PrasniewskiPL Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Witam Was serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem tym forum, więc "witam wszystkich"!!! Posiadam Renault Scenic I 1.9 DTI 2000r. Miałem w przeszłości niemiłe przygody z awariami samochodu na trasie a w środę wybieram się z moją lepszą połówką na ślub do Sanoka (wyruszam z Gliwic). Nie jest to może mega dystans ale taka odległość, że coś co ma się zepsuć, zepsuje się a przynajmniej zawsze dzieje się to kiedy najbardziej się tego nie spodziewamy :) W każdym razie chodzi mi o to, że chciałbym sprawdzić samochód przed podróżą i wymienić w nim filtry tak żeby zmniejszyć ryzyko awarii i tak w ogóle "zadbać" o auto. Olej wymieniany był w zeszłym roku i przejechane bardzo mało. Przy tej okazji wymieniony filtr oleju i powietrza. Teraz chcę odgrzybić klimatyzację i wymienić filtr w kabinie. Samochód ostatnio stracił moc - niby jedzie ale ewidentnie stracił na sile - sugestia kolegi jest taka, że to kwestia filtra powietrza. Czy to może poprawić dynamikę pracy silnika? Bardzo Was proszę o sugestie co mogę sprawdzić we własnym zakresie, co kupić i co jeszcze zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam! kp Edytowane 22 Maja 2011 przez PrasniewskiPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Jeśli autko straciło moc to na Twoim miejscu podpiął bym go pod kompa i wiedziałbym wtedy co i jak. Jeśli chodzi o olej i filtry to powinieneś wymieniać co najmniej raz na rok więc wymień. Ja jeszcze sprawdziłbym katalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 jak będziesz myślał że coś się zepsuje, to na pewno się to stanie, ja wsiadam w samochód i jadę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi