Pawel_K Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam Jestem nowy na tym forum. Mam wielką prośbę. Mogę kupić okazjonalnie renault megane 5 drzwiową 1997r 1.6 8V za cenę 5 tys Właściciel ma go 4 lata. Wyposażenie: alarm, centralny zamek, immobiliser, wspomaganie, halogeny. Wymienione były amortyzatory, klocki hamulcowe, uszczelki w silniku bo ciekł. Do zrobienia sa: - lekkie zaprawki bo nadkola powoli rdzewieją - jest wyciek z przekładni kierowniczej. - Nie stykają kostki od jednego reflektora. Po poruszeniu światło świeci a normalnie czasem gaśnie. Sprzedawcę mniej więcej znam więc nie jest to handlarz. Teraz uwagi które zauważyłem. Przednia i tylna szyba mają inne numery. Boczne się zgadzają oprócz jednej trójkątnej szybki w tylnych drzwiach która również ma inny numer. Pod maską coś huczy w okolicy pompy wspomagania. (Możliwe, że olej sie juz wylał przez ten wyciek) Reflektory się różnią od siebie. Śruby pod maską nie wyglądają na ruszane. Lekka rdza od środka we wnęce silnika. Lakier na masce wypłowiały. Auto nie było garażowane. Możliwe, że to od słońca ?? Osobiście uważam, że auto mogło mieć stłuczkę ale nie wiem co myśleć o tych szybach. Tylna klapa leży z prawej strony nieco niżej, niż z lewej. Odległości po obu stronach klapy są podobne. Przednie drzwi po obu stronach ocierają o błotnik przy otwieraniu. Co prawda są trochę opadnięte ale nie wiem czy to mogło spowodować ocieranie się blach o siebie. Patrząc od przodu na samochód dół drzwi przednich po obu stronach odstaje nieco od linii auta. Jeszcze nie byłem na kanale z nim ale jutro pojadę. Co myślicie o tym aucie ?? Byłoby to moje pierwsze auto. Wydaje mi się że za tą cenę warto go kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 chyba nie warto. To co wsadzisz w naprawy może stać się kwotą równą bądź wyższą jak samochód w lepszym stanie a droższy. Popatrz po ofertach w necie, jest tego dużo i czasem można coś trafić. Mimo że znasz człowieka to liczy się kasa. Z tego co piszesz ma więcej - niż +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinpoz Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 przekładnia jesli jest do wymiany to ok.700 zł z robocizną i płynem- nowa sie nie opłaca ok.1000zł, cię wyniesie mysle ze dobrze by było podjechać do mechanika i sprawdzić dokładnie co i jak zobaczysz auto od spodu , daj fotki to może sie jeszcze coś znajdzie ,ok.5- 6 tys.znajdziesz taką Meganke w necie Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_K Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Jak patrzę w internecie to ceny są ok 7000zł w mojej okolicy. Jestem z Kielc. Dodatkowo sprzedawca dodaje komplet zimowych opon. Jutro zadzwonię do ASO i umówię się na ekspertyzę. tak chyba będzie najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Pawel_K, zrób sobie prosty rachunek.. autko 5k + ~700 (jak mówi marcinpoz) za przekładnie + obrobienie rdzy, kilkaset na pewno, + te drzwi z którymi nie wiadomo co. Coś mi się wydaje, że przekroczysz te 7 tysi i to szybko. już nie mówię o rozrządzie, olejach, filtrach bo to i tak Cię czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_K Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Co do przekładni to używaną kupię na allego za 300 a przekładka to nie problem bo mam znajomego mechanika. Rozrząd był wymieniany 16 tys temu i oleje jakies 5tys km temu. Chyba jednak pojade na ekspertyzę do renault bo samemu ciężko ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Pawel_K, jedź. My autka nie widzimy na żywo. Co do przekładni to używaną kupię i nie będziesz wiedział w jakim jest stanie. chyba lepiej jakaś regeneracja czy cóś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinpoz Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 ja mam właśnie przekładnie do robienia i znalazłem na allegro regenerowaną za 500zł z roczną gwarancją ,ale transport by mnie wyniusł za dużo,wiec będę szukał gdzieś w wlkp.- zmartwienie już mechanika który będzie to robił.kolego Pawel_K jedź będziesz miał pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecomitam Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 a po co do Aso ? nie dość , że cię skroją na niezłą kasę , to i tak wszystkiego nie powiedzą ! na stację diagnostyczną jedż , za 20 zeta będziesz wiedział co i jak , ja tak robię ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi