Eryk1 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Jak w temacie czy ma tempomat jeśli tak to w jakich wersjach ze szczególnym uwzględnieniem kombi 1.5 dci :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Są wersje z tempomatem, wtedy kierownica posiada dodatkowe przyciski przy klaksonie. Nie wiem czy należy szukać konkretnej wersji, wydaje mi się że to było wyposażenie opcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk1 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Spoko a może ktoś wrzucić fotkę kiery z tempomatem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Instrukcja obsługi rozdział II strony 23-28 :evil: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tresor Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 z tego co widziałem odnośnie tempomatu to tam obok regulacji podświetlenie - powinien być dodatkowy klawisz. czy ktoś orientuję sie czy można dołożyć tempomat i jaki to jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommiB Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ja moze troche przekornie - ale czy na pewno ci jest on potrzebny? Ja mam tempomat i szczerze sie przyznam - w Polsce to zbedny gadzet i ani razu go nie uzylem. Sam bym go sobie nie kupil (mam po porzednim wlascicielu). Chyba ze masz w poblizu autostrade A4 czy jakis tam inny porzadny kawalek drogi, na ktorym mozna by wlaczyc ten wynalazek. Ale Polska to nie Europa Zachodnia... trzeba poczekac z 10 lat, to moze bedzie gdzie go uzywac. Zamiast wydawac na to kase, lepiej sobie kupic parktronic, czy parkometr, zwał jak zwał... :) Co prawda znajomy ma Octavie i regularnie uzywa tempomatu na siódemce (Gdansk-Wwa), ale za cholere nie moge zrozumiec gdzie on znajduje czas i miejsce zeby go wlaczyc ;-) - no chyba ze zapina 160kmh, lewy pas i nie hamuje przez najblizsze 100-200km... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 czy ktoś orientuję sie czy można dołożyć tempomat i jaki to jest koszt? Tak. trzeba wymienić poduchę, przełożyć kable do kierownicy albo kierownicę z poduchą. trzeba wymienić kable w wiązce która podczas skręcania kierownicą podąża za nią trzeba dołożyć przycisk który jest obok regulacji wysokości świateł + włączenie w kompie. plusy wiadomo jakie minus. auto pali 1 litr więcej. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tresor Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 no ja żałuję że nie mam. Do A2 mam z 1km do wjazdu, a poza tym latam trochę zagranicą a tam to wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekiniasty Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 jak w temacie, wlasnie chce takiego kupic :) OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grissley Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja moze troche przekornie - ale czy na pewno ci jest on potrzebny? Ja mam tempomat i szczerze sie przyznam - w Polsce to zbedny gadzet i ani razu go nie uzylem. Sam bym go sobie nie kupil (mam po porzednim wlascicielu). Chyba ze masz w poblizu autostrade A4 czy jakis tam inny porzadny kawalek drogi, na ktorym mozna by wlaczyc ten wynalazek. Ale Polska to nie Europa Zachodnia... trzeba poczekac z 10 lat, to moze bedzie gdzie go uzywac. Zamiast wydawac na to kase, lepiej sobie kupic parktronic, czy parkometr, zwał jak zwał... :DCo prawda znajomy ma Octavie i regularnie uzywa tempomatu na siódemce (Gdansk-Wwa), ale za cholere nie moge zrozumiec gdzie on znajduje czas i miejsce zeby go wlaczyc ;-) - no chyba ze zapina 160kmh, lewy pas i nie hamuje przez najblizsze 100-200km... ;-) Jak się jeździ przepisowo, to tempomat jest super-extra-skrajnie przydatnym gadżetem. Na krajowej siódemce właśnie standardowo na***la mnie zawsze staw skokowy, potrafie przez -naście minut nie zmieniać pozycji stopy na pedale gazu. Co ja bym dał, za ten tempomat... :D A może ktoś zamieści szybki manual, jak zrobić podmiankę? Np ta wiązka - chodzi o bezproblemową wymianę kawałka taśmy, czy o grubsze rzeźbienie w oryginalnej wiązce? I takie tam różne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 grissley, mówisz i masz. Co prawda na przykładzie Renault Laguna, ale wystarczy skonsultować to z dobrym elektrykiem i do Megany podejdzie. LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaszo Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 plusy wiadomo jakieminus. auto pali 1 litr więcej. :-/ skąd wynika ten litr więcej? Jeśli to prawda, to ciekawa sprawa. Wracałem ostatnio w nocy znad morza do Wrocławia z włączonym tempomatem (na ok 90% trasy). Jechałem z prędkością 90km/h z przerwami na wioski. Na trasie spalił mi średnio 3,7 l/100km (MII 1.5 dCI, bagażnik dachowy, samochód i bagażnik wyładowany na max + 4 osoby). Wracając do "1 litr więcej" - gdybym nie włączył tempomatu spaliłbym średnio 2,7 l/100km? Ja stawiam zuchwałą teorię, że na tempomacie można ograniczyć zużycie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1984 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 też mi się zawsze wydawało że na tempomacie oszczędza się paliwo, ale to było tylko moje "wydawało" i to co pisze slaszo wydaje się to potwierdzać :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Tak mówił mi znajomy z listy dyskusyjnej klubu renault. Że pali 1 litr więcej. Też ma 1,5. Wiec w sumie nie wiem komu wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaszo Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Tak mówił mi znajomy z listy dyskusyjnej klubu renault. Że pali 1 litr więcej. Też ma 1,5. Wiec w sumie nie wiem komu wierzyć. Wydaje mi się, można znaleźć przyczynę i warunki w jakich tempomat może spowodować zwiększenie zużycia paliwa. Jeśli jedziemy na tempomacie i często zmieniamy prędkość pstrykając +/- to przyspieszaniem zajmuje się komputer. Robi to dosyć dynamicznie. Podobnie z klawiszami "0" i "R", jeśli puszczamy tempomat, bo potrzebujemy znacznie zwolnić i następnie wracamy klawiszem "R" to też nieźle dogazowuje, żeby wrócić do zapamiętanej prędkości. Więc jeśli się często korzysta z tych klawiszy, to faktycznie może nam to pogorszyć statystyki. Ale jak się jedzie tak jak wypadałoby w cywilizowanym kraju - czyli autostrada, w miarę stała prędkość przez długi czas, to nie sądzę, żeby był powód większego spalania. To tylko takie moje przemyślenia - nie wiem czy słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi