athlon64x4 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Jakie jest koło zapasowe przy 17" felgach sari?? tzn. stalówka, ale 16" czy 17"?? Pytam bo zastanawiam sie czy bede w razie czego miał zapasową oponę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Wiem, że to nie jest do końca odpowiedź na Twoje pytanie, ale przy zakupie Megane II na 17" na zapasie była stalowa 16". Sądzę, że w Megane III jest podobnie, bo to po prostu mniejsze koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 no wlasnie, czyli z zapasowej gumy nici... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 tak, jest - 16" na stalowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LPC Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ja mam 16 alu, a w bagażniku 16 stalówka, co ciekawe na alu opony goodyeary, a w bagażniku michelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek82 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Rozmawiałem dziś z kolesiem z salonu a on powiedział mi tak: Nie ma znaczenia jaki rozmiar felgi ani jaki bieżnik opony, byle obwód koła był taki sam :shock: Najwyrażniej francuzi myślą tak samo jak angole, totalna abstrakcja (pomijam wątek finansowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ver_batim Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Misiek82, Bo tak naprawdę to wielkość koła (opona + felga) z felgą 16 i 17 może być identyczna. Wszystko w takim wypadku zależy od opony. A dokładniej od wysokości opony. Montowana na 17 będzie niskoprofilowa (jej wysokość stanowi znacznie mniej % szerokości), za to 16 będzie już znacznie wyższa. Więc nadmiar jednego cala na feldze odzyskuje się na oponie. Tak więc obydwa koła będą miały taką samą (lub zbliżoną) średnicę. Mam nadzieje, że nie zrobiłem z tego masła maślanego i wszystko jest jasne :) . Problem to polskie prawo, które mówi, że na jednej osi mają być identyczne opony, ale przecież w części aut jest koło dojazdowe, a to przecież jeszcze gorzej. Więc akurat tutaj bym bardzo nie dramatyzował. Zawsze można też wymienić felgę i oponę na taką, którą mamy, ale jak założy się zimówki to problem powróci. W końcu z zapasu korzystamy i tak rzadko, więc wada to raczej niewielka. A i tak po przebiciu od razu jedzie się do wulkanizatora aby naprawił lub kupujemy nową (jak się nie da naprawić). PS Przed wymianą zapasu na coś większego dobrze wcześniej sprawdzić, czy będzie ono pasować do wnęki w bagażniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi