Czarek90 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Witam Mam problem z Renault Megane II. Od 2 - 3 miesięcy przy odpalaniu silnika, pojawiał się na 2 - 3 sekundy klekot silnika, czasami podczas tego klekotu samochód gasł, przy następnym uruchomieniu wszystko było OK. W czasie jazdy samochód nie gasł, obroty nie falowały w skrócie żadnych problemów z silnikiem. Tydzień temu oddaliśmy samochód do nieautoryzowanego serwisu samochodów francuskich, panowie tam pracujący przez 3 dni się głowili co to może być, wymienili pompę olejową i cewkę. Uznali że samochód jest ok, mój ojciec też tak sądził (piszę w jego imieniu), niestety dzisiaj miałem sposobność dłuższego poobcowania z samochodem. Rano koło godziny 7, samochód zaklekotał tak jak wcześniej, i pod 2 - 3 sekundach już było normalnie. . Od siebie dodam że samochód bardziej klekotowato pracuje niż po zakupie, w mojej opinii stracił trochę chęci do przyspieszania, ja codziennie jeżdzę innym samochodem więc nie do końca moje spostrzeżenia mogą się zgadzać . Teraz moje pytanie czy to może być to zmienne koło faz rozdządu ? Jeżeli to co to może być, nie mamy ochoty płacić za brak wiedzy u mechaników Jaki może być koszt takiej naprawy. czy trzeba zwalać głowicę, dodam od siebie że samochód rok temu kupiony w salonie renault gdzie został zostawiony jako auto w rozliczeniu, rozrząd wymieniliśmy od razu po kupnie z pompą wody, niestety mechanik źle ustawił ząbek na rozrządzie i auto nie miało specjalnej ochoty na uruchamianie się, po ponownej wizycie było ok. Przepraszam za taki chaotyczny post, i dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Mi to właśnie pachnie KZFR. W Megane II to częste, a koszt z wypowiedzi, które przeczytałem dość znaczący, nie zazdroszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolt Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 cytowanie Witam, może to być też wina niewłaściwego oleju w silniku. 16v ma zawory sterowane hydraulicznie i klasa oleju jest priorytetowa. Zmień olej na odpowiedni i tak będziesz kiedyś musiał... A przynajmniej wykluczysz tę przyczynę. Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Jak z kimś rozmawiasz to też powtarzasz co powiedział P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooha Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Moim zdaniem olej może miec na to wpływ,chociaż ja stosuję olej zalecany przez producenta i też miałem problemy z kzfr Edytowane 23 Czerwca 2011 przez grooha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi