Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

stukanie przy skręcie w lewo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem pojawił się jakieś 2 tygodnie po zakupie mojego Scenica. Na postoju lub przy wolnej jeździe słychać stukanie (jakby coś przeskakiwało) podczas skręcania kierownicą w lewo i odbijaniu. Natomiast przy skręcaniu w prawo jest ok.

Mechanik stwierdził, że to na 100% maglownica, więc kupiłem używkę (niby sprawną). Dzisiaj odebrałem auto po wymianie i przez chwilę było ok, nie stukało. Niestety po przejechaniu kilkuset metrów, znowu zaczęło stukać (skręt w lewo na postoju lub przy wolnej jeździe).

Dodatkowo zaraz po ruszeniu słychać jakieś odgłosy i lekkie szarpanie, po czym zapala się kontrolka ESP i nie gaśnie aż do moment wyłączenia silnika. Zbieżności nie ustawiałem jeszcze, a gołym okiem widać że jest konieczna. Czy to może być przyczyna, że wyłącza się ESP, bo czuje jakiś opór źle ustawionego koła??

proszę o radę odnośnie obu problemów (stukania i ESP)

dzięki z góry

pozdrawiam

Edytowane przez evilvirus

ile Cię naciął na maglownicy?

jedź do innego najlepiej :-D miałem niedawno też takie stuki i maglownicę mechaniki (w dwóch warsztatach) obstawiali na szarym końcu...

sprawdź łożyska McPhersonów, końcówki drążków i drążki kierownicze oraz ich osłony przy maglownicy... zbieżność musisz ustawić, ta kontrolka dlatego się właśnie świeci (u mnie też się świeciła, po wymianie drążka, a przed zbieżnością)

maglownica 300 zł + 250 zł przekładka + zbieżność 60 zł i praktycznie cała kasa w plecy.

Odradzam wszystkim zabawę w kupowanie używanej maglownicy, lepiej oddać do regeneracji, koszt niewiele większy a przynajmniej dają 12 miesięcy gwary i sami wszystko robią na miejscu.

Po zrobieniu zbieżnośći nadal świeci się ABS oraz ESP i SERV. Jakieś pomysły? Może jakieś kabelki są niepodłączone po wymianie?

Edytowane przez evilvirus

• 2 tygodnie później...

Po regeneracji wszystko już ok. nie stuka, nie puka:)

Pozostaje tylko problem z kontrolką ESP, która non stop się świeci. Ale w przyszłym tygodniu jadę na kompa wykasować błędy, to być może problem się rozwiąże.