brunow Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Witam serdecznie . Jest to mój pierwszy post i chciałem przedstawić mój problem z autkiem.Rano na zimno odpala bez problemu, silnik pracuje prawidłowo. Mogę przejechać nim 1000km i nic się nie dzieje.Gdy go zgaszę i po krótkim czasie chcę go uruchomić to odpala bez problemu.Lecz, gdy postoi ok 1godziny a temperatura silnika nie spadnie poniżej trzeciej kreski, to będzie kręcić a nie odpali.Elektronik sprawdzał i nic nie ustalił. Liczę na jakąś podpowiedź, może ktoś miał taki przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Ciężko to zdiagnozować na odległość, ale pytanie czy jak będziesz długo kręcić to w końcu załapie? Możesz spróbować zrobić prosty test: nagrzej auto, poczekaj aż trochę ostygnie i nie będzie chciało odpalić - w tym momencie schłodź głowicę pompy polewając ją wodą, tylko ostrożnie żeby elektroniki nie zalać. Jak zapali to masz diagnozę, jak nie to trzeba szukać dalej.. Nie jestem pewien czy w nowszym dieslu zda to egzamin, ale w starych zawsze się sprawdzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labedzkim Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 A czujnik położenia wału przeczyszczony? Poczytaj o czujniku położenia wału na tym forum. Twoje objawy są takie same, jak u wielu innych użytkowników. pozdrawiam, Łabędź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunow Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Czujnik położenia wału czyściłem, a nawet jak dosyć długo kręcę rozrusznikiem to też nie chce zapalić. Już mi brak pomysłów.Spróbuję jeszcze ten trik z tą wodą. Spróbuję jeszcze ten trik z tą wodą. Niestety z tą wodą nic nie wyszło, odpaliłem dopiero, gdy temperatura spadła poniżej trzeciej kreski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Wujek miał coś podobnego w Ducato. Okazało się, że uszkodzony był czujnik temperatury silnika i podawał za wysoką temperaturę do komputera. Wystarczyło jednak go wypiąć, komputer rejestrował błąd o braku czujnika i auto odpalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunow Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Wujek miał coś podobnego w Ducato Wypiąłem czujnik, niestety dalej ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Podobne przypadki występują w autach z pompą wtryskową VP44. Tam jest to objaw zużytej pompy, która na ciepłym silniku podaje za mało paliwo i auto odpala z oporami. Sprawdzałeś, czy świece żarowe i przekaźnik są sprawne ? Warto sprawdzić, czy czujnik ciśnienia paliwa na listwie jest sprawny i jakie ciśnienie podaje pompa. Zrób jeszcze jeden test i sprawdź, czy silnik odpali po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka bez odpalania (przekręcasz, czekasz 10 sek i wyłączasz). Edytowane 18 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 A podpinałeś pod kompa w momencie w którym nie chciał odpalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunow Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Witam ponownie Świece żarowe wymieniłem na nowe. Próbowałem odpalić po kilkakrotnym przekręceniu kluczyka i bez powodzenia. Dwa tygodnie temu jak był u mnie elektronik to jak na złość po nagrzaniu palił za każdym razem, chociaż może trochę za krótko czekałem aż ostygnie. Lecz teraz jak by się chyba trochę pogorszyło, bo chwilę po zgaszeniu już nie odpala.Brak mi już sił na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zasięgnąłem opinii i w Lagunie II 1,9 dCi taka usterka wiązała się z padającą pompą niskiego lub wysokiego ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunow Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zasięgnąłem opinii i w Lagunie II 1,9 dCi taka usterka wiązała się Pawel nie dobijaj mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Sprawdź czy Ci któryś wtrysk nie leje, to może być przyczyną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Wtryskiwacze można sprawdzić próbą przelewową. Pompa niskiego ciśnienia kosztuje około 150 zł, ale nie wszystkie 1,9 dCi ją mają. Pompa CR po regeneracji z roczną gwarancją to już niestety koszt około 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ja bym proponował najpierw sprawdzić wtryski bo to nic nie kosztuje, a może problem w tym tkwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Znalazłem filmik obrazujący próbę przelewową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi