p-opala Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Witam. Moje auto to Scenic z 1997r. 1.6e 90km - skrzynia biegów manualna Przymierzam się do wymiany oleju i tak sie składa że znajomy ma w dobrej cenie olej przekładniowy SHELL SF 5288 75W80. Wiem że producent zaleca ELF-a, ale czy stanie się coś złego jak zaleje tym SHELL-em? Na oleju są jeszcze takie informacje o jego parametrach: API GL-4+; PSA B71 2315. Prosze o mozliwie szybką pomoc bo muszę sie szybko podjąć decyzję. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Z tego co jest napisane to olej zalecają Citroen i Peugeot więc do Renówki pewnie też... Bo przynajmniej w jednym francuzy się zgadzają podobne wymagania eksploatacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimi Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Panowie a ile tego oleju do skrzyni wchodzi? 3 litry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jak wymieniałem olej, to weszło mi trochę ponad 3 litry do skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin30lbn Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 W megane coupe skrzynie zalałem Shell 5288 75w80 weszło 3,3 litra, Po roku eksploatacji żadnych problemów. Dla Twojej inf jest to olej półsyntetyczny a nie pełny syntetyk. W Scenicu mam Tranself NFP 75w80 i żadnej różnicy nie widzę:) pomiędzy oboma olejami czy praca skrzyń biegów. Widziałem jaki olej wylewany był z jednej i drugiej skrzyni i nie przekonują mnie twierdzenia producenta ze olej tam jest na całe życie auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi