rav85 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Czeka nas zmiana autka dla żony i uparła się na cabrio i koniecznie w automacie, w związku z tym mam pytanie jak sprawuje się automat w Megane II, jak jest z reakcja i spalaniem (dużo wzrasta) czy ma przełącznik na tryb sport, aby skrzynia reagowała szybciej, bo zona ma duszę kierowcy rajdowego? Kolejna sprawa to jak jest z tymi dachami - nie ma problemów z ich automatyką, nie świszczą przy większych prędkościach? [ Dodano: 2011-01-26, 21:37 ] np coś takiego: http://otomoto.pl/renault-megane-1-9dci-au...-C14213206.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 ta skrzynia ma tylko 4 biegi więc znacząco pogarsza osiągi jeździłem MII 2.0 16v w automacie - słabo to jechało, skrzynia nieźle tłumiła moc silnika, nie polecam może diesel lepiej się sprawdzi, oby ;-) trybu sport to chyba ta skrzynia nie miała, ale można było ręcznie biegi zmieniać (podobnie jak w tiptroniku czy DSG, wajcha w bok i przód to + i tył to -) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 bronius, tak to wiem ale np jak jeździłem Mondeo to ma tryb sport (czy jakoś inaczej tam to się nazywa) ale służy to temu aby biegi zmieniały się przy wyższych obrotach i zmiana trwała krocej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ja bym się w automat w renault nie pakował jak zależy wam na osiągach chyba, że w dsg ale to nie w renault Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Rxe.Megane, no wlaśnie zona się uparła na automat i renault jej pasuje bo jeździła dotąd renowkami, nie wiem za bardzo co jej zaproponować w zamian aby może zmieniła zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunner Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 jeśli automat w renault to najlepiej w dieselku - duży moment obrotowy nie czuje się spadku mocy (u mnie 1,9 dCi 131KM) skrzynia DP0 ma co prawda 4 biegi ale ma dluższe przełożenia niż manual więc nie jest źle Pamiętaj tylko iż automaty francuskie słyną z dużej awaryjności - osobiście tego doświadczyłem - przy przebiegu 167kkm skrzynia zaczela szarpać i nie była to jakaś poważna awaria lecz wynikało to ze zuzycia esploatacyjnego pewnych jej elementów - jak dla mnie to trochę za wcześnie - naprawa ok 3500pln Pamiętaj, żeby przy kupnie podjechać do serwisu - najlepiej automatów i wydać kilka stówek na diagnozę - zaoszczędzisz sobie późniejszych wydatków. Oprócz powyższych jazda automatem to naprawdę duża wygoda i przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 brunner, dzięki za rady, wlasnie waham się nad automatem w Renault, ale wiesz jaka kobieta potrafi być uparta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autko na pewno będzie jechać słabiej te automaty w renault to chcą jechać ale nie potrafią .. po prostu trzeba się przejechać zastanów się nad 2.0 dCi Sam zobacz gdzie tu jest te 140hp ? http://www.youtube.com/watch?v=O_RHkapKmgM Dla porównania dsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Tylko dlaczego do porównania dałeś benzynę, a nie TDI O skrzyni DSG warto poczytać na forach grupy VW. Po bliższym poznaniu wcale już nie jest taka fajna, a na dodatek droga w naprawach i utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Hmm a co myślicie o takiej pozycji: http://otomoto.pl/ford-focus-2-0-tdci-tita...-C16929549.html http://otomoto.pl/audi-a3-s-lin-bix-duza-n...-C17013035.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Sprawdź jaką skrzynię ma to Audi (Mutlitronic, czy Tiptronic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Może uda mi się żonę odwieźć od Cabrio na cel lepszego automatu - pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunner Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autko na pewno będzie jechać słabiej te automaty w renault to chcą jechać ale nie potrafią .. po prostu trzeba się przejechać zastanów się nad 2.0 dCi hmm RxeMegane nie wszystkie dla przykładu: megane 1.9 dCi 131KM manual - moment 300Nm przy 2000rpm - 9,0 s do 100km/h megane 1.9 dCi 131KM automat - moment 250Nm przy 1600rpm - 10,4 s do 100km/h Tragedii więc nie ma - czy 2.0Dci były w automacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Tylko dlaczego do porównania dałeś benzynę, a nie TDI Masz racje wziąłem pierwszy lepszy filmik, ale ta megi powinna odpychać się szybciej a jedzie jakby ją ktoś z tyłu ją trzymał megane 1.9 dCi 131KM manual - moment 300Nm przy 2000rpm - 9,0 s do 100km/hmegane 1.9 dCi 131KM automat - moment 250Nm przy 1600rpm - 10,4 s do 100km/h Dla mnie 1.4s to sporo Nie wiem ile chcesz wydać, ale ja bym się rozejrzał za jakimś golfem tsi strasznie przypadł mi do gustu ten silnik ( nie będę ukrywał, że nie lubię tych autek ale od V w górę czemu nie ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie wiem ile chcesz wydać, ale ja bym się rozejrzał za jakimś golfem tsi Czyli te, co miały wadliwe pompy wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi