CareK Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Idąc za kolegą pawelp2008, proszę o rady. Planuję w sierpniu (końcem dokładnie) trasę Krosno - Lignano (Włochy). Trasę planuję Krosno -> Barwinek -> Słowacja -> Austria -> Włochy. Trasa będzie liczyć około 1200 km, czyli jakieś 12h jazdy (z przestojem na odespanie, bo planujemy wyjazd o 20:00). Proszę o wszelkie porady odnośnie apteczek, wyposażenia, itp. Jeżeli chodzi o ceny autostrad (mam 836 km wg Automapy jazdy autostradami) to korzystam z http://abc.onet.pl/2029,kontent.html , ale nie wiem jakie to ma odniesienie do teraźniejszości. Prosiłbym o wszelkie pomocne posty ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 CareK, żeby zaliczyć tą trasę z odespaniem, musiałbyś jechać gdzieś ze stałą prędkością 140 km/h. A więc licz sobie śmiało jakieś 20h na ten dojazd bo nie nadrobisz nawet na autostradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barto Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 CareK czy przypadkiem nie rozmawialiśmy o tym na zlocie? stronka którą podałeś mniej więcej wskazuje dobre ceny pamietaj tylko, że na Słowacji mamy już euro poza tym wszystko zależy na ile czasu jedziesz, bo u naszych sąsiadów winietki są na 7 dni i na miesiąc, a w Austrii chyba są jeszcze na dwa tygodnie, ale nie wiem czy się nie mylę... najlepiej zagadaj z Waldkiem natomiast najdorżej jest w samych Włoszech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Najkrótsza jest 3-dniowa winietka na Słowacji. Kupisz ją na każdej stacji benzynowej za 5 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja w grudniu 2008 zrobiłem trasę Warszawa-Paryż (1700km) w 16h jadąc we dwóch, wraz z ojcem. Grzaliśmy ile się dało - w Niemczech praktycznie cały czas 200km/h, we Francji ze 160km/h. Wysiłek był straszny. Następnego dnia powrót do Polski Także te 12 h to jest realne, ale nie Meganką 1.4 ;-) i nie na jednego kierowcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Te 12h to chyba przesadziłem, AutoMapa wyliczyła 12,5h ale to jest bez przerw, z przerwami będzie na pewno dłużej. Winietki będę próbował kupować jak najkrótsze, z tego względu, że jedziemy na 2 tygodnie (wyjazd 23.08 około 20:00, powrót 06.09) i z tego co przeliczał bardziej opłaca się kupić 2 winietki krótsze (np. na tydzień) jak jedną dłuższą na miesiąc. To się tyczy Słowacji i Austrii, natomiast we Włoszech będziemy jechać tylko jednym, dość tanim (około 5 euro chyba) odcinkiem autostrady. Co do prędkości, raczej nie będę przekraczał prędkości obowiązujących w każdym z Państw (130 km/h na autostradzie), z tego względu, że nie uśmiecha mi się zapłacić dość sporych mandatów, które nie są kredytowane i trzeba je płacić z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja w grudniu 2008 zrobiłem trasę Warszawa-Paryż (1700km) w 16h A to nie był czasem Paryż-Dakar ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuda__2 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Na słowacji polecam nie przekraczać predkości i jeździć zgodnie z przepisami i posiadać apteczke z certyfikatem europejskim (ja za swoją dałem 70zł) bo słowacka policja nie lubi Polaków i dają "pokutu" bodajże za brak odpowiedniej apteczki jest kilkaset euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 W okresie wakacyjnym Polaków na Słowacji jest więcej niż samych Słowaków. W dużej części z nas "żyją" i choć muszę przyznać iż policji tam pełno, to bardzo rzadko zatrzymują obcokrajowców w tym także Polaków do kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Rbit, niestety, widać ja miałem mniej szczęścia 2 wyjazdy w ciągu 3 m-cy i dwie kontrole. Może to przypadek ale z tego co słyszę od znajomych to na Słowacji raczej norma. W okresie wakacyjnym Polaków na Słowacji jest więcej niż samych Słowaków. W dużej części z nas "żyją" to już raczej historia od 1 stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nieprawda, zimą Słowacja jest rajem dla narciarzy. Wprowadzili nawet specjalne zniżki na wyciągi tylko dla Polaków. W zeszłym roku spędziłem tam 2-tyg. w Starym Smokowcu, potem Poprad i przejście w Piwnicznej zahaczając o Pieniny do Zakopanego. Trasa drogami lokalnymi, pusto, szeroko, pięknie. A w lipcu wybieram się tam na termale do Tatralandi. Miasta omijam bo to jeszcze PRL i nic tam nie ma, architektura też mi się nie podoba. A żeby była równowaga to powiem, że Polska Policja też Słowakom nie odpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Rbit, w zeszłym roku to był raj-fakt. Ale teraz to już strefa euro, a to już niestety nie raj. Z tego co wiem to sporo Słowaków bywa u nas. Nawet w naszych sklepach w Krakowie, N.Sączu widać wielu klientów ze Słowacji. Pozdro P. Sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Panowie, mam apteczkę, kupowałem ją rok temu jak na Węgry przez Słowację jechałem. Miałem wszystko to co trzeba było mieć + ustnik musiałem osobno dokupić. Chyba, że się przepisy pozmieniały. Co do Słowaków, to u mnie co sobotę pod Lidlami oba jest ich oblężenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 CareK, euro apteczka, asisstance dla autka + ubezpieczenie zdrowotne dla was. Ja już wiem co i jak ;-) . Pamiętaj o winietkach. Moi znajomi w weekend w Czechach zapłacili 5000 koron bo zanim kupili (szukali jakiejś stacji benzynowej)policja ich skontrolowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Pytanie gdzie można kupić winietki, bo w Polsce to chyba nigdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi