Robert1 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam Gdzie szukac przyczyny nie działajacych czujnuków otwarcia tylnich drzwi oraz klapy bagażnika? Przy otwartych tylnich drzwiach nie świeci się kontrolka otwartych drzwi a centralny zamek sam zamyka po kilkunastu sekundach samochód gdy nie otworzę przednich drzwi. Przednie działaja prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Jeśli nie zepsuł się czujnik krańcowy to pewnie coś z instalacją się stało, niestety wiąże się to z demontażem dużej ilości plasków, wchodzą w niego 2 cienkie przewody. Tak wygląda czujnik: http://allegro.pl/renault-megane-scenic-czujnik-otwarcia-drzwi-96-03-i1757467761.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 To nie jest wina padniętych czujników bo przestały działać w jednym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_80 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ja też tak miałem i pierwszym scenicu. Najpierw przestały mi działać czujniki drzwi. Po jakimś czasie zaczęły mi znikać tylne światła i kierunkowskazy w tylnych lampach. Okazało się że przyczyna była w przerwie na jednej kostce. Kostka mieści się pod plastikiem koło lewej nogi kierowcy. Tylko nie pod bezpoiewcznikami tylko w boczku na którym mieści się wajcha od otwierania maski. Kostka jest dość rozbudowana. Składa się z trzech listew z pinami. Te od czujników są najcieńsze (ok 1mm). W moim przypadku po prostu zgniły, a na pozostałych była śniedź. Rozwiązałem to po przez usunięcie kostki i połączenie każdego przewodu po przez lutowanie i izolacje termokurczliwą. Robota trochę męcząca gdyż kabli jest dość oszczędnie. U mnie trwała ok 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Dzięki, sprawdzę. Dodano: 26 sie 2011 - 19:32 To było to. Jeszcze raz dzieki za poradę rafał_80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_80 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Cieszę się że mogłem pomóc. Chyba w końcu po to te forum jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi