B-Rey Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Mam pytanie odnośnie przepustnic jakich używano w Megane z silnikiem 1.4 16v. Mianowicie zauważyłem że w niektórych silnikach jest linka a w innych jej nie ma (lub nie widać). Czy to oznacza że K4J występowały z elektroniczną przepustnicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 K4J występowały z elektroniczną przepustnicami Zgadza się, kolega miał w K4J elektryczna przepustnicę i miał auto z 2002 roku a ja mam na lince o rok starsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 w domu jest k4j z 2002r chyba z czerwca i jest linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_lew Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) A jam z 2001 i jest bez linki:) Tzn. linka jest, tylko trochę krótsza od pedału gazu do potencjometru (chyba), który jest w komorze silnika, pod pompą wspomagania hamulca. Tak więc wychodzi, że przepustnica jest elektroniczna. Niestety Francuzi lubią pomieszać osprzęt/części pomiędzy rocznikami i nie ma w tym żadnej reguły... a może jest? Wersja wyposażenia? pozdrawiam, Krzysiek Edytowane 22 Czerwca 2011 przez meganecoupe02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Wersja to też nie bo oboje mieliśmy wersje AIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Przepraszam za wydłubanie takiego starego wątku, ale właśnie drążę temat nierównych obrotów biegu jałowego i przy okazji również zauważyłem różnice w budowie przepustnic. Jak się okazało żabojady rzeczywiście namieszały i nawet w autach z jednego rocznika są różne rozwiązania. I tak w mojej Megance z 2001 r. z silnikiem 1.4 16V jest przepustnica bez linki. Tam, gdzie przepustnice z linką mają silniczek krokowy u mnie jest jedynie szeroka wtyczka i tyle. Moje pytanie brzmi: jak działa taka przepustnica, bo nie widzę żadnego silniczka krokowego, który w wersji z linką odpowiada za obroty biegu jałowego? Jeśli nie ma silniczka krokowego, to w jaki sposób utrzymywane są obroty biegu jałowego? Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Odpowiedzialna jest za obroty własnie ta przepustnica, jest w niej układ scalony który pełni role silniczka krokowego, jesli on sie zepsuje to albo masz magika który naprawi przepustnice albo jak u nas w serwisie sie robi wymienia sie przepustnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Czyli wygląda na to, że posiadacze standardowych przepustnic tj. na linkę mają tańsze w naprawie rozwiązanie. Zawsze mogą też pobawić się w czyszczenie silniczka krokowego. W przepustnicy elektronicznej mogę sobie co najwyżej wymienić jej uszczelki/oringi i nic poza tym. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 no chyba że ogarniasz tematy na tyle że mozesz ja sam naprawić, lub masz takiego elekrtyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi