Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od jakiegoś czasu podczas ruszania słysze głuche,rytmniczne stukania dobiegające z przedniej prawej strony.Stukanie to słychać tylko i wyłącznie gdy ruszam.Potem,gdy zatrzymam samochód i znów ruszam juz nic takiego nie ma.Dzwięk ten nie jest podobny do odgłosu padnietego przegubu.Jest głuchy coś jak uderzanie młotkiem w opone.Luzów żadnych nie ma,mechanik rozkłada rece.Sam też już zgłupiałem.

Temat jakoś umarł ale spostrzegłem jeszcze jedna zależność,mianowicie stukanie to występuje tylko i wyłącznie przy predkości 13km/h i po jej przekroczeniu zaraz ustaje.Gdy ruszam i nie osiągne tej predkości to moge tak jechać długo i stukania tego nie będzie.Odgłosowi temu towarzyszy miarowe uderzanie które czuje na pedałach,coś jak włączanie ABS-u,trwa to dosłownie sekunde lub dwie.Czy może to być jakiegoś rodzaju test ?

W poprzednim aucie(volvo) podczas ruszania miałem coś podobnego,coś na rodzaj skrzypnięcia i mechanicy stwierdzili ze to test systemu DSTC,normalny objaw.

Edytowane przez ponuryzniwiarz

• 3 lata później...
  • 3 tygodnie później...

Jestem w stanie uwierzyć, że to test ale problem w tym że kolega ponuryzniwiarz napisał że zaczeło to się dziać od pewnego czasu. U mnie też coś takiego się pojawiło a nie było. Po wymianie tarcz i klocków nie ustało. Problem rozwiązany przez wymianę jakiegoś sterownika i wgranie najnowszego oprogramowania komputera pokładowego.