marius13 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam Prośba o pomoc w wyborze silnika do Grandtoura - zastanawiam się nad 1.4 16V TCe 130 lub 1.5 dCi 110 FAP. Czy spalanie benzyny po mieście jest realne z tym co piszą 8,4 czy to tylko pobożne życzenia. Czy warto dopłacać do diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 poczytaj tematy w tym dziale o 1.4 16V TCe jest temat z 160 postami i drugi z 30 postami więc na pewno coś ciekawego się dowiesz, a na pytanie czy PB czy Diesel musisz sobie sam odpowiedzieć( ile kilometrów robisz rocznie?jaki procent to miasto jaki trasa? porównaj koszty zakupu tych dwóch modeli, roczne przebiegi i zobaczysz co jest bardziej opłacalne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkoza Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) 1.4 Tce to mały smok łasy na paliwo. W trasie spalanie około 7.5 (przy spokojnej jeździe) w mieście pewnie coś około 10 (jakoś nie miałem okazji sprawdzić :) ). Generalnie to co piszą w broszurach to brednie. Silniczek jest za to super dynamiczny i elastyczny. Nie zamieniłbym go na diesla. No chyba że musiałbym zostać królem jazdy o kropelce. Nie wiem jak zachowuje się 1.5 dci ale mam w drugiej "reni" 2.0 dci i moim zdaniem kultura pracy benzyniaka powala a silnik ma dużo większy zakres użytecznych obrotów niż diesel. Mi taka charakterystyka bardziej odpowiada. No i koszty serwisowania diesla w przyszłości będą duuuuuuużo wyższe. Ewentualne naprawy układu paliwowego idą w tysiące, wymiana FAP też kilka tyś. W dieslu turbina ma zmienną geometrię więc ewentualna wymiana/naprawa też będzie droższa niż wymiana turbo w benzynie. Przy dzisiejszych cenach diesla i ewentualnych kosztach jego serwisu, żeby zakup się opłacił trzeba robić potężne przebiegi roczne. Cytat z basha: <sieja> samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie. Popieram to w 100% :) Edytowane 3 Czerwca 2011 przez bkoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Mój w mieście spala 9,5 - 10 l/100 km. W trasie przy spokojnej jeździe udało mi się zejść trochę poniżej 7 l/100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 ja przy mIII zastanaiwalem sie czy 1.4 tce czy 1.5 dci - w zwiazku z tym ze malo jezdze (15k/rok) i 90-95% to miasto wybralem benzyne. Fakt jest taki ze na miescie (Łódź/tylko centrum) z klimą - 10l/100 to norma - niestety... w trasie przy spokojne jezdzie schodze do 6,5 - jazda po autostradzie z klimą to 7,4l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Big_Mac_ Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Takie same spalanie mam starą jedynką z 1.6 16v i to kombi W ten weekend 300km spokojna trasa, 6.5 litra/100. Wcześniej dwa tygodnie 100% miasto z klimą przez 450km, spalanie 10.9 (i z komputera, i z dystrybutora). Jak mi się bardziej spieszy, to w trasie dochodzę do 7, moooże 7.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegota Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Cytat z basha: <sieja> samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie. POPIERAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4g0n Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Mam 1.6 w wersji Dynamique. W mieście bez problemu 10l (Poznań). Dynamika? W pojedynkę ujdzie. Jeśli z kompletem pasażerów, zamienia się w woła. Bierz 1.4. Za minimalnie większe spalanie otrzymasz lepszą dynamikę. Gdybym teraz miał wybierać... A, za długa historia Cytat z basha przemilczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Sz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Mam 1.6 w wersji Dynamique. W mieście bez problemu 10l (Poznań). Dynamika? W pojedynkę ujdzie. Jeśli z kompletem pasażerów, zamienia się w woła. Bierz 1.4. Za minimalnie większe spalanie otrzymasz lepszą dynamikę. Gdybym teraz miał wybierać... A, za długa historia Też mam 1.6 110KM, wyjazdy z rodziną i rowerami na dachu nie stanowią problemu. Oczywiście, że do 1.4 tce nie ma nawet porównania, ale IMHO wszystko zależy co komu pasuje. Ja do mojego auta w życiu nie dopłaciłbym tych dobrych kilku kPLN by mieć wersję tce, no ale ja dziwny ponoć jestem, bo nawet lakier mam "default" bez dopłaty ;-) Co do spalania - Kraków, po mieście to ok 8.5-8.7 litra na 100km. Zawalidrogą nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ja do mojego auta w życiu nie dopłaciłbym tych dobrych kilku kPLN by mieć wersję tce Dokładnie 4 tysiące złotych, tyle wynosiła różnica pomiędzy 1.4 TCe i 1.6, gdy kupowałem swoje autko. TCe ma łańcuch zamiast paska rozrządu, policz sobie ile będzie kosztowała cię wymiana rozrządu, czasu w warsztacie nie liczę, świętego spokoju też nie. No i różnica w mocy ma przede wszystkim niebagatelne znaczenie + świetna elastyczność silnika. IMHO, każda złotówka z tych czterech tysi była wydana właściwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Sz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Dokładnie 4 tysiące złotych, tyle wynosiła różnica pomiędzy 1.4 TCe i 1.6, gdy kupowałem swoje autko. Wiesz, 4kPLN to pikuś, ale wg cennika różnica między moją wersją authentique a najtańszym tce to dokładnie 10kPLN. To ja już się wolę "męczyć" z moim 1.6 i paskiem rozrządu, zwłaszcza, że w niedalekiej perspektywie jest zakup autka dla żony ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasmar Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Diesel czy benzyna do Grandtoura?! Kolega ma 1.6 i narzeka że mułowaty, zwłaszcza jak jeżdżą w 4 osoby. W mieście 8 - 8,5l łyka bez niczego. Mój 1.9 w dieslu pali średnio 6,7 - 6,9l. W samym mieście nie jeździłem ale myślę, że 8-8,5 weźmie. Ciekawą alternatywą jest diesel 1.5. Zdecydowanie mniej pali od tego 1.9, a wysoki moment obrotowy robi swoje i zdecydowanie lepiej jeździ niż ten 1.6. O 1.4 tce się nie wypowiadam, bo nie jechałem ale na pewno fajnie kręci. Swoją drogą to ciekawe skąd producent bierze katalogowe zużycie paliwa... chyba z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Podobny dylemat miałem jak kupowałem auto. 1,6 16V odpadł w przedbiegach - cena atrakcyjna, ale dynamika i spalanie bardzo słabe. 1,4 TCE - atrakcyjna cena w porównaniu do diesla. Osiągi też niezłe. SPalanie przy tym silniku to jednak przesada - mój przebieg to ok.40 tyś km rocznie. Jeżeli jeździsz max 15 tyś km rocznie to można brać. Jeżeli więcej to przy dieslu zostaje dużo więcej pieniędzy w portfelu 1,9 dci - tutaj jest czym pojechać ale pali zdecydowanie więcej niż 1,5 Staneło na 1,5 dci 106 KM - w 2010 miał tą przewagę, że dało się kupić jeszcze bez FAP'u a 1,9 niestety każdy miał FAP. Układ wtryskowy siemensa z piezoelektrycznymi wtryskami zapewnia bardzo wysoką kulturę pracy. Spalanie - trasa - A4 -z tempomatem 94 km/h i klimą 3,9 ON/100 km. Autostrada A4 Wrocław - Katowice, tempomat 180 km/h spalanie 7,1 ON/100 km. Rozrzut duży lae jak jeździsz normalnie to pali mało. To co pozytywnie mnie zaskoczyło, że w 5 osób i bagaż auto dalej ma niezłą dynamikę - 240 NM. W benzynie 1,6 tak załadowanym zostaje tylko prawy pas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi