Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zakup Megane II 2003/2004/2005 Kilka pytań.

min3znaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Noszę się z zamiarem kupna Megane II i cieszenia się z jazdy.

Wobec tego mam kilka pytań i nadzieję, że na tym forum uzyskam odpowiedź.

Oglądam w Warszawie.

1. Obleciałem kilkanaście komisów i jeśli byłbym fanem niemieckich samochodów, to pewnie bym kupił jakie Audi, Holtzlagena, czy Hopla. Meganek wybór niewielki. W niektórych komisach na stronie otomoto.pl i na stornach własnych Meganki są. Jak się pojedzie, to Meganek nie ma, albo są nie takie, jak w ogłoszeniu, albo cena z kosmosu (W jednym z komisów na Modlińskiej znalazłem Meganke z 2005 roku, średnie Wyposażenie, bez skóry, z ESP (chyba, bo przez zaszronioną szybę nie mogłem zobaczyć), za, uwaga, 35 tyś zł. Nie muszę dodawać, że ta cena mnie zniechęciła. W drugim za podobną, ale kombi chcieli 38 tyś, ale rocznik 2008, przebieg tez kosmiczny, w dodatku z tyłu krzywo pasowana, tak krzywo, że nawet ja to zauważyłem. Ogólnie, jak nie krzywo pasowane, to w jednym, autentycznie, wystawała śruba w podkładką z tylnej klapy bagażnika, domyślam się, że tego w nie ma w standardzie.

Generalnie po wizytach w komisach w Warszawie jestem lekko załamany.

Wizyta w Radomiu w jednym z komisów (głoszenie: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11060534)

1. Meganki nie ma na placu, ale po rozmowie i telefonie opiekującego się placem pojawia się, jest juz zarejestrowana, na radomskich numerach (super, odchodzi koszt rejestracji)

2. Pojawia się Pan po pewnym czasie. Karta tylko jedna. Ogólnie przebieg 176 tyś, ale w środku wytarta gałka biegów i rączka przy drzwiach (KTO MA WNĘTRZE W SKÓRZE? i co może o wytarciach przy 180 tyś powiedzieć?)

3. Z tyłu dolna część źle spasowana, a klapa bagażnika, działa na zasadzie, jak nie walniesz, to nie zamkniesz. Czy po tylu (178 tyś) kilometrach możliwe jest, że tak ciężko się klapa zamyka bagażnika? Czy to efekt "działań"?

4. Na wyświetlaczu po przeklikaniu części komunikatów wyświetla się "will... coś tam coś tam, defekt". Sprzedający o tym nic nie mówił, a ja nie pytałem dalej.

5. Sprzedający twierdzi, ze u kolegi wymienił rozrząd, ale jakoś na potwierdzenia swych słów dokumentu to nie bardzo chciał dać. Czyżby Pan był takim altruistą, że przy 178 tyś. chce wymienić rozrząd, czy też raczej ta meganka ma bliżej 240 tyś i po prostu należało już rozrząd wymienić?

6. Średnie spalanie na komputerze pokazuje 12 litrów. To normalne przy 1,9 DCi ?

W drugim z komisów ogłoszenie:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10950778

Oczywiście takiego modelu na placu nie ma. Nawet nie pytałem dalej. Wyszedłem.

Znalazłem w komisie nieopodal Megankę podobną, jak tą czerwoną z ogłoszenia, tylko czarną. Też aluminiowe felgi, skóra, przebieg 166 tyś., też sprowadzona z Holandii.

1. Gałka od zmiany biegów wytarta, przebija takie czarne coś, rączki przy drzwiach kierowcy i pasażera powycierane (ale jeszcze bardziej, niż przy tej czerwonej).

2. Na plus można zaliczyć dobry stan lakieru, klapa od bagażnika zamyka się normalnie, bez użycia siły, nawet nie skrzypi bardzo.

3. Na plus także dwie karty, komplet dokumentów, plus książką serwisowa. Co do książki, to nie jestem pewien, ale przegląd niby przy 160 tyś, ale 2009 trochę wygląda jak 2007

4. Pan sprzedawca słowem się nie zająknął, że z kolei tutaj komputer pokazuje, że Meganka powinna natychmiast udać się do serwisu na przegląd (mały kluczyk świecący się przy liczniku kilometrów). Co dziwne pomarańczowa kontrolka kluczyka przy zapalaniu silnika zaświeca się i gaśnie. Czy to tak powinno być. Czy nie przypadkiem kluczyk świeci się cały czas, aż ktoś w komputerze nie zrestartuje ustawienia licznika kilometrów do serwisu?

5. Cena, jak i poprzedniej 23900 zł ? Czy te roczniki 2004 to normalna cena? (przy przebiegu realnym raczej chyba ok 240, albo i więcej) I teraz jeszcze kilka pytań:

Czy powyższe oferty prezentują coś, czy raczej szukać czegoś lepszego/tańszego?

Czy za ok 22 tyś znajdę jakąś megankę, co nie ma 160 tyś... i powycieranych strasznie gałek, czy to normalne, że się te gałki tak ścierają?

Czy w ASO za sprawdzenie VIN Meganki życzą sobie 70 zł i to normalna cena za użycie kopiuj, wklej, enter, drukuj, wyślij odpowiedź?

Czy w ASO 300 zł za przegląd techniczny samochodu, to cena normalna, czy też niemoralna? (Za 300 zł to różne rzeczy sprawdzają, ale dostałem informację, że turbiny nie sprawdzą)

Czy mechanik potrafi coś usłyszeć, że już coś w dieslu z turbiną nie tak, czy to jednak trzeba rozbierać turbinę?

Czy na coś szczególnego mam zwracać uwagę przy kupnie diesla ?

Czy nawet pomimo takich przebiegów (ok. 240 tyś) nadal jest czym jeździć, czy też raczej należy już myśleć o złomowisku?

Wybaczcie tyle pytań na początek, ale podoba mi się Meganka II i takową chcę kupić, ale w pobliżu, sami "znawcy" niemieckich samochodów, a ich opinia o francuzach... hm... jest niemiarodajna?

Pozdrawiam, licząc na wyrozumiałość i cierpliwość

Tomasz

Przed wysłaniem przeczytaj co palce naklikały i popraw :!:

Palce poprawiły.

szukaj cierpliwie ogłoszeń od pierwszych właścicieli. Nieczęsto znajdziesz ale

Osobiście sprzedałem kilka dni temu swoją megII w stanie perfekt 2007/06 z 32000km,

a kupiłem z ogłoszenia kombiaka w takim samym stanie i pieniądzach.

Czy za ok 22 tyś znajdę jakąś megankę, co nie ma 160 tyś... i powycieranych strasznie gałek, czy to normalne, że się te gałki tak ścierają?

Za ta kwotę będzie ci trudno znaleźdz coś naprawdę dobrego z małym przebiegiem i jeszcze zadbanego.

Niestety ale pewne i zadbane auto MUSI kosztować - to jest cena spokoju, pewności i braku pozakupowych przygód B)

Co do gałki - moja Megi II ma 45 tys przebiegu a pomimo tego schemat biegów jest troche przytarty. Takze to chyba wina matariału z którego wykonana jest gałka.

P.S.

Jesli interesuje cię pewna i zadbana Megane II to mam swoja na sprzedaż. Szczegóły masz w wiadomości ode mnie na PW.

Moja megana ma około 222 tyś. Kupiłem ją jak miała 105 tyś zrobiłem z 5 tyś i dałem wirusa.

Przez ten czas wymieniłem kilka rzeczy:

Klocki przednie kilka razy ( tarcze o dziwo nie )

Klocki tylne dwa razy, za drugim razem wraz z tarczami i łożyskami bo jedno koło strasznie już wyło

Spierniczył mi się podnośnik El szyby przedniej kier, naprawiłem we własnym zakresie , okazało się że firma trochę zaoszczękiła na wykonaniu.

Opony dwa razy przednie raz tylne

Rozrząd dwa razy ( komplet : pasek , rolka, pompa wody i płyn )

Olej wymieniam co 15 lub 10 tyś ( zależy czy jeżdżę trochę po trasie czy tylko kręcę się po mieście )

Z olejem Elf LDX 5W40 wymieniam filtr purflux ( do 1,9 dCi – do 1,5 dCi jest inny, krótszy)

Co druga wymiana oleju wymieniam filtr paliwa purflux też do 1,9 dCi nie inny choć pasuje i filtr powietrza.

Ostatnio robiłem sprzęgło , bo mi wylał wysprzęglik i docisk już na 5i6 biegu ślizgał się ( mam spory moment obrotowy)

Z zawieszenia nie robiłem nic choś wiem że mam mały luz na drążkach kier.

Paliwo leję na CPN zimą a latem kupuję od zaprzyjaźnionych kier.

Wnętrze , powycierana rączka w drzwiach, gałka wytarta i kierownica. Gałkę założyłem uniwersalną skracając drążek bo trochę jak w żuku, kierownice kupiłem skórzaną na allegro i jakiś mieszek uniwersalny który dostosowałem .

Skrzypiąca klapa bagażnika która zamyka się lekko.

Dodam, że często ciągam przyczepkę cos koło 800KG i nie mam czasu z nią zwiedzać.

Wszystkie naprawy robiłem sam ( pierwszy raz rozrząd robił mechanik ) potem już sam.

Moim zdaniem jeśli ktoś robi tak jak powinien wszystkie wymiany i zakłada to co powinien bez dziechcenia to 220 tyś to nic na silnik 1,9 dCi który niestety u mnie nie ma lekko.

Wiem coś o dziechceniu, bo wcześniej miałem inne renault Dci i tam zamiast ELF lałem Lotos, zamiast purflux filtron i szybko zajeździłem auto. Teraz wiem, że trzeba być czujnym przy kupowaniu a potem dbać.

Witajcie!

Przepraszam, że teraz dopiero odpisuję, ale przez ten czas, to i procesor (super, niezawodny Intel) się też mi zepsuł, oraz szukałem... hm... samochodu?

Dziękuję za porady, a szczególnie Miszy za wyczerpujący opis właśnie tego, czego potrzebuję naprawdę, czyli jakie koszty na początek poniosę kupując używane auto firmy Renault.

Po przeglądzie lokalnego rynku już wiem, że z kwotą, jaką mam, nic super dobrego nie znajdę. No ale, kupić drożej, i też wymieniać, a kupić taniej i wymieniać, to różnica jest.

Znalazłem takie to:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=c11280667;

Martwią mnie te plastiki, które jakoś odstają. No i przebieg, wiem, że raczej jest 200 tyś, niż 160.

Pozdrawiam,

Tomasz

min3znaki, niby ładna. ALE, no własnie zawsz ejest jakieś "ale" - lusterka zawnętrzne, klamki zewnętrzne i wewnętrzne są od podstawowej wersji PACK (czarne), to samo zegary (czarne obwódki). Natomiast wyposazenie jst dość bogate i wzkazywałoby na bogatą wersje wyposażenia. Wiec albo gość coś kominował, albo ktos kupił podstawową wersje i ja mocno doposażył.

przed liftem znaczek na listwie drzwi

phI i phII 1.5dCi w obu mocach = "dci", 1.9 = 1.9dCi, 2.0 ="2.0dCi"

benzyny wszystkie z pełnym oznaczeniem.

phII oznaczenie na srebrnym tle,

od 2007roku krótsza listwa i brak oznaczeń

2008 rok srebrna "płetwa" we wlotach powietrza i obudowie przeciwmgielnych

Typowy Handlarz; autoalarm, pod. Przednia szyba to trochę na wyrost. Zobaczył przycisk z szybą i już podgrzewana, centralny zamek to nie autoalarm. Jeśli miejsce sprzedaży to Utrecht koło Amsterdamu to, aby było bezwypadek to niestety ma przebieg, auta z rozsądnym przebiegiem nie są tam tanie a przebiegu się nie ukrywa, więc jak auto na siebie zarobi to do Polski. Widziałem ładne renaulty co miały 4lata i od 300 do 400 tyś i nikogo to nie dziwiło. Jak myślisz, ile ma po przyjeździe do Polski, za max 150zł. Na granicy już kręcą, to nawet czekanie na ‘podwórku ‘ nic nie da. Za 50-70zł można sprawdzić dokumentację w renault polska od ręki. Jestem tam co auto miało naprawiane na gwarancji i przy jakich przebiegach.

Pewnie, że nie ma sensu sprawdzać wszystkich aut ale już na finiszu warto.

Zastanów się jeszcze nad silnikiem 1,9 dCi, bo jeśli kombi i 85 to tylko na miasto i 5 biegowa skrzynia jest. Natomiast 105 konne już za wiele nie podkręcisz jak ci się okaże za słabe.

Dokładnie czytaj opis wyposażenia auta i sprawdzaj bo często piszą ASR, EDC, ESC, ESP, doświetlanie zakrętów, soczewkowe halogeny , itd. Fajnie się czyta a wiele rzeczy albo nigdy nie było montowane albo ktoś tylko ładnie dopisał by zainteresować.

Witaj Misza,

to auto, informacja dzięki uprzejmości ASO, miało 137 tyś w 2007 roku, potem cisza, czyli po gwarancji było serwisowane gdzie indziej. W ASO miało robioną klimatyzację i układ hamulcowy. Średni przebieg wychodzi ok 45 tyś rocznie, czyli wg. moich obliczeń do tej pory przejechało 214 tyś. Być może się mylę. No ale cóż, na tyle się nie znam, aby samemu pojechać i sobie na tamtejszym bazarze coś wyszperać. Może przy kupowaniu następnej Megane będę wiedział, co i jak.

Tomasz.

Ponoć tylko naprawy gwarancyjne są rejestrowane.

W meganach tylne belki nie lubią ciężarów, więdz pamiętaj zakładając przyczepkę. Tylna belka jest nienaprawialna, czasami się ją ściąga, ale to nie to samo. Przy krzywej belce lecą łożyska, a to spory koszt.

A tu znalazłem jeszcze jedną megankę, ale w świetle tego, co napisał SCAR, listwy na drzwiach pochodzą z wersji phII (jeśli dobrze zrozumiałem), a sam samochód samochód z roku 2004.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10341747

Misza, rzadko z przyczepką będę jeździł, ale zapamiętam.

Tomasz.

klamki- tego koloru chyba powinny być hands free, współgrają ze skórami w środku

ale jakoś nie pasuje tu chyba czarny reling.

Widać, że wóz wypacykowany specjalnie do foto. Plak na przyciskach, radiu,

popielniczce i podłokietniku prawie cieknie.

Czepiam się, nie patrz na mnie :-?

nie widzę przycisku od grzanych foteli?

to nie są oryginalne belgijskie tablice rejestracyjne

Ja bym szukał raczej czegoś krajowego. Może będzie trochę gorzej wyposażone ale bardziej pewne.

Np to:

http://otomoto.pl/renault-megane-salon-pl-...-C10996963.html

(tyle, że wbrew opisowi nie ma klimy automatycznej)

albo to:

http://otomoto.pl/renault-megane-grandtour-C11113693.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!