labedzkim Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam, zauważyłem, że na tzw. luzie, gdy gwałtowanie dodam gazu, silnik odpowiada czymś w rodzaju 'chrapnięcia', a obroty wzrastają dopiero po jakiejś połowie sekundy. Dotyczy to zarówno pracy na benzynie jak i na LPG. O ile takie zachowanie samo w sobie nie jest problemem, to być może jest przyczyną innego mojego problemu. Chodzi mianowicie o to, że pracując na LPG silnik potrafi czasem zgasnąć (zadławił się) przy ruszaniu, gdy gazu dodam gwałtownie. Nigdy nie zadławił się na benzynie. Czy takie zachowanie jest normalne w tych samochodach? Jeśli nie, to gdzie szukać przyczyny? Samochód to Scenic 1 Ph2, 2000r., 1.6 16V K4M, instalacja gazowa III generacji Landi Renzo 'IGSysytem'. pozdrawiam, Łabędź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Na początek poszukaj dobrego gazownika, żeby sprawdził instalację. Pierwszy lepszy może mieć problemy z IGSem. Z tego co pamiętam, to ten silnik ma gaz na linkę i możliwe, że się ona zacina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Ja obstawiam instalkę gazową, silnik się dławi od złej mieszanki, za mało lub zbyt dużo i ma problemy z wejściem na odpowiednie obroty i muli. Rada: do gazownika, niech ustawi, przy okazji sprawdź filtr gazu jeśli nie wiesz w jakim jest stanie, lub dawno nie był wymieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labedzkim Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) W swoim pierwszym poście nie wyraziłem się precyzyjnie (zaraz go przeedytuję), zatem poprawię się teraz: Otóż problem 'chrapnięcia' występuje i na benzynie, i na gazie. Myślę, że najpierw powinienem rozwiązać problemy benzynowe i dopiero wtedy wybrać się na przegląd instalacji LPG. Co do linki od gazu... czy wtedy nie wyczułbym zacięcia w pedale? pozdrawiam, Łabędź Edytowane 10 Czerwca 2011 przez labedzkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Jeżeli się zacina przepustnica, lub linka w pancerzu, to nie zawsze jest to odczuwalne. Zresetuj komputer i zrób kilkadziesiąt km tylko i wyłącznie na benzynie. To pozwoli wykluczyć problemy z LPG. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arzago Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Kolego sprawdź sonde lambde i przeczyść przepustnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi