Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Około miesiąca temu wymieniłem w moim scenicu 02r tylne tarcze (oczywiście w komplecie z łożyskami) wraz z czyszczeniem zacisków i wymianą klocków. Od tej pory gdy otworzę szybę słyszę cykliczne popiskiwanie dochodzące od tylnego lewego koła, które występuje przez cały czas jazdy, bez względu na to czy hamuję czy też nie. Zauważyłem, że nasila się to lekko przy przejeżdżaniu przez nierówności terenu.

Proszę o sugestie.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.10 - poprawiłem

0cool

Edytowane przez 0cool

Syf na naszych drogach to jest przyczyna tego co ci piszczy... Zdejmij oba tylne koła wyczyść klocki (bierzesz szeroki papier ścierny kładziesz go na coś równego i szlifujesz do uzyskania porowatej powierzchni), szlifujesz ranty wszystkich klocków i gotowe następnie tarcze przemywasz jakimś preparatem do mycia układów hamulcowych. Watro by kilka razy wcisnąć i wycisnąć tłoczki hamulców żeby się upewnić czy czasem nie zaczęły rdzewieć lub nie zastały się.

Jeśli piszczy niezależnie od wciśnięcia pedału hamulca to problem może leżeć gdzie indziej. Od popiskującego łożyska do źle ułożonej sprężyny.

Piszczące klocki hamulcowe po naciśnięciu hamulca albo się uspokajają, albo piszczą pełną mocą.

Czy smarowałeś klocki (to znaczy tylne ścianki i prowadnice) smarem miedziowym?

Dziękuję za sugestie. Mam wrażenie że to właśnie łożysko ponieważ popiskiwanie odbywa się z częstotliwości obrotu koła. Jak jadę wolniej to popiskuje z mniejszą a jak szybciej to z większą częstotliwością. Tyle tylko czy jeżeli to łożysko to czy jest skopane?

Raczej nie stawiałbym od razu na łożysko.

Zacznij od sprawdzenia klocków czy luźno siedzą w jarzmie. W niektórych tańszych klockach przyczyną bywa podkładka z tyłu klocka, która ma zapobiegać piszczeniu, a często jest jego przyczyną i pomaga jej usunięcie.