drabika Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam mam takie pytanko, niedawno kupiłam Scenica I phi I 1,6 w automacie z 98r. Zauważyłam, że jak jest zimny to mocno szarpie przy zmianie biegów z 2 na 3. Przy zmianie z 1/2 i z 3/4 tego nie ma. Po jakimś czasie, jak rozgrzeje się olej w skrzyni, szarpanie znika. Z pewnością nie jest to normalne, pytanie zatem czy to coś poważnego i kosztownego? Będę wdzięczna za wskazówki użytkowników tego auta. Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryso Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Zacznij od wymiany oleju w skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Na pierwszy ogień powinien zostać wymieniony olej i filtr w skrzyni. Tylko udaj się do dobrego mechanika, który wie jak zmienić olej w automacie, jaki i ile nalać. Jaki kolor i zapach ma obecny olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabika Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Szczerze mówiąc to nie wiem jaki ma zapach i kolor, nie wąchałam Przy zakupie zapewniano mnie że olej w skrzyni był wymieniany, ale może mi wcisnęli kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Podstawa, to mieć ograniczone zaufanie do sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabika Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Niestety w piątek wszystko się sypnęło :-( Najpierw nie chciała wejść trójka (dopiero przy 5 tyś obrotów za którymś razem zaskoczyła skrzynia, potem po zmianie na czwórkę zaczęły skakać obroty z 2 na 3 tyś i auto przeszło w tryb awaryjny. Wymieniliśmy w sobotę olej w skrzyni (zeszły 3 litry i tyle samo weszło), ale nic to nie dało. Po wyjeździe z warsztatu było to samo. Czyli że skrzynia umarła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Teraz diagnozę musi wydać warsztat, możliwe usterki: konwerter, zawory, tarczki. Bardzo możliwe, że auto było przygotowane do sprzedaży. Warto zaprowadzić auto do jakiegoś fachowca, który na automatach się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabika Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Po wspomnianych w poprzednim poscie wydarzeniach, zdecydowaliśmy się oddać auto z powrotem do komisu i rozwiązać umowę sprzedaży. Co ciekawe, po odstawieniu autka, właściciel komisu jeździł nim przez kilka dni (łącznie zrobił 160 km) i żadna usterka skrzyni nie wystąpiła!! Jak to w ogóle jest możliwe? Nie podważam tutaj rzetelności otrzymanych informacji, zastanawia mnie jednak, jak to jest, że jednego dnia auto nie zmienia biegów i działa w trybie awaryjnym (ani jak jest zimne ani jak jest rozgrzane), a po 2 dniach śmiga jak ta lala i nic mu nie dolega? Auta już nie mam, sprawę zwrotu udało mi się pomyślnie załatwić z właścicielem komisu, ale sprawa nadal wydaje mi się zagadkowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Przynajmniej wszystko skończyło się pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi