mantev Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witam! W związku z instalacją sekw. w mojej Megi 1.4 16v komputer wykrył "błąd tylnej sondy lambda" przy diagnostyce silnika.Co waszym zdaniem to oznacza?Czy tylko awarię sondy? Silnik strzela z rury przy odpuszczaniu pedału gazu-zarówno na gazie jak i benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 Odpiszę Ci tutaj, więc usuń proszę ten drugi identyczny post w innym dziale. Jeżeli komputer wykrył błąd tylnej sondy to prawdopodobnie jest uszkodzona. Jest to zwykła sonda, taka jak przednia. Ile ma przewodów? NIestety trzeba to sprawdzić organoleptycznie. NIemniej sonda ta nie reguluje składu mieszanki, więc strzały przy odpuszczaniu to raczej nie jej wina. Dziwne jednak, że żadna kontrolka Ci się nie swieci. Sonda ta sprawdza tylko, czy katalizator jeszcze żyje PS. Czy wykryli to w zakładzie LPG jakimś komputerem, czy w serwisie renaulta przy pomocy komputera do tej marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 wykryli w niezależnym serwisie,na komputerze z oprogramowaniem również dla Reni [ Dodano: 2007-06-29, 07:16 ] Lewy: czyli stawiasz na katalizator,czy katalizator+lambda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Z doświadczenia (nie mojego) wiem, że jak padnie katalizator to wyświatlana jest czerwona kontrolka silnika informująca o awarii. Tyle wiam na 100%. Reszta to niestety domysły. Zamienniki sond nie sa bardzo drogie, wystarczy tylko sprawdzić ile przewodów i przelutować orginalną wtyczkę. Od tego chyba bym zaczął (jeśli wierzyć temu uniwersalnemu komputerowi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 Witam! Byłem w drugim zakładzie nota bene również dziadowskim w sensie podejścia do klienta,okazało się że nie ma w Megi 1.4 16v tylnej sondy lambda-sprawdził organoleptycznie.Sonda jest tylko jedna przed katalizatorem.Ich komputer z kolei wykrył "brak podgrzewania sondy lambda".Sondy nie wymienili bo już szli do domu-choć byłem umówiony.Nasze zakłady mechaniczne to skandal. W związku z tym pytanie:co będzie się działo jak będę jeździł z tym uszkodzeniem/ Jaką sondę lambda polecacie do mojej Megi i ile ma ona przewodów? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Miałem to samo: błedy które opisujesz to ten sam błąd "błąd tylnej sondy lambda" -> i w szerszym opisie można doczytać "brak podgrzewania sondy lambda" - w moim przypadku błąd ten pojawiał sie co jakiś czas wymienił sonde i po sprawie, jak zdejmiesz tą plastikową obudowę przed filtrem powietrza to jakieś 20 cm niżej jest wtyczka od tej sondy i możesz sprawdzić ilu jest przewodowa. Jak dam rade sprawdze dziś i Ci napisze jak jest u mnie może nawet zrobie fotke. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Fabrycznie montowana jest sonda lambda Bosch LSF 4.2 (4 przewodowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Ci napisze jak jest u mnie może nawet zrobie fotke. pozdrawiam czekam z niecierpliwością pozdrawiam [nastepnym razem prosze zwrocic uwage czy wszystkie tagi phpbb sa odpowiednio domkniete (tym razem poprawilem). DrNO] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 OKi długo to trwało ale w końcu sie zebrałem: dwa białe przewody czarny i szary widać dokładnie na tym 2 zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam Miałem podobną sytuację z drugą sondą. Świeciła się kontrolka silnika "check engin". Panom na komputerku wyszło, że druga sonda nie daje sygnału i do wymiany. Przy okazji wymiany filtra powietrza ruszyłem właśnie to złącze i sonda ożyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi