robas36 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam mam duży problem po pierwsze nierówno chodzi ,bardzo duze spalanie,4 świeca zadymiona ,wymieniłem świece ,kable ,cewke od strony zadymionej świecy ,,już niewiem co mam robić,nawet sprawdziliśmy rozrząd czy się czasem nie przestawił i nic jakieś inne sugestie ,mam Renie 1998r 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 A sondę lambda i czujniki temp. płynu i zasysanego powietrza sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 czujnik zasynanego powietrza wymieniony ,lambda podobno jest ok, tyle że nie była sprawdzana na kompie tylko koleś sprawdzał jej napięcie czy cos takiego i wyszło że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Mi się tak kiedyś robiło to winna była masa,a raczej oberwany kabel masowy przy oczku do przykręcanie zasilający komputer i resztę (cewki,czujniki) też przebierał i więcej palił. Możesz jeszcze sprawdzić czujnik położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 dzięki sprawdze na 5.01 jestem umówiony z mechanikiem zaraz mu przekaże twoje podpowiedzi, dwóch się poddało a do tego co teraz jadę jest drogi ale najlepszy z naszej miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrg Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jeśli to jest czujnik temperatury cieczy, to po rozgrzaniu powinno być O.K. Cewke WN wymieniłeś na nową.Jeśli nie to je zamień i poobserwuj czy będą jakieś zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 zrobiłem to i żadnych rezultatów świeca dalej zadymiona (wczesniej kupiłem nowe świece) mi dalej ten sam problem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Prawdopodobnie pękła uszczelka pod głowicą, lub poszły pierścienie na tym cylindrze. Mimo takiej usterki auto wcale nie musi dymić na niebiesko. Dużo oleju Ci ubywa ? Kiedy ostatnio były ustawiane zawory ? Sprawdzałeś jakie sprężanie jest na poszczególnych cylindrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 ciśnienie na zaworach po 10-11, zaworów nie sprawdzałem [ Dodano: 2011-01-04, 19:55 ] olej faktycznie mi ubył ,mam powyżej minimalnej kreski wymieniałem w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgaduję, że najniższe sprężanie jest na tym, na którym jest okopcona świeca. Jeżeli tak, to może lekko puszczać uszczelniacz na zaworze. Olej ścieka do cylindra i powstaje nagar na świecy. Ewentualnie tak jak już pisałem pęknięta uszczelka pod głowicą. Wyreguluj też zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 właśnie odebrałem samochód więc tak, facet stwierdził że osiadły gniazda zaworów i są za ciasne ,stwierdził że sama regulacja będzie krótkotrwała i proponuje planowanie głowicy co o o tym sądzicie,koszty są duże bez planowania o wiele mniejsze. [ Dodano: 2011-01-06, 16:21 ] moglibście podać jakie to będa koszty planowanie głowicy , regulacja zaworów w poniedziałek facet ma zrobić mi wycenę wolałbym mieć jakieś rozeznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Gniazda nie osiadają same z siebie. Najczęstszą przyczyną jest brak regulacji luzów zaworowych i źle wyregulowana instalacja LPG. Planowanie głowicy nic nie pomoże na uszkodzone gniazda. W grę wchodzi regeneracja, lub wymiana gniazd. Jeżeli osiadły gniazda, to cała głowica nadaje się do regeneracji, a to już kosztuje około 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 W Twoim silniku luz reguluje się płytkami,ale często jest tak że trzeba płytki szlifować bo brakuje już regulacji. A do tego trzeba szlifierki magnesówki i każdą płytkę z osobna trzeba szlifować na odpowiedni wymiar i dlatego rzadko który mechanik chce się w to bawić. Ale da się to zrobić ;-) On takiego sprzętu nie ma i proponował Ci robienie głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Płytki można też kupić, a ich zakres jest dość duży, na dodatek kosztują około 5 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas36 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 dzięki, w poniedziałek poda mi wszystkie koszty jeżeli będzie na moja kieszeń to robię mam juz dosyć zszarpanych nerwów z tym samochodem. [ Dodano: 2011-01-20, 17:12 ] naprawiony, zrobiłem sama regulację zaworów koszt 230zł chodzi jak złotko,dzięki wam za podpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi