się zapłacić dość sporych mandatów, które nie są kredytowane i trzeba je płacić z góry.

Na słowacji polecam nie przekraczać predkości i jeździć zgodnie z przepisami i posiadać apteczke z certyfikatem europejskim (ja za swoją dałem 70zł) bo słowacka policja nie lubi Polaków i dają "pokutu" bodajże za brak odpowiedniej apteczki jest kilkaset euro

W okresie wakacyjnym Polaków na Słowacji jest więcej niż samych Słowaków. W dużej części z nas "żyją" i choć muszę przyznać iż policji tam pełno, to bardzo rzadko zatrzymują obcokrajowców w tym także Polaków do kontroli.

Rbit, niestety, widać ja miałem mniej szczęścia 2 wyjazdy w ciągu 3 m-cy i dwie kontrole. Może to przypadek ale z tego co słyszę od znajomych to na Słowacji raczej norma.

W okresie wakacyjnym Polaków na Słowacji jest więcej niż samych Słowaków. W dużej części z nas "żyją"
to już raczej historia od 1 stycznia.

Nieprawda, zimą Słowacja jest rajem dla narciarzy. Wprowadzili nawet specjalne zniżki na wyciągi tylko dla Polaków. W zeszłym roku spędziłem tam 2-tyg. w Starym Smokowcu, potem Poprad i przejście w Piwnicznej zahaczając o Pieniny do Zakopanego. Trasa drogami lokalnymi, pusto, szeroko, pięknie. A w lipcu wybieram się tam na termale do Tatralandi. Miasta omijam bo to jeszcze PRL i nic tam nie ma, architektura też mi się nie podoba. A żeby była równowaga to powiem, że Polska Policja też Słowakom nie odpuszcza.

Rbit, w zeszłym roku to był raj-fakt. Ale teraz to już strefa euro, a to już niestety nie raj. Z tego co wiem to sporo Słowaków bywa u nas. Nawet w naszych sklepach w Krakowie, N.Sączu widać wielu klientów ze Słowacji.

Pozdro P.

Sorry za OT

Panowie, mam apteczkę, kupowałem ją rok temu jak na Węgry przez Słowację jechałem. Miałem wszystko to co trzeba było mieć + ustnik musiałem osobno dokupić. Chyba, że się przepisy pozmieniały.

Co do Słowaków, to u mnie co sobotę pod Lidlami oba jest ich oblężenie.

CareK, euro apteczka, asisstance dla autka + ubezpieczenie zdrowotne dla was. Ja już wiem co i jak ;-) . Pamiętaj o winietkach. Moi znajomi w weekend w Czechach zapłacili 5000 koron bo zanim kupili (szukali jakiejś stacji benzynowej)policja ich skontrolowała.