Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Scenic szarpie silnikime na jałowych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszelkich użytkowników.

Mam pewien problem z autem i może ktoś pomoże go rozwiązać...

Jestem zadowolonym posiadaczem Scenica z A.D. 1997 z silnikiem 2,0 8V. W czerwcu robiona była uszczelka pod głowicą, w lipcu zakładany gaz IVgen jeździło się świetnie aż do zdaje się października gdy zauważyłem że szarpie autem na jałowym a obroty ok 1000. Pomysłów było kilka mechaników również, jeden potrafił zauważyć interesujące rzeczy i tyle w temacie....

Auto nie pali na jeden cylinder

- podejrzenie zerwany tłok brak kompresji itp - sprawdzono kompresja 9,8 - książkowa.

- podejrzenie zablokowany zawór zakleszczony itp - zdjęcia pokrywa zawory sprawdzone - OK.

- brak iskry - po zdjęciu kabla zapłonowego rzeczywiście nie ma spadku mocy i zmiany w pracy silnika ale przy nakładaniu przewodu słychać przeskok

- zdjęto przewód z niepracującego gara, po wykręceniu świecy niedziałającego cylindra stwierdzono - po pracy na jałowych obrotach po kawałku pracy - świeca sucha, po ponownym zapaleniu silnika bez przewodu, przegazowaniu go nieco i potrzymaniu na wysokich obrotach wykręcona świeca była mokra.

Zauważyłem że mam dwie różne cewki zapłonowe, pojawia się także czasem problem tego typu że po zimnej nocy auto zapali i pracuje równo po przejechaniu kawąłka zagrzaniu i przełączeniu na gaz, potrafi podczas skręcania zgasnąć - zapalenie mimo ładnie kręcącego rozrusznika dopiero po jakimś czasie zapala. Podobnie jak zawiozę dzieciaka do przedszkola, gaszę auto prowadzę gościa, wracam, problem z odpaleniem, jak trochę dłużej mnie niema zapala i pracuje na równych 800 obrotach, po przejechaniu kawałka i zatrzymaniu się na światłach 1000 obrotów i szarpie...

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł...