daka Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Witam mam znów problem z moją meganką a mianowicie strasznie mi szumi (buczy) w środku najpierw tak było przy większych prędkościach a teraz nawet jak jadę koło 40 km. szumienie całkowicie zanika jak skręcam w prawo wtedy autko jedzie tak cichutko jak, powinno ale gdy koła Sie wyprostują to szumienie znów jest. Mechanik mówi, że to może być łożysko w skrzyni, bo sprawdzał zawieszenie. Proszę poradzicie co to może być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 A bym obstawial lozysko w prawym przednim kole skoro zanika przy skrecie w prawo. Mam u siebie to samo, tylko ze w lewym i jak skrecam w lewo (lewe kolo odciazone) to jest znacznie ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawir1995 Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Miałem podobnie. Przy skręcie w prawo buczenie znikało i obstawiałem, że jest do wymiany prawe łożysko, jednak jak się okazało uszkodzone było lewe łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daka Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Tez tak myślałem, ale dwóch mechaników wykluczyło łożyska. Możliwe żeby tak się zachowywała skrzynia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Szkrzynia buczy jak jedziesz na biegu. Wyrzuć na luz i słuchaj. Jak buczy, to nie skrzynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 na 100% łożysko. Bardzo łatwo to sprawdzić. Lewarujesz przód samochodu. Możesz raz lewa raz prawa stronę, najlepiej całą oś. Przy podniesionympodniesionych kołach uruchamiasz samochód. Wrzucasz piąteczkę i rozpędzasz bryczkę np. do 100 -120kmh. Szybko wrzucasz na luz i gasisz silnik i już wiesz, które łożysko szumi, bo to na bank łożysko tak jak na początku stwierdził Easy. Nie szarp za bardzo samochodem przy rozpędzaniu po podniesieniu co by Ci sie nie zsunęła bryczka z lewarka bądź innego podnośnika. Już był o tym wątek, tam nawet były polecane łożyska odpowiednich firm co byś nie musiał ich zmieniać za szybko (pod warunkiem, że prawidłowo je zamontujesz) SNR, SKF bodajże Daj znać [ Dodano: 2007-11-16, 22:30 ] jerry, w tej samej minucie odpisaliśmy, ale chyba już nie w tej samej sekundzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daka Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Dzięki wszystki za rady. Jednak to tylko łożyska w kołach. Ale normalnie przeraził mnie ten mechanik jak chciał mi skrzynie wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiannoss Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Witam !!! Nareszcie znalazłem coś co dotyczy mojego problemu mam tak samo gdy skrecam łożysko przestaje buczeć ale tylko gdy w jedną strone a gdy koła wyprostuje to dalej buczy a gdy przełacze na luz to też ??? Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieszko12 Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 przeczytaj temat uwaznie i czego to wina. LOZYSKO do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiannoss Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 No tak ale odgłos dochodzi z lewej strony to w takim razie trzeba wymienić łożysko z prawej strony ??? 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARKOO72 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Mam podobny problem tyle że z tylnymi łorzyskami fakt że kupiłem tanie OPTIMALE działa na moją niekorzyść ale 3miesiące i śmierć to lekka przesada!!!! Zastanawiam się czy trzpień na którym jest osadzone łożysko może być uszkodzone. Mam pytanie czy mogę go odkręcić bez demontowania bębna z wachaczem. MEGANE 1.6e rok 98 silnik90KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaho24 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Dziękuję za informacje w tym temacie. Potwierdziło sie że buczenie to nie katalizator czy opony zimowe a łożysko tylne prawe. Po wymianie buczenie ustało, a koszt naprawy niewielki bo 100zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scorpioscenic Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Witam! Podepne sie pod temat. U mnie rowniez zaczelo buczec. Myslalem z e to opony, bagaznik, ale wszystko wyeliminowalem i na 99% tylnie lozysko. MOze ktos mi odpowie z obeznanych, W scenicu wymienia sie lozysko wspolnie z piasta?? Czy wymiana ta jest trudna do wykonanania?? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi