sanfran Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Po lekturze wielu wątków na forum noszeę się z zakupem komputera diagnostycznego. Wpadł mi w oko następujący model: http://www.ebay.co.uk/itm/150693802023?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649 W opisie jest notka, że urządzenie nie ma możliwości programowania. Moje pytania: - Jak często programowania się używa? - Czy kasowanie błędów to programowanie? - Czy do programowania jest potrzebny specjalny kod? - Czy niewłaściwym programowaniem można sobie "sformatować" auto? (tzn rozprogramować zupełnie :) ) Edytowane 24 Listopada 2011 przez sanfran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Programowania nie używałem nigdy, do tego potrzebny jest generator kodów, lub ktoś zapewniający nam wygenerowanie kodu, w innym wypadku wejście do opcji programowania wtrysków jest niedostępne. Na tym urządzeniu można programować, notka jest zapewne właśnie z racji tego że jest bez generatora. Kasowanie błędów to nie jest programowanie, cała diagnostyka, konfiguracja komputera (ustawianie w danym aucie konkretnych funkcji) nie wymaga kodów, tylko tej puszki zwanej CLIP i oprogramowaniem do tego. Najlepiej do zestawu zdobyć Dialogys'a, który od razu pokaże dokumentacje techniczną ad błędów i napraw. Do nowszych aut ze stajni Renault (np. Megane 3) potrzeba dodatkowego klucza sprzętowego, bez tego ani rusz. Nie miałem jeszcze styczności z Meg3 z lampką service - ale z tego co wstępnie na Meg3 sprawdzałem można zdiagnozować błędy bez klucza, ale konfiguracji ani diagnostyki nie można wykonać. Bardzo możliwe, że to też była kwestia komputera (który był świeżo uaktualniany w serwisie) w samochodzie, jak na razie miałem okazję podłączyć się do tylko jednej Meg3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi